Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Tragický příběh Synů hor z Velikonoc 1913 je důvodem, proč je v Česku 24. březen Dnem Horské služby

25. 03. 2024 | 5:05

24. březen je v Česku Dnem Horské služby. "Přesně před 111 lety ukázal tragický příběh ryzího přátelství Václava Vrbaty a Bohumila Hanče jak moc je potřeba mít na horách organizované horské záchranářství," odkazuje Horská služba na zlidovělý příběh Synů hor.

HS111b
Foto u FB Krkonoše.eu a www.kudyznudy.cz

Právě před 111 lety se v Krkonoších odehrálo "slavné" neštěstí. Kvůli náhlé změně počasí při náročném 50 km závodě zahynuli známý lyžař Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata.

Historické foto B. Hanče z FB Krkonoše.euBylo Velikonoční pondělí, 24. března roku 1913. Namísto počátků jara, jež panovaly na startu závadu, však na vrcholcích Krkonoš začala zuřit sněhová bouře doprovázená mlhou. Už tehdy platilo, že se počasí na horách mění každou hodinu...

Proto se připomínka legendárního závodu s nečekanou tragédii stala v ČR Dnem Den Horské služby.

"Pokud znáte příběh „Synů hor" a dosadíte si práci horskoslužebníků, potom je naprosto zřejmé, proč byl 24.březen vybrán jako „Den Horské služby“. Pátrání po ztracených v horách, nehledě na povětrnostní podmínky, transporty v těžkém terénu a péče o osoby, které se díky shodě okolností dostaly v horách do ohrožení života. To vše je obsaženo v tisících příběhů zachráněných lidí, kterým členové Horské služby pomohli za 89 let své existence," podotýká HS na svém bacebookovém profilu.

Zdroj: FB Krkonoše.eu, lo

Znáte příběh Hanče a Vrbaty? Příběh o odvaze, nezdolném přátelství a tragickém osudu

Na Velikonoce roku 1913 se v Krkonoších odehrál závod těch nejlepších běžců na lyžích české a německé národnosti. Závodníci vyrazili z Labské boudy na trasu dlouhou 50 km jen v košilích a kalhotách, někteří i bez rukavic. Bylo relativně teplo (cca 8°C) a mezi mraky prosvítalo slunce. Počasí se však během závodu začalo prudce zhoršovat, přišla mlha, velmi se ochladilo a začal vát studený vítr, který přinesl sněhovou bouři. Soutěž byla pro nepřízeň počasí odvolána, avšak Bohumil Hanč zůstal na trati. Snad neslyšel volání pořadatelů nebo v něm zvítězila touha českého závodníka po vítězství nad německými kolegy, zkrátka Hanč jel dál a jako jediný na trati zůstal.

Z filmu Poslední závod.
 Tou dobou se vydal z Jilemnice svého přítele podpořit na hřebeny hor i Václav Vrbata. Dobří kamarádi se spolu znali ze Sokola, a i na vojně sloužili spolu, a to v Sarajevu. Naposledy se spolu potkali u Harrachových kamenů, kde se Vrbata vzdal svého teplého kabátu, aby pomohl svému promrzlému kamarádovi, který neměl ani rukavice. Sám se pak vydal pro pomoc. Ve sněhové bouři a za nulové viditelnosti tím však obětoval svůj život. Mezitím se rozjela pátrací akce organizátorů závodu, kterým pomáhali i samotní závodníci.

Z filmu Poslední závod. Oldřich Kaiser jako Emerich Rath a režiisér Tomáš Hodan.
 Na záchrannou misi se vydal i německý kolega běžec Emerich Rath, který polomrtvého Hanče nakonec také našel poblíž dnešní památné mohyly na Zlatém návrší. S nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, asi kilometr jej táhl proti vánici, ale nakonec musel své úsilí vzdát a spěchal pro pomoc. Hanče se podařilo dopravit do Labské boudy ještě živého, ale krátce nato šestadvacetiletý mladík bohužel zemřel. Václav Vrbata byl nalezen přibližně ve stejné době už zmrzlý. Jeho tělo se našlo pod Zlatým návrším, jak se pak ukázalo, jen několik set metrů od místa nálezu Bohumila Hanče. Čin Vrbaty, který za záchranu kamaráda obětoval svůj život, se stal impulzem ke vzniku záchranné služby a 12. května 1935 i jednotné organizace Horské služby v Krkonoších.
 
Krkonošská tragédie znovu ožila ve filmu Tomáše Hodana

Filmovou rekonstrukci slavného závodu s tragickým koncem se rozhodl natočit režisér Tomáš Hodan, který je autorem několika dokumentů a jako scenárista se podílel na pohádce Čertí brko nebo úspěšném seriálu Kancelář Blaník. Slavný lyžařský závod na krkonošských hřebenech z roku 1913 se mu podařilo zrekonstruovat minutu po minutě.
 
Bohumila Hanče si v dramatu Poslední závod zahrál Kryštof Hádek, důležité místo v příběhu má i cimrmanovský sportovec Emerich Rath, který neprávem zmizel z historie. Na autentických místech na hřebenech Krkonoš filmaři natáčeli od února do března 2021. Premiéra filmu proběhla 24. února 2022.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz

Foto z FB Horská službaVzpomínková akce se i letos konala 24. března u Mohyly Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší v Krkonoších za účasti desítek lyžařů včetně party lyžníků na historických ski. "Děkujeme všem, kteří s námi na Den Horské služby přišli na Zlaté návrší v Krkonoších uctít památku Bohumila Hanče a Václava Vrbaty." uvedla Horská služba na svém facebookovém profilu.

Zdroj: FB Horská služba