Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nehoda dvou osobních aut a dodávky u Cvikova uzavřela silnici 13. Problémy byly i jinde v kraji

12. 01. 2023 | 8:09

AKTUALIZOVÁNO: Provoz na silnici I/13 nedaleko Cvikova na Českolipsku dnes ráno na déle než tři hodiny zkomplikovala nehoda tří aut, při němž středně těžké zranění utrpěli dva lidé, řidič a řidička. Bez omezení je silnice průjezdná zhruba od 10:00, řekla ČTK regionální mluvčí policie Ivana Baláková. Okolnosti nehody, která se stala nedaleko odbočky na Kunratice u Cvikova, policie šetří. Podle mluvčí nelze vyloučit, že se stala na namrzlé vozovce. Další tři nehody se ráno staly na kluzké silnici I/9 mezi Českou Lípou a Novým Borem. V Jablonci nad Nisou po střetu s autobusem utrpěla vážné zranění chodkyně.

nehoda cvikov FmQN5rcXkAAWhqF
Foto: Twitter/HZS LK

"Napojili jsme ji na umělou plicní ventilaci. Pozemní posádka ji převezla na traumacentrum do liberecké nemocnice," řekl ČTK krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Ženu srazil autobus v Rýnovické ulici v Jablonci kolem 6:00.

Na traumacentrum do Liberce podle Georgieva převezli i obě zraněné osoby z nehody u Kunratic u Cvikova. Tři vozidla se tam střela před 6:45. "Šlo o čelní střet dvou osobních vozidel a řidič dodávky jedoucí za jedním z nich nestačil dobrzdit," uvedla Baláková. Zranění utrpěli řidič a řidička z osobních vozů. Silnice první třídy byla v místě nehody alespoň kyvadlově průjezdná už zhruba od 8:30, v obou směrech zhruba od 10:00.

Při odstraňování následků nehody pomáhali ráno i hasiči. "Ve vozech cestovaly čtyři osoby. Hasiči zajistili místo nehody a jednu osobu museli vyprostit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení," uvedli hasiči na twitteru.

Teploty v noci na Českolipsku klesly k nule a některé vozovky tam namrzaly. Problémy měli podle dopravního webu policie motoristé zejména na silnici I/9 mezi Českou Lípou a Novým Borem. Nehody se tam staly na třech různých úsecích, ve dvou případech se střetla dvě auta a v jednom havaroval nákladní vůz s vlekem. Další nehoda se stala na silnici 278 u Stráže pod Ralskem, na boku tam skončilo jedno vozidlo.

Podle údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice v kraji vlhké či mokré, v západní části Krkonoš na Semilsku je na silnicích nižších tříd rozbředlý sníh. Na Semilsku jsou i mlhy, místy je viditelnost pod 100 metry.

Podle předpovědi pro Liberecký kraj by mělo být dnes ráno převážně oblačno, od západu bude postupně přibývat oblačnost a odpoledne na většině území kraje pršet. Na horách očekávají meteorologové srážky četnější, v polohách nad 800 metrů nad mořem budou zpočátku ještě smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty budou od čtyř do sedmi stupňů, na horách mezi jedním a čtyřmi stupni.

čtk