Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

„(S)myšlenkové pochody" reprezentantů opoziční úderky jsou v nich zakořeněny proklatě hluboko. Vůči argumentům jsou imunní

27. 01. 2024 | 5:00

V přebory v jalovém teoretizování se zvrhlo finále lednového jednání libereckého zastupitelstva, kdy se opět probírala soutěž na kompletní rekonstrukci bazénu. Jalově teoretizovala opoziční „lol“ parta, vedení města se jí v reakcích snažilo věci vysvětlovat pěkně polopatě, aby konečně i tito političtí aktivisté pochopili základní aktuální fakta vztahující se k největší veřejné zakázce v novodobých dějinách krajského města.

gazdina
Událost týdne: činohra libereckého divadla poprvé ve své více než 140leté historii nastudovala realistické drama z vesnického prostředí Gazdina roba. Foto: Artur Irma

Snaha lidí sedících za předsednickým stolem ovšem nápadně připomínala házení hrachu na zeď. „(S)myšlenkové pochody" reprezentantů opoziční úderky jsou v nich zakořeněny proklatě hluboko, a je téměř nemožné je argumentačně vymýtit. Vůči premisám a faktům, jež se jim nehodí do sestrojeného schematu, jsou imunní.

Přestřelku zahájila výzva opozice, aby se primátor omluvil Z. Kocumové za svůj výrok z radniční tiskové konference, když uvedl, že to, co v éře, kdy Změna tvořila radniční koalici a i hlasem Kocumové schválila kompletní rekonstrukci bazénu, stálo necelou půlmiliardu, by v dnešních cenách vyšlo na bezmála dvě milardy s daní. Psali jsme zde.

Pozn. red.: My jsme dávno předtím primátorův výrok ověřili u profesionálních stavařů, a ti jej nijak nerozporovali. 

K omluvě ale primátor neměl důvod, protože vzápětí popsal úvahu, kterak k takovému závěru došel s tím, že je též ekonom. Později upřesnil, že je to jeho názor opřený o fakta z příslušných stavebních, statistických a ekonomických oborů, a nemíní na něm cokoliv měnit.

Opozice si totiž jeho výpočet vyžádala písemně a každému, kdo má hlavu nejen jako ochranu před napršením do krku, je tak jasné, o čem bude, pokud tak primátor učiní, další článek na propagandistickém "lol" webu. On ale patrně vznikne i bez něj...

Další opoziční zastupitelé z LOL verbálně kolegyni vystartovali na pomoc a ve snaze vylepšit „umělecký dojem“ se v tom začali matlat. Dopadlo to jako obvykle: všechno, v čem se začnou šťourat zanícení amatéři, začně rychle zavánět trapností až zbytečností. (S)myšlenky vlastní provenience jsou k tomu dost dobrý materiál.

Složitou problematiku se opozičním zastupitelům sice snažili přiblížit i gesční náměstci, kteří z titulu svých původních povolání rozumějí mj. stavebnictví nebo veřejným zakázkám, ale velmi marně. Kocumová, za argumentačně chabé podpory chemika a salónního teoretika, jela jak kolovrátek dojmy vygenerované vlastní hlavou i četbou pochybných zdrojů.

Když byla diskuse hodně vyhrocená, protože ataky a mnohdy i invektivy opozice směrem k vedení města začaly sílit a cyklily se, zastupitelstvo naštěstí skončilo.

Kdo chce slyšet originál, nechť si to dá z internetu. Jedná se o závěrečných cca 30 minut jednání z posledního lednového čtvrtka.

Radniční opozice ovšem stabilně jede i další „pecky“: Do krajského parkovacího domu by například přesměrovala auta parkující na Papírovém náměstí, aby na uvolněném place mohla pořádat poutě a jiné lidové veselice. Vůbec jí přitom nezajímá, že právě tam je jedno z mála parkovišť, kde mohou stát auta pacientů (či jejich doprovodu) tamního lékařského domu mj. s rehabilitačními ordinacemi.

Nebo by jízdné v MHD udělala  cenově přívětivější. Bez ohledu na to, že na provoz hromadné dopravy městská kasa už přispívá 800 miliony, což je nejvyšší mandatorní výdaj města, a do posledního zdražení jízdného se propsala pouze inflace.

Co ale opozici záleží na tom, že se to platí z peněz všech Liberečanů, tedy i těch, kteří by nenašli ani zastávku, natož dveře do autobusu.

Kdo by ale nechtěl být u veřejnosti populární tím, že něco zlevní nebo něco pro peněženky voličů příjemného zavede! Jenže ono platí, že 1+1 rovná se 2 a správci městského eráru musejí hodně počítat. Na hrbu mají financování všech potřeb stotisícového města, v němž platí, že co občan, to jiná priorita. Pamatuji například opoziční trojčení kvůli nočním spojům. Prosadili to, "flamendry" zřejmě jezdí, jenže s náklady na „kilometročlověka“ srovnatelnými s taxislužbou.

Osobně též nejásám nad tím, že v Liberci neexistuje například 30minutový lístek, SMS jízdenka zdražila na 38 a papírová na 34 Kč, zatímco loni se obě daly pořídit za 25 a 24 korun. Naštěstí ale už umím i v Liberci koupit jízdenku mobilem nebo z aplikace, takže za jednorázové jízdné platím 28 CZK. Není to nic složitého ani pro starší ročníky narození, zvládnou to. Soudím podle toho, jak hbitě v supermarketech u pokladny tasí mobily, aby jimi buď zaplatily, nebo alespoň načetly aplikaci, jež jim zlevní plato vajec či kilo jablek.

Důležité je, aby povinně byly v každém voze MHD strojky na koupení jízdenky, jež musí být vždycky funkční, a dalo se u nich držet. On se totiž lístek musí kupovat za jízdy a ne každý je takový borec, aby to ustál bez újmy.

Naučila jsem se používat MHD, a tudíž i kupovat lístky ve voze, díky tomu, že se hodně pohybuji po Praze, kde je jízda autem velký nerozum. Už kvůli parkování v jednotlivých čtvrtích, kde je přespolní - bez nároku někde zastavit a stát - nejen „vidlák“, ale i Pražák z vedlejšího čísla Prahy.

Jako osobě dříve narozené mi Liberci chybí nejen půlhodinové jízdenky za patřičně sníženou cenu, ale i sleva pro „mladé seniory“, tady lidi nad 60 let. Ti po Praze jezdí za půlku běžného jízdného, a „staří senioři“ mají od 65 let MHD grátis. Nojo, ale právě toto zase vůbec nechybí například někomu s malými dětmi či teenagery, kteří dojíždějí jen na kroužek a nepotřebují tudíž mocně vyslevovanou lítačku.

Nejsem sobec, neprudím a přes zimu platím, co musím. Za tepla pak jezdím na bicyklu či motocyklu, čímž pojím příjemné s užitečným. Navíc 50% slevu pro 60+, jak ji poskytuje Praha, považuji za příjemný luxus, neboť dnes je i takto obstarožní člověk člověkem pracujícím, tedy ekonomicky aktivním.

A co dalšího, kromě libereckých opozičních klauniád, se na sklonku ledna stalo v severovýchodních Čechách?

Vezmu to hopem:

Liberec letos vydá zhruba o třetinu více peněz než loni na podporu pravidelně sportujících dětí. Mezi oddíly rozdělí až 25 milionů korun. Sportovní kluby navíc mohou letos žádat také o dotaci na menší opravy, v rozpočtu města jsou na to vyčleněné dva miliony korun.

Střední průmyslová škola v Liberci otevře na podzim dvě třídy technického lycea. Obory získaly akreditaci ministerstva školství.

Oteplení umožnilo ve čtvrtek na Liberecku znovu otevřít pro kamiony nad šest tun silnici přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice byla pro nákladní dopravu uzavřená bezmála dva týdny od 12. ledna. Po dvoudenní vynucené uzavírce se ve čtvrtek otevřela i liberecká zoologická zahrada. Nepřístupná byla kvůli ledovce, cesty v areálu zahrady byly v úterý i ve středu neschůdné. Pomohla noční obleva.

Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce může Liberecký kraj přidat další peníze na investice. Na konci ledna bude krajské zastupitelstvo rozhodovat o rozdělení 334 milionů korun, z nichž 83 procent míří do investic. Když peníze oproti plánu přebývaji,  je vždycky dost dobrá zpráva a vymyslet, co s nimi, není vůbec žádný problém.

A činohra libereckého divadla poprvé ve své více než 140leté historii nastudovala realistické drama z vesnického prostředí Gazdina roba, které na konci 19. století napsala Gabriela Preissová. V premiéře ho uvedla v pátek.

Užívejte posledního lednového víkendu.

Alena Roubalová