Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Virunga, létající africká tržnice, dorazila do Liberce

22. 03. 2019 | 0:00

Virunga není jen vulkanické pohoří rozkládající se na území Ugandy, Rwandy a Konga nebo stejnojmenný národní park. Virunga.cz je český trh a e-shop s čerstvým africkým (ugandským) ovocem na principu fair trade, odebíraným přímo ze zahrádek pěstitelů.


Virunga s.r.o. je již dva roky fungující projekt česko-ugandského manželského páru. Princip je jednoduchý, každý pátek přilétá do Česka letadlo se čtyřmi tunami ovoce natrhaného den předtím v africké Ugandě. Toto exotické bio ovoce nejvyšší kvality, nakupované přímo od místních farmářů, je prodáváno jednak na pražské Náplavce, od začátku letošního roku rovněž každý týden v jiném českém městě. Lucie Absolonová, eventmanagerka firmy, dodává podrobnosti: "Nejsme žádná charita, ale ovoce vykupujeme od farmářů za férové ceny (fair trade), a tím jim například dáváme možnost posílat své děti do škol."

Ceny jsou vysoké, ale manažerka Absolonová z nezájmu strach nemá: "Takové avokádo, jako jste viděl tady, jinde neseženete, je totiž obrovský rozdíl mezi ovocem, které je přepravováno lodí a cestuje třeba dva měsíce, a ovocem, které máte třetí den po utržení na svém stole. Takhle čerstvé exotické ovoce nikde jinde v celé Evropě nenajdete."

Na první africké trhy do libereckých Lidových sadů dorazilo kolem tří ticícovek zájemců o exotické ovoce.
Virunga

Virunga

Kromě majitelů tvoří firmu zatím dvě eventmanažerky, zbytek jsou brigádníci, většinou studenti, ale firma dynamicky roste, kvůli rozšíření působnosti právě přijímá další manažerku i brigádníky. Lucie Absolonová dodává: "Jsme taková jedna velká rodina, většina brigádníků s námi spolupracuje pravidelně a i jezdíme společně."
Virunga

Veškeré zboží bylo možné ochutnat, což je filozofií projektu, dát lidem možnost ovoce ocenit jazykem. Ať ho zhodnotí, potom si ho určitě koupí. Ejhle, opravdu to funguje!
Virunga

Virunga

Sortiment se liší podle sezóny, ale návštěvníci trhu mají na výběr většinou mezi čtyřiceti až padesáti druhy ovoce, z nichž asi tři čtvrtiny v našich obchodech nikdy neviděli. Zajíce v pytli ale v žádném případě nekupujete, kromě již zmíněné ochutnávky je možné do ovoce nahlédnout.
Virunga

V každém městě je největší zájem o něco jiného. V Liberci nejrychleji mizelo mango a avokádo.
Virunga

Virunga s.r.o. neprodává jen čerstvé, ale i sušené ovoce, koření, vlastní výrobky a další produkty. Sušené plody právě nabízí Lucie Absolonová, eventmanagerka firmy.Virunga

Pod námi probíhá hemžení opravdu připomínající nějakou exotickou tržnici. Nikde žádný dozor, žádné pípáky. Paní Absolonová vysvětluje: "Spoléháme na karmu. Bereme to jako klasický trh, nechceme tady mít žádný rámy, žádný sekuriťáky. Věříme, že když lidi vidí, že jde o kvalitní zboží, tak tu cenu zaplatí. Zatím se nám to osvědčilo."
Virunga

Tak, máme vše, co jsme chtěli? Vzhůru do fronty na pokladnu. Já osobně nic nekoupil. Ne kvůli ceně, ale kvůli času a představě, že budu muset vystát dlouhou frontu. Malou anketou jsem si ověřil, že fronta od nákupu odradila víc zájemců. Ale Lucie Absolonová čekání považuje za součást nakupovacího rituálu: "Tak to prostě je, na letišti máte taky fronty a berete to jako normální, jestli to těm lidem stojí za to, frontu si vystojej, a jak vidíte, zřejmě jim to za tu frontu stojí."
Virunga

Průměrná částka, kterou na pokladnách lidé nechávali, činila zhruba tisíc korun.
Virunga

Ještě není ani pět hodin a je dobojováno, jak vidíte, nezbylo téměř nic a co zbylo, prodá se zítra v Děčíně. Manažerka Absolonová spokojeně konstatuje: "Od nového roku se ještě nestalo, že by nějaké zboží zbylo. Lidé nakupují bez ohledu na to, o jaké město jde, zájem je veliký. Na sever Čech se chceme víc zaměřit, k vám do Liberce budeme jezdit každé dva měsíce." Takže, nestihli jste první liberecký zaručeně čerstvý africký trh? Těšte se na květen!
Virunga


Text a foto Mad