Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstavba horkovodů komplikuje dopravu v dolním centru Liberce, zcela uzavřena je křižovatka ulic Na Rybníčku, Matoušova a 1. máje

11. 08. 2019 | 8:03

Výstavba horkovodů komplikuje dopravu v dolním centru Liberce. Z ulice U Nisy se teď stavbaři přesunuli na frekventovanou křižovatku Na Rybníčku. Uzavírka zkomplikovala městskou dopravu v centru krajského města, provozu tramvajových linek do Jablonce nad Nisou ani do Horního Hanychova by se ale dotknout neměla. ČTK to dnes řekl provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Ludvík Lavička.

LB1maje1
Foto: MML

Práce jsou součástí projektu revitalizace teplárenské sítě v Liberci GreenNet za 300 milionů korun. Dělníci postupně mění zhruba devět kilometrů ztrátových parovodů za výrazně úspornější horkovodní potrubí. Práce začaly loni v Pavlovicích a postupují směrem k teplárně. Výměnu potrubí chce Teplárna Liberec stihnout do topné sezony, která začíná už 1. září.

"Nové předizolované potrubí má lepší tepelně izolační vlastnosti než to stávající, 40 let staré. Zároveň se jedná o takzvaně inteligentní potrubí," řekl ČTK místopředseda představenstva Teplárny Liberec Petr Heincl. V polyuretanové pěně, která horkovodní trubky obklopuje, jsou dva vodiče, které signalizují případnou netěsnost nebo únik teplonosného média. "Takže se dá jednoduše zjistit, v kterém úseku přesně porucha je," dodal.

Foto: MML

Křižovatku ulic Na Rybníčku, Matoušova a 1. máje stavební práce zcela uzavřely. "Objízdná trasa vede ulicemi Františkovská a Vaňurova. Rezidentům v dotčených ulicích bude omezený příjezd umožněn, stejně tak bude zajištěn průjezd jednotkám záchranných složek a povolena dopravní obsluha objektů v uzavřeném úseku," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. V pondělí překopou dělníci ulici 1. máje, pro chodce zajistí provizorní lávku.

"Pokud půjde vše podle plánu, mělo by být do 23. srpna hotovo, takže od konce srpna bude ulice 1. máje i lokalita Na Rybníčku zcela průjezdná pro MHD i ostatní řidiče," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Dokončení výměny potrubí umožní podle něj po 40 letech odstranit mohutné parovodní potrubí, které v centru hyzdí koryto Nisy. "Naše řeka bude mnohem hezčí a hlavně tím odpadne extrémní povodňové riziko," dodal.

čtk

Foto: MML