Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ve vyhlášeném harcovském Klubu Vlak si už nezapaříte, budou zde speciální tělocvičny

02. 07. 2020 | 15:40

Poslední připomínky kdysi vyhlášeného klubu Vlak v areálu harcovských kolejích mizí. Přestavba jej mění na speciální tělocvičny katedry tělesné výchovy a sportu. V někdejším Vlaku bude sál pro úpolové sporty s tatami a crossfitová tělocvična. Proměnou prochází i sousední blok B, kde se zase chystají sály se zrcadly pro moderní pohybové formy.

klub vlak IMG 20200623 104810
Foto: zdroj: www.tul.cz

„Přestavba začala v dubnu, do konce prázdnin by měla skončit,“ řekl kvestor TUL Vladimír Stach. Původní interiér klubu i s vlakovými sedačkami už neexistuje, zůstala zatím jen typická výmalba stěn s motivy oken vagonů.

„Vyklízení bylo náročné. Nepořádek, který jsme odtud museli vynosit, byl opravdu děsivý. Pódia trochu připomínala odpadkové koše,“ přiblížil vyklízecí práce Pavel Novák ze stavební firmy Instav.

Na klub, který skončil především kvůli stížnostem obyvatel na hluk, dodnes vzpomínají studenti i muzikanti s nostalgií. "S kapelou Cover Power jsme ve Vlaku měli něco jako domovskou scénu: v kamrlíku jsme měli uloženou aparaturu a bubny a na místních prknech, která znamenala region, jsme mnohokrát hráli. Dodnes mám na popruhu od baskytary placku s nápisem Klub Vlak Ruined My Life, kteréžto sdělení tehdy nebylo daleko od pravdy," vzpomíná na slavný klub matador liberecké rockové scény a někdejší student TUL Jan Mikulička.

Do klubu se chodil také bavit. "Kdyby tak mohly zdi mluvit! Některé večery byly opravdu nezapomenutelné. Vzpomínám si, že někdy okolo roku 2012 byla velkým hitem ochucená vodka v tubě. Škoda, že to pak najednou celé skončilo. Fotky z řady bohatýrských akcí ve Vlaku jsou naštěstí stále na webu," připomněl baskytarista Jan Mikulička.Foto: zdroj: www.tul.czRekonstrukce prostor někdejšího klubu v bloku A kolejí Harcov vyjde na 4,426 milion korun bez daně. Peníze poplynou z vlastních zdrojů univerzity. Po skončení přestavby vzniknou tělocvičny, které dosud katedra pro výuku i volnočasové aktivity studentů postrádala. V přední části bude crossfitový sál se systémem hrazd a úchytů pro posilování vlastní hmotností. V zadní místnosti pak bude sál s tatami pro úpolové sporty. Poskytne zázemí pro trénink juda, sebeobrany nebo boxu.

Sál s tatami ale začne sloužit úpolovým sportům až po skončení opravy velké harcovské tělocvičny. Měla by se rozběhnout v novém semestru a po dobu celkové rekonstrukce se do místnosti připravované v bloku A pro zápolení, přemístí posilovna.Foto: zdroj: www.tul.cz

Zrcadla i cvičení pod stropem

Přestavba na nové tělocvičné sály běží i v sousedním bloku B. Tato část vyjde na 3,689 milionů korun bez daně. Rekonstrukce je hrazena z projektu ERDF II. Po jejím skončení získá katedra tělesné výchovy a sportu taneční sál se zrcadly pro výuku moderních pohybových forem jako jsou nejrůznější druhy tanců, zumba či aerobik. Vnější sál umožní díky speciální konstrukci pod stropem cvičení za pomoci závěsných systémů TRX®, MILOKIT®, RIP:60, gymnastické kruhy nebo jógy. Tělocvična bude vhodná i pro zdravotní cvičení.

Nové prostory dostanou moderní vzduchotechniku, ve vyšších patrech obou bloků vzniknou šatny a sprchy.

Rekonstrukcí mají projít i stávající sály v bloku C, kde je tělocvična zaměřená na zdravotní tělesnou výchovu a psychomotoriku. Stavební práce by měly začít během nového semestru.

 „Po rekonstrukci výrazně stoupnou možnosti katedry při výuce úpolových sportů, moderních pohybových forem i zdravotní tělesné výchovy a psychomotoriky. Zároveň získáme speciální tělocvičny, které jsme si dosud museli pronajímat nebo si je improvizovaně upravovat. Nejen, že nám to  usnadní výuku, ale také výrazně zvýší nabídku aktivit Akademického sportovního centra,“ přiblížil Aleš Suchomel, vedoucí Katedry tělesné výchovy a sportu FP TUL a zároveň proděkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

zdroj: www.tul.cz