Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policisté dohlíželi na cyklisty, zda nekonzumují za jízdy alkohol a nejezdí po chodníku. Zjistili 35 přestupků

25. 08. 2024 | 15:56

V úterý 20. srpna 2024 proběhla v celém Libereckém kraji speciální kontrola zaměřená především na cyklisty a jejich chování při pohybu na pozemních komunikacích.

policie kolo1
Foto: PČR

Dopravní policisté prováděli kontroly cyklistů, sledovali, zdali dodržují zákaz jízdy po chodníku, nekonzumují před, nebo během jízdy alkoholické nápoje a jiné návykové látky a v neposlední řadě policisté kontrolovali i technický stav jízdních kol. Kontrolám neunikli ani řidiči motorových vozidel, u kterých se policisté zaměřili především na správné předjíždění cyklistů.

Policisté během těchto kontrol zjistili 35 přestupků, v 16 případech byli přestupci cyklisté. Čtyři požili před, nebo během jízdy alkohol a šest cyklistů bylo pod vlivem jiných návykových látek. Policisté tato přestupková jednání oznámili příslušnému správnímu orgánu. Ostatním cyklistům udělili za menší prohřešky pokuty na místě v celkové hodnotě 1900 Kč. Přestupky týkající se drobných nedostatků v technickém stavu jízdních kol většinou řešili policisté domluvou a edukací cyklistů. Řidiči motorových vozidel se nejčastěji dopouštěli přestupků týkajících se nevyhovujícího technického stavu vozidla a způsobu jízdy. V neposlední řadě se dvou přestupků dopustili i chodci a jeden řidič motorového vozidla řídil bez řidičského oprávnění.

PČR/Libor Barták