Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájemci o budovu Skloexportu v Liberci musí do dnešní půlnoci složit jistinu

30. 01. 2023 | 15:30

Případní zájemci o léta nevyužívanou budovu Skloexportu v Liberci mají do dnešní půlnoci možnost složit jistinu 5,7 milionu korun a zapojit se v úterý a ve středu do třetího kola aukce, kterou vyhlásil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

skloexportbudova1irma
archivní foto

Cenu budovy úřad snížil o dalších deset milionů korun na 57,01 milionu, Liberecký kraj ani město Liberec přesto mezi zájemci nebudou, zjistila dnes ČTK.

"Nové aukce na prodej Skloexportu se město Liberec určitě nezúčastní," řekl ČTK náměstek primátora Adam Lenert (ANO). Důvodem je podle něj jednak to, že k tomu radnice nemá mandát od zastupitelstva a jednak to, že cena, za kterou stát objekt nabízí, se Liberci zdá stále příliš vysoká. Ani Liberecký kraj se podle hejtmanova náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) do aukce nezapojí.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili podle projektu architekta Františka Vahaly na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci ji opustili o osm let později. Stát se neúspěšně pokouší areál o podlahové ploše 9357 metrů čtverečních prodat od roku 2008. Podle odhadů potřebuje rekonstrukci za více než půl miliardy korun.

Budova léta patřila generálnímu finančnímu ředitelství. Poprvé objekt nabídlo v srpnu 2008, kdy soudní znalec stanovil minimální cenu na 84,6 milionu korun, zájemce se ale nenašel. Prodat se areál nepodařilo ani v dalších letech, kdy se cena postupně snižovala až na 45 milionů korun. V květnu 2020 převzal budovu ÚZSVM, podle mluvčí úřadu Michaely Tesařové o budovu neprojevila zájem žádná státní instituce, proto pro ni úřad hledá nového majitele prostřednictvím transparentní elektronické aukce.

Poprvé úřad budovu dražil 15. a 16. listopadu loňského roku s vyvolávací cenou přes 79 milionů korun. Jistinu složil jeden zájemce, ale nepřihodil a budova se neprodala. Podobně dopadlo druhé kolo aukce 20. a 21. prosince, i když se cena snížila na 67 milionů. Třetí kolo aukce začne v úterý v 10:00 a skončí o den později 1. února ve stejnou dobu.

čtk