Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranná stanice při Zoo Liberec loni opět trhala rekordy. Její péčí prošlo celkem 1933 zvířat

07. 01. 2022 | 5:46

Liberecká záchranná stanice při Zoo Liberec ARCHA v loňském roce opět překonala svůj rekord v péči o handicapované volně žijící živočichy. Realizovala celkem 539 výjezdů k odchytům a přijala 1933 zvířat, což je ještě o 133 jedinců více než v přecházejícím náročném roce. Zpět do volné přírody se podařilo vypustit více než polovinu z nich.

ZOOsrna uvízla v brance
Archa pomohla i v situaci, kdy srna uvízla v brance. Foto: Archa

„Liberecká Archa má v našem kraji nezastupitelnou roli. Dostávají tu šanci k životu poraněná a nemocná zvířata. Už když se podáváme na čísla, tedy počet odchytů, jedná se úctyhodný kus práce“, oceňuje práci pracovníků záchranné stanice Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Stejně jako každý rok tvořili nejpočetnější skupinu zvířat v nouzi netopýři. Těch se v ARŠE sešlo celkem 856. Velká část z nich – 364 jedinců pocházela z jediného panelového domu v Jablonci nad Nisou. „Od začátku ledna do konce března jsme tam vyjížděli i dvakrát denně, protože se z nejasných příčin budili ze zimního spánku a pronikali elektroinstalací do chodeb domu. Všichni netopýři dozimovali v ARŠE a na jaře byli vypuštěni zpět do volné přírody,“ upřesňuje vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová.

Častými zvířecími pacienty záchranné stanice bývají i srnci obecní. Jedním z nich byla i samice, kterou museli pracovníci ARCHY ve spolupráci s hasiči vyprošťovat z mříží vstupní branky. „Velmi náročný byl i pokus o záchranu srnčete, které uvízlo v rozteklém asfaltu a bylo jím celé obalené. Přestože se nám ho podařilo v narkóze po několika hodinách od asfaltu očistit, v důsledku stresu do druhého dne uhynulo,“ popisuje další případ vedoucí. Za rok 2021 pak ošetřili celkem 41 srn.

V loňském roce přijala ARCHA i neobvykle velký počet káňat lesních. Bylo jich celkem 23 kusů, což je dvakrát více než bývá běžný roční průměr. „Nejzajímavější byla pomoc káněti, které nebylo schopno letu, neboť mělo ulomených několik ručních letek – dlouhých brků na křídle. Mohli jsme ho nechat ve stanici, než přepeří, ale to by trvalo příliš dlouho. Kolegové ze zoo nám ukázali metodu, jak zlomená brka nastavit z náhradních dílů. Použili přitom vypadlé letky z jiných káňat, bambusové špejle a vteřinové lepidlo. Oprava se podařila a káně mohlo být brzy vypuštěno do volné přírody. Následně se nám stejnou metodou podařilo nastavit několik ulámaných ocasních per poštolce, a dokonce opravit křídlo rorýsovi,“ líčí Hancvenclová.

TZ ZOO