Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

1000 respirátorů nechal Beitl zabalit do pytlíků s minilogem ODS. Lokální politici z jiných stran se mohou přeskočit

28. 03. 2020 | 8:08

Se svým příběhem koronavirovým bývalý jablonecký primátor a dnes poslanec ODS Petr Beitl doběhl nejen svoji kolegyni z parlamentu Janu Pastuchovou z ANO a její facebookovou sociální bublinu, ale i v politickém propadlišti dějin odpočívající část bývalého vedení krajského Liberce.

beitl
Toto je fotka z noci, kdy se respirátory rozvážely. Kritizovaná samolepka je asi na druhé straně sáčku. Foto: FB ODS Jablonec

Na sáčku je nalepena samolepka s nápisem a minilogem ODS. Foto: FB J. PastuchovéBeitlův příběh jsme zveřejnili poté, co facebookový post o jeho rychlé a nezištné pomoci, kdy s pomocí svého syna nechal z Číny na sever Čech dovézt 5000 respirátorů třídy FFP2 za vlastních 400 tisíc korun a 1000 jich rozdal, uveřejnil profil ODS Jablonec. Byly k němu připojeny fotografie, jak Beitl ve své jablonecké kanceláři dovezené respirátory pytlíkuje. Na sáčky pak nechal nalepit samolepku s textem "Činy jsou více než slova, respirátory pro vás". Nápis rámuje obrázek obličeje s rouškou a logo ODS – viz. foto.

Fakt, že byly Beitlem dovezené respirátory uloženy v igeliťáku s touto samolepkou, rozvášnilo poslankyni vládního ANO Janu Pastuchovou. To je ta paní, co na svém facebooku lidem oznamuje i to, že je v práci (parlamentu) a něco tam dělá. Na facebooku stran Beitlových respirátorů předvedla ukázkové kyselé hrozny a spustila heslo své státostrany „Kampááááň“.

K ní se hbitě přidali členové její facebookové komunity, včetně českolipské starostky Jitky Volfové (ANO). O té není v těchto hektických časech na krajské úrovni vůbec slyšet, byť je i krajskou náměstkyní pro finance. Jsou zkrátka situace, kdy se na dvou židlích prakticky sedět nedá. Proto se logicky věnuje České Lípě.

Hned vzápětí o sobě dal vědět i bývalý liberecký primátor Tibor Batthyány (exANO), kterého jeho „rodná“ sice odkopla, ale uvažování kobliháře mu zůstalo evidentně navěky. Stejně jako jeho někdejšímu náměstkovi pro věci technické Tomáši Kyselovi (exANO). Podle sebe soudí ty ostatní.

Ne Beitl, ale oni z faktu, že někdo na vlastní náklady nechá narychlo do regionu dovézt ochranné pomůcky, a ještě v noci je dokáže rozvézt potřebným, dělají kampaň. Je výhradně jejich vizitkou, jak snadno naskočili na ukázkově žárlivý výlev poslankyně vládní strany. Ta se tím jen snaží maskovat, že ANO současnou situaci zvládá s elegancí slona v porcelánu a ona osobně mnoho dobrého zatím nevykonala. Kdyby ano, věděli bychom o tom. Chvástání na sociálních sítích jí jde dost dobře.

Korunu pak všemu nasadil další z exprimátorových náměstků Jan Korytář ze Změny. Ten měl svého času na starosti radniční finance a dotace a Liberec se z toho doteď vzpamatovává. I on z politického záhrobí vyjádřil znechucení nad takovou nehorázností s tím, že nemá slov. Věděl ale, že tím spustí vlnu nenávisti od své sociální bubliny. Což se samozřejmě stalo.

Když už jsem zabloudila na jeho profil, podívala jsem se, čím přispěl on. A co dělá v době koronavirové jeho politická neziskovka. Nic. Korytář na facebook pravidelně pouští jen něco svých myšlenek, jež vyznívají hodně po bolševicku. Typický meloun. Uvnitř rudý, zvenku zelený.

Petr Beitl ve své kanceláři s respirátory a kritizovanými samolepkami. Foto: FB ODS Jablonec

Ale zpátky k Petru Beitlovi a jeho respirátorům. Ještě předtím, než Pastuchová rozdmýchala vlnu lokální nenávisti vůči daleko schopnějšímu kolegovi, poskytl jablonecký exprimátor rozhovor názorovému portálu Forum 24. A v něm řekl něco, co už chci napsat dávno, on byl ale rychlejší:

Beitl: (situace s ochrannými pomůckami v ČR)… mi připomíná situaci hasičů v Černobylu, kterým řekli, že někde hoří, aby šli hasit. Tehdy jim dali akorát hasičskou přilbu, dnes plátěnou roušku. Všichni přitom víme, že to nefunguje…“.

Kdo minisérii HBO o černobylské tragédii viděl, ví, o čem je řeč. Doporučuji shlédnout, protože obdobný mix mocenské nekompetence, lidských tragédií a nedozírných následků pomalého rozhodování se přiblížil nebezpečně blízko. A v reálu.

O tom, zda byl dobrý nápad nalepit na sáček s respirátorem logo s pravdivým heslem a minilogem politické strany, můžeme diskutovat jindy. Kdyby se ale rozšířila praxe, že každý z poslanců z kraje, za nějž byl zvolen (byť o řadě z nich vůbec nevíme, dělají-li alespoň něco), zakoupil ze svého ochranné pomůcky za statisíce a rozdal je, bylo by to fajn.

Přemítám, co bych udělala, kdyby mi někdo dal ochrannou pomůcku na obličej hygienicky uloženou v sáčku opatřeném logem partaje, již fakt nemusím. Roušku nebo respirátor bych vyndala, pokud by se mi z toho loga přitížilo, použila bych ten pytlík. Poté bych si umyla ústa, nasadila respirátor a byla ráda, že mám na obličeji něco, co pod vysokou sankcí musím nosit, a přitom si to nikde nemohu koupit.

Alena Roubalová