Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za loňským přebytkovým hospodařením Liberce stojí zejména nerealizované zakázky 

26. 06. 2022 | 5:54

Závěrečný účet podrobně popisuje hospodaření statutárního města Liberec v roce 2021. Zachycuje veškeré příjmy a výdaje města v členění podle rozpočtové skladby, čerpání a splácení úvěrů, hospodaření fondů města a všechny další související finanční transakce, které se v daném roce uskutečnily.

LBcentruDivMad
archivní ilustrační foto Mad

Závěrečný účet města nezahrnuje rozpočet městského obvodu Liberec – Vratislavice nad Nisou.

Rok 2021 byl ve znamení  probíhající pandemie COVID 19, rostoucí inflace a zdražování cen zejména stavebních materiálů a prací. Oproti roku 2020 bylo však zaznamenáno mírné oživení ekonomiky.  Město dosáhlo vyšších příjmů než v předchozím roce, a to přibližně o 53,4 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že byla ekonomická situace na počátku roku 2021 obecně nejistá, a stejně tak i budoucí vývoj,  muselo být město  velmi  opatrné  v plánování svých  příjmů, a to zejména v oblasti sdílených daní.

„Jejich podhodnocením a zároveň nerealizováním všech plánovaných výdajů byl dosažen velký zůstatek finančních prostředků na účtech města, což je na jednu stranu pozitivní, nicméně je nutné si uvědomit, že    za  cenu nerealizovaných  akcí  a  zakázek. Dalším  pozitivním  faktem  je, že přes nepříznivou situaci město dostálo bez problémů svým splatným závazkům a snížilo zadluženost v souladu  s plánem,“ komentuje ekonomický náměstek Zbyněk Karban.

Město v roce 2021 refinancovalo svůj směnečný úvěr do dlouhodobého úvěru s lepšími podmínkami, čímž  dosáhlo  nemalých  úspor.  Zároveň  přijalo  i  nový  střednědobý  úvěr  ve  výši  150  mil.  Kč  na financování investičních a provozních potřeb. Vzhledem  k tomu, že město zároveň nerealizovalo všechny plánované výdaje, vykázalo za rok 2021 kladný přebytek ve výši 523 319 258 Kč. V porovnání s rokem 2020 byl tento přebytek o více než 77mil.Kč vyšší, ale daní za tento přebytek byly zejména nerealizované zakázky.

Hodnota běžné likvidity je v optimální výši. Finanční situace města není však z pohledu celkové zadluženosti dobrá a úrokové zatížení je vysoké. Budoucí vývoj ekonomické situace je s ohledem na probíhající krize různého charakteru nejistý.

Celkové příjmy města v roce 2021 činily 2 679 369 161 Kč. Meziročně se zvýšily přibližně o 53,4 mil. Kč.


Navýšení  provozního  financování  za  účelem  rozpočtového  zajištění  předfinancování  akcí dotovaných ze zdrojů EU či jiných zdrojů v rámci ministerstev ČR

Liberecká městská rada na svém 14. jednání v letošním roce souhlasila s navýšením limitu kontokorentního úvěru za účelem předfinancování akcí dotovaných ze zdrojů EU nebo jiných zdrojů v rámci ministerstev ČR z 300 milionů korun na 500 milionů korun.

Hlavním  účelem  poptávaného financování je finanční zajištění překlenutí časového období mezi platbou z rozpočtu statutárního města Liberec dodavateli a obdržením dotace. „V současné době je tento limit nedostačující, proto odbor  ekonomiky  požádal  o  přechodné  navýšení  o  200 milionů korun,  které  zajistí  předfinancování plánovaných dotačních akcí až do celkové výše 500 milionů korun,“ popisuje ekonomický náměstek Zbyněk Karban.

LB/Jana Kodymová