Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Začalo třetí kolo aukce budovy Skloexportu, skončí ve středu. Počet zájemců zveřejněn nebyl

31. 01. 2023 | 14:40

Úderem 10:00 dnes začalo už třetí kolo aukce léta nevyužívané budovy Skloexportu v Liberci, znamená to, že povinnou jistinu 5,7 milionu korun složil do pondělní půlnoci nejméně jeden zájemce. Kolik jich bylo, ale mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová na dotaz ČTK nesdělila.

skloexport prohlidka-zamNem
Tato fotka je hodně archivní. Zachycuje libereckého primátora a jeho tehdejšího statutárního náměstka při prohlídce Skloexportu.

Cenu budovy úřad snížil o dalších deset milionů korun na 57,01 milionu, Liberecký kraj ani město Liberec přesto mezi zájemci nejsou.

Poprvé úřad budovu dražil 15. a 16. listopadu loňského roku s vyvolávací cenou přes 79 milionů korun. Jistinu složil jeden zájemce, ale nepřihodil a budova se neprodala. Podobně dopadlo druhé kolo aukce 20. a 21. prosince, i když se cena snížila na 67 milionů. Třetí kolo končí ve středu v 10:00. Podle náměstka libereckého primátora Adama Lenerta (ANO) je navzdory opakovanému zlevnění cena budovy stále příliš vysoká.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili podle projektu architekta Františka Vahaly na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci ji opustili o osm let později. Stát se neúspěšně pokouší areál o podlahové ploše 9357 metrů čtverečních prodat od roku 2008. Podle odhadů potřebuje rekonstrukci za více než půl miliardy korun.

čtk