Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zábava na prázdniny? Staňte se zachráncem rozhledny, lávky či mostu, který potřebuje opravit!

21. 07. 2021 | 10:15

Vydali se na misi, která má za cíl, aby už žádný most nespadl. Řeč je o libereckém start-upu Statotest s.r.o. Společnost, která se zabývá bezpečností staveb, teď nabádá veřejnost, aby se spolu s nimi stala zachránci všech staveb, které potřebují opravit. Podaří se jim to?

„Rádi bychom, aby nám lidé posílali tipy na zajímavá místa, která během prázdnin navštívili a kde si všimli staveb, které potřebují opravit. Budeme se snažit udělat vše proto, abychom je pomohli zachránit. Bez jejich pomoci to ale nedokážeme. Opravdoví zachránci proto budou oni,“ říká Petr Klokočník, zakladatel společnosti Statotest, jejímž minoritním vlastníkem je díky Lipo.ink (Libereckému podnikatelskému inkubátoru a inovačnímu centru) i Liberecký kraj.

O jakých stavbách je řeč? Může jít o rozhledny, lávky, mosty či zdi. A nejen z výletů, ale i z jejich blízkého okolí. Tipy od veřejnosti prověří a v případě, že bude kontrola stavby opravdu nutná, udělají vše pro to, aby se tak stalo.

Inspirací pro projekt Statotest byly problémy stavebních konstrukcí v posledních letech. Konkrétně spadlá Trojská lávka v Praze, velký most v italském Janově či balvany ohrožující domy v Hřensku. „Říkal jsem si, že tomu všemu by šlo přece předejít jednoduchým sledováním a ochránit nejen domy a mosty, ale i zbytečně promarněné lidské životy,“ vzpomíná Klokočník. Spolu s IT odborníky tak začal s vývojem monitorovacího systému, který nepřetržitě a dlouhodobě hlídá technickou bezpečnost staveb. Ten momentálně monitoruje například Žižkovskou věž nebo Výtoňský most. Statotest spolupracuje i s odborníky z Brazílie, Rakouska či Slovenska.

Napadá vás rozhledna, lávka či most, který potřebuje opravit? Neváhejte a pošlete tip na info@statotest.cz nebo zanechte zprávu či komentář na sociálních sítích Statotestu. Staňte se zachráncem!

Lipo.ink – Liberecký podnikatelský inkubátor byl zřízen na konci roku 2017 jako služba jeho obyvatelům a je součástí ARR - Agentury regionálního rozvoje, s.r.o. Jeho posláním je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem v kraji a podpořit budoucí blahobyt Libereckého kraje. Činí tak přes řadu aktivit - především přes business poradenství na špičkové úrovni.

ARR s. r.o., je krajskou společností, jejímž cílem je expertní podpora rozvojovým záměrům a projektům kraje, jeho obyvatelům a podnikatelům.

TZ/Barbora Jónová