Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za generální opravu obou pecí krematoria po devíti letech zaplatí Liberec 16,5 milionu korun

16. 10. 2024 | 16:08

Liberec za generální opravu obou kremačních pecí městského krematoria zaplatí 16,5 milionu korun. Takto velkou opravu podstoupí po devíti letech, jsou na hraně životnosti a opotřebení. Náměstek primátora Jiří Šolc (za ANO) uvedl, že kvůli zachování provozu krematoria se budou kremační pece opravovat postupně.

KREMATORIUM-zastavka 01
Archivní foto

"Jedna bude opravena letos, aby druhá mohla fungovat, a příští rok se bude dělat druhá," řekl náměstek novinářům. Ročně v libereckém krematoriu zpopelní zhruba 2000 zesnulých.

Opravu obou kremačních pecí provede firma PKI - Teplotechna Brno. Město jí za to zaplatí zhruba o 1,5 milionu korun méně, než před vypsáním zakázky očekávalo.

Liberecké krematorium je nejstarší v zemi. Prvním zpopelněným byl 31. října 1918 liberecký měšťan Robert Jahn. Krematorium stavěla v secesním stylu liberecká firma Gustav Sacher a synové v letech 1915 až 1917 podle návrhu drážďanského architekta Rudolfa Bitzana. Současnou podobu má z roku 1974, kdy se rekonstruovala velká obřadní síň, zasklila obě křídla podloubí a postavila přístavba s novou chladírnou. Původní vybavení interiéru velké síně, která má na výšku 14 metrů, se nedochovalo. Nejsou tam ani vitráže, které před více než 40 lety nahradilo průhledné sklo.

čtk