Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výtěžek z prodeje kalendáře o Jizerkách poputuje na výsadbu geneticky původních dřevin 

26. 09. 2020 | 6:50

Na úterní vernisáži výstavy představila Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021. Vznikl z nejlepších snímků stejnojmenné fotografické soutěže, kterou nadace pořádá pravidelně už deset let. Výtěžek z jeho prodeje poputuje na záchranu jizerskohorských rašelinišť a výsadbu geneticky původních dřevin do samotného srdce Jizerských hor.

Jizerky !Titulka-2020-026-Radoslaw Pelisiak-Zimní Jizerky ze Smrku
Foto: Radoslaw Pelisiak

„Letos vydáváme rekordních 1 800 kusů neboť minulé ročníky lidé vykoupili do posledního. Těší mě, že tímto způsobem získají nejen krásné pohledy na Jizerky, ale zároveň přispějí na jejich ochranu,“ říká Ondřej Petrovský, ředitel pořádající nadace.

Do letošního ročníku se přihlásilo 52 fotografů celkem 208 snímků. Z nich vybrala porota nejprve 35 nezdařilejších, které jsou k vidění na putovní výstavě. Aktuálně si ji můžte prohlédnout v Centru Babylon v Liberci a později i v dalších obcích nejen Libereckého kraje. Následně sestavila z 13 nejlepších benefiční kalendář Zaostřeno na Jizerky 2021. Jeden snímek na výstavu vybrala i široká veřejnost v internetovém hlasování, ve kterém bylo odevzdáno celkem přes 14 tisíc hlasů.

Počty tištěných kalendářů každým rokem rostou a nadace jich vydala již téměř 15 tisíc. Jejich prodejem získává peníze na projekt záchrany jizerskohorských rašelinišť. Konkrétně přispěje Jizersko-ještědskému horskému spolku na budování 60 přehrážek v dříve necitlivě odvodňovaných cenných přírodních lokalitách a na výsadbu více jak 14 tisíc sazenic geneticky původních dřevin. „Projekt Obnovy evropsky významné lokality Jizerské smrčiny jsme si vybrali neboť naprosto přesně zapadá do námi podporovaných priorit, tedy zadržování vody v krajině přírodě blízkým způsobem a obnovu druhově i věkově rozmanitých lesů. Věřím, že kalendář bude mít úspěch a podaří se nám na spolufinancování projetu tímto způsobem získat dostatek peněz,“ doufá Petrovský.

Pravidelně se zapojují autoři nejen z celé České republiky ale také z Polska. Smyslem je představit široké veřejnosti pohledy na toto krásné po­hoří očima fotografů a povzbudit zájem o přírodu a její nezbytnou ochranu. Díky výtěžku z prodeje kalendářů mohla nadace v minulosti podpořit obnovu návštěvnické infrastruktury, záchranu rašeliniště na Nové Louce, výsadbu desítek tisíc původních dřevin na vrcholky těchto hor nebo vybudování rybího přechodu na Smědé. „Jsem velmi rád, že fotosoutěž má dvojí rozměr a krom krásných fotek můžeme horám pomáhat. Vážím si nejen všech nadšených fotografů, které se s ostatními chtějí podělit o své záběry, ale samozřejmě i všem, kteří si kalendář koupí. Ať už pro sebe nebo jako pěkný dárek. S potěšením také sleduji narůstající zájem firem, které si nechávají na spodní pruh natisknout svou prezentaci a používají ho jako dárek pro své zaměstnance či obchodní partnery a zároveň tak přispívají na ochranu přírody,“ uzavírá Petrovský.

TZ