Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dřevěné chalupy na vrchlabském náměstí představují expozice Krkonošského muzea

28. 06. 2020 | 15:49

Čtyři malebné historické domky zdobí náměstí Míru ve Vrchlabí. Spravuje je tamní Krkonošské muzeum; k vidění v nich jsou dočasné výstavy, ale i stálé expozice. Soubor těchto stavení patří mezi nejstarší lidové stavby v Krkonoších a je vzácným pozůstatkem původní městské zástavby.

Vrchlabídomky
Foto: LK

Dřevěných domů s podloubím tu původně stálo pět. Tři z nich byly rekonstruovány v letech 1976 až 1980, replika čtvrtého domu s hrázděným štítem vznikla v letech 2009 až 2010 v rámci projektu Via fabrilis — cesta řemeslných tradic.

„Tyto historické domky nelze při návštěvě vrchlabského náměstí minout. Jsou pozoruhodné nejen zvenčí, ale i tím, co nabízejí uvnitř. Doporučuji všem návštěvníkům Krkonoš, aby tam o dovolené namířili své kroky,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přízemí jednoho z nejstarších městských domů ve městě, jímž je stavení s číslem 222, slouží krátkodobým tematickým výstavám. Vedlejší dům číslo 222a je sídlem dvou expozic, které představují bohatý soubor předmětů vážících se ke lnářské výrobě v Krkonoších. K vidění jsou různé nástroje užívané ke zhotovení příze, dále k tkaní i tištění látek.

Nechybí vzorky textilií, které v minulosti proslavily krkonošské tkalce. Protější roubená místnost je zase věnována malovanému lidovému nábytku z konce 18. a počátku 19. století. Vybrané skříně, skříňky, truhly ale i kolébka či židle přestavují bohatství lidových vzorů.

Ve zděném podsíňovém domě číslo 223 je nejen pokladna muzea, ale také informační centrum s prodejnou publikací i suvenýrů. Krajní ze čtyř domků Krkonošského muzea, jenž nese číslo 224, pak obsahuje několik menších expozičních celků. V přízemí se nachází instalace seznamující s dějinami města Vrchlabí a také galerie. V patře je vedle interiérové expozice podkrovní světničky, zařízené ve venkovském stylu poloviny 19. století, také část věnovaná řemeslné výrobě včetně tradičního zhotovování figurek Krakonošů.

Kompletní fronta domů. Foto: LK

Další prostory patří výtvarným projevům lidové zbožnosti včetně podmaleb na skle a betlémů. V domku také nechybí kout věnovaný dětem. Ty se v něm nejen zabaví, ale také seznámí s některými fenomény krkonošské historie.

LK/Jan Mikulička