Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hasiči v kraji měli kvůli bouřce přes stovku zásahů, nejvíc vyjížděli ke spadlým stromům

21. 06. 2024 | 20:03

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v Libereckém kraji měli dnes navečer kvůli bouřkám přes 70 zásahů. Nejčastěji vyjížděli ke spadlým stromům, a to v 61 případech. ČTK to řekl zastupující mluvčí krajských hasičů Radek Hon. Při bouřkách podle údajů z meteostanic napršelo místy skoro 30 milimetrů, prvního povodňového stupně krátkodobě dosáhla Lužická Nisa v Proseči nad Nisou mezi Libercem a Jabloncem. Hladina za hodinu vystoupala z 18 na 91 centimetrů v 19:00, o půl hodiny později byla na 59 centimetrech.

hasiči bouře1 GQn4Z3qXYAADetY
Foto: HZS LK

Hasiči zasahovali v celém kraji. "Nejvíce toho bylo na Turnovsku a pak na Jablonecku," uvedl Hon. Popadané stromy zablokovaly krátkodobě i silnici 65 u Jablonce nad Nisou. Několik stromů spadlo na zaparkovaná auta. V nich v té době podle mluvčího nikdo neseděl. "Nemáme hlášeno žádné zranění," dodal Hon.

Podle něj hasiči měli i sedm výjezdů k uvolněným plechům ze střech a dvakrát vyjeli k čerpání vody. Hasičům byl nahlášen i požár průmyslového objektu v Lomnici nad Popelkou. "Byl ale jen zakouřený vlivem poruchy elektrocentrály," uvedl mluvčí hasičů. Poruchu zřejmě způsobil úder blesku.

čtk

Aktualizace k 22. června 2024 9:00 hodin:

Celkový počet událostí za večer a noc dosáhl počtu 119.
Mimo likvidace stromů hasiči řešili 6 poškozených střech na Blanické ulici v Jablonci nad Nisou. Střechy byly zakrývány provizorními plachtami, hasiči také zpět přitloukány plechy a hřebenáče.

HZS LK