Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Svítidlo rezidence v Šanghaji prochází třemi patry, měří na výšku celkem 7 metrů a váží 100 kilogramů

29. 06. 2020 | 10:43

Preciosa Lighting nabízí v portfoliu Signature Designs svítidla s variabilním designem, jež umožňují designérům přizpůsobit vzhled osvětlení na míru konkrétnímu interiéru. Patří k nim i koncept Pearl Drop, který si pro osvětlení prostoru třípatrového schodiště vybral majitel luxusní rezidence v Šanghaji.

Preciosašanghaj
Foto: Preciosa

Variabilita svítidla a symbol perel – trefa do černého

Majitel sídla zařízeného v elegantním a jemném stylu hledal ideální řešení osvětlení specifického prostoru uprostřed točitého schodiště. Rozhodl se pro Pearl Drop, protože mu doslova učarovaly ručně foukané opálové perly z Preciosy. Perly jsou navíc v Číně symbolem bohatství a dobrého vkusu. Pearl Drop byl díky své přizpůsobitelnosti vhodnou volbou nejen z hlediska estetického, ale i technického.

Světelný klenot

Pearl Drop ozdobí každý interiér doslova jako šperk. Skládá se z křišťálových koulí, vyrobených tradiční řemeslnou technikou triplex opál, specialitou sklárny Preciosa. Jednotlivé koule si svým vzhledem nezadají s pravými perlami, které se na pomyslné šňůře náhrdelníku střídají se zlatými kovovými kuličkami. Jedinečnost tohoto svítidla tkví také v tom, že je možné jeho tvar přizpůsobit danému interiéru, v tomto případě úzkému prostoru schodiště.

Výzva pro tým Preciosy

Svítidlo procházející třemi patry měří na výšku celkem 7 metrů a váží 100 kilogramů. Instalace takového objektu vyžaduje perfektní spolupráci zkušených designérů, technologů a konstruktérů. Schodišťové svítidlo je technickým oříškem kvůliumístění do úzkého prostoru, ale také přísným požadavkům na bezpečnost. Jako nejtěžší úkol, se kterým se tvůrci museli vypořádat, se nakonec ukázalo nalezení těžiště svítidla. To bylo zásadním předpokladem pro to, aby zakřivená konstrukce s kovovým rámem visela rovně a nekývala se. Z důvodu opravdu bezpečné montáže a zároveň zachování designové lehkosti jistí svítidlo ještě dvě mimořádně pevná, avšak téměř neviditelná lanka.

Pearl Drop ozdobou jakéhokoliv interiéru

Koncept Pearl Drop lze díky jeho variabilitě umístit opravdu kamkoliv. Nabízí totiž celou řadu variant, od různých velikostí, přes materiály, barvy a povrchové úpravy, po konstrukční řešení i metody osvětlení. Kombinace možností pak dává vzniknout velice originálním svítidlu, jako je i tato unikátní vertikální varianta.

Pearl Drop byl navržen ve spolupráci se studiem Tjep se sídlem v Amsterdamu, studiem Vasku & Klug, designérem Lukášem Uliarczykem a designérkou Marilies Wedl.

Data a fakta o Pearl Drop v Šanghaji

Celkem použito: 175 křišťálových perel

Celková výška: 7 metrů

Celková hmotnost: 100 kilogramů

Doba realizace od prvního návrhu po finální realizaci: 12 týdnů


O společnosti Preciosa

Preciosa Lighting, severočeská společnost s posláním rozvíjet cenné dědictví zpracování českého křišťálu prostřednictvím designových svítidel. Úspěch společnosti i celá její aktivita je založena na téměř třísetleté tradici a jedinečnosti křehkého umění sklářských mistrů v tzv. Crystal Valley. V Preciose si cení tohoto odkazu minulosti a navazují na něj tvorbou inovativního osvětlení prověřeného časem.

TZ