Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bude užitečnější, když se budou zkušení političtí aktivisté starat o klima a vynechají témata, jež znají jen z doslechu

01. 02. 2020 | 6:11

O klimaticko-politickou, nikoliv kulturní vložku, se na lednovém zasedání libereckých zastupitelů postarali aktivisté působící v krajském městě pod hlavičkou Extinction Rebellion (zkráceně XR). Ta brojí proti klimatické změně a chce, aby i Liberec po vzoru světových metropolí a jiných českých měst vyhlásil stav klimatické nouze. Tomu se vedení města nijak nebrání, chce ale, aby se postupovalo v logických krocích, ne pustě aktivisticky.

rebelovéKLima 070120LBFBextinction-rebellionLiberec
Foto z facebookového profilu XR Liberec

Mezi řadou vyhledaných definic má asi největší vypovídací hodnotu tato: Extinction Rebellion, česky Rebelie proti vyhynutí, (zkráceně XR), je mezinárodní sociálně-politické hnutí, jehož cílem je pomocí občanské neposlušnosti a nenásilného odporu zabránit (nebo alespoň zmírnit) rozpadu klimatu, ztrátě biodiverzity a sociálnímu a ekologickému kolapsu.

Zdroj: www.extinctionrebellion.cz

Zatímco několik XR figur leželo, předstírajíce smrt i vymřelé druhy (die-in), na radniční podlaze, u nohou zastupitelů, zahaleno transparentem, který předtím, při vystoupení své mluvčí třímali před předsednickým stolem, snažila jsem se o této aktivitě něco vyhledat. Jsou téměř mediálně neviditelní a poleháváním před zastupiteli to nespasí. Navíc je ten, kdo sledoval on-line přenos, vůbec nemusel na podlaze zaznamenat, neboť v záběru leželi přesně tam, kde je okno pro textovou informaci. Dvěma slovy: Promarněná šance.

Liberecká filiálka Extinction Rebellion svůj facebookový profil sice má, což svědčí mj. o tom, že nebydlí v jeskyni bez elektřiny, čímž se podílí na produkci uhlíkové stopy stejně jako ostatní lidé, ovšem aktuálnost jí nic neříká. Den po jejich protestu ani čárka, ani fotka. Výše přetištěná fotografie je ze 7. ledna. Snad dítka na nich zveřejněná budou podobnou ideologii vyznávat i v době až dospějí a nebudou toho, kdo je na veřejné sociální síti použil, žalovat. Nebyl by to první příběh facebookový…

Každopádně: XR jde o svět pro budoucí generace, proto by jí trocha mediální aktivity neškodila. Bez té se dnes sebelepší věc neobejde. Zvlášť, je-li určena nejširší veřejnosti. Pozor ale na vábení jiných, mediálně zdatnějších politických aktivistů. Jejich pomoc může mít v místním novinářském rybníce podobu polibku smrti. Je lépe spoléhat na vlastní hlavu a klávesnici.

Zatímco některým zastupitelům, jimž ženy ležely u nohou, byla situace lidsky nepříjemná, neboť v nich bojovali gentleman s tolerancí, našly aktivistky zastání u změnařského zastupitele Jana Korytáře. Zavětřil téma. Aktivisté jsou naléhaví, jejich vystoupení se stávají součástí jednání zastupitelstva stejně jako donedávna eskapády Změnou zapuzeného občana Kroutila. A je škoda toho nevyužít. Zelené téma je Změně blízké a upřímně: Bude určitě užitečnější, když vypomohou s péčí o klima a budoucnost planety, než když se budou věnovat tématům, jimž rozumějí jako příslovečná koza petrželi. Což jsou vlastně téměř všechna ostatní, jež jsou náplní regionální politiky. O většině z nich velmi málo vědí jen z doslechu a zbytek si dokáží dobájit s bravurou Baronů Prášilů.

Poslední lednový týden byl po delší době ten, kdy jednali krajští i liberečtí zastupitelé. Zasedání si jsou podobná v tom, že během nichž titíž změnařští lokální politici ve snaze zviditelnit se vymlátí tuny prázdné slámy. Jako by byli placeni od slova.

V úterý na kraji se opět odehrál střet o peníze určené pro zadržování vody v krajině. Změna totiž chce krajský rozpočet posílit o desítky milionů, aby bylo dost i na projekty, studie, školení… čili na vše, nač cílí obskurní byznys jejího lídra, jím zřízených spolků a jeho ekonomicky záhadně "fungujících" firem. Když to hodně a ve vší slušnosti zjednoduším, je pro tuhle partu doslova životodárné, aby bylo naplněno „vemeno“, jež bude možné podojit. V dojení veřejných peněz i v pokusech podojit je jsou přece Změna a její „lol“ satelit dost dobří.

Ostatní krajští Změnaři se do prozatím předem prohraných bitev zapojují nejspíše proto, že i jejich směrem časem kápne. Kde jinde než na vysokých školách, jež je zaměstnávají, mohou vznikat studie podložené autoritou oněch škol. A kolektivy řešitelů, nebo jak se tomu dnes říká, musí někdo vést a zadarmo to nebude určitě. Všem, a nejen jim, je přece jasné, že změna klimatu a věci s ní související se stávají daleko větším byznysem, než kdysi bylo potírání regionální korupce. To už nesype.

Dere-li se ale Změna ke své dávce z eráru tímto průhledným způsobem, je to i v krajském měřítku užitečnější, než když se vrhá na kritiku věcí, o nichž nemá ani páru. V úterý si vzala na paškál technický dozor investora na stavbách financovaných Libereckým krajem, a dopadlo to jako obvykle. Trapasem, veřejnou dehonestací hraničící s pomluvou a článkem na povadlém partajním propagandistickém webu.

Tamtéž došlo k úkazu, který máloco překoná. Změnařská propaganda našla své další dno. Z centrálně působícího webu sem bez uvedení zdroje opsali kauzu s pozemky v Praze, v níž figurují úředníci, kteří ani nezvládli zjistit, dědí-li restituční nároky po prvorepublikovém velkostatkáři ty správné osoby. A protože někteří ze svědků mají vazbu na Liberec, došlo k jejich nehorázné kriminalizaci.

Ač neprávník soudím, že je to pomluva jak vyšitá. Byť je pomluva trestným činem, předpokládám, že se nikdo s bezvýznamným webíkem nebude chtít špinit. S čímž autor hrající si už po mnoho let na novináře i soudce tak nějak počítá. Stejně jako s tím, že si v diskusi tamtéž nechám beztrestně nadávat do prostitutek. Je ve výhodě. S hnidami nemá smysl bojovat, člověk se jedině zavšiví.

Na čtvrtečním libereckém zastupitelstvu se odehrálo několik pozoruhodných okamžiků, jež by vydaly na samostatné články. To podstatné, například, že má Liberec novou náměstkyni pro strategický rozvoj a dotace Radku Loučkovou Kotasovou (ANO), jsme zveřejnili bezprostředně po volbě. Už jsme psali, že se o uvolněnou pozici ucházel i Jan Korytář a potvrdil tím svůj čím dál zřetelnější příklon k politickým marťanům. To se ale o něm ví už dlouho, v tom nemusí nikoho utvrzovat. Samozřejmě se chtěl zase jen zviditelnit, protože i jemu muselo být jasné, že pro něj v aktuální radniční koaliční sestavě není místo. Byť se nynější primátor snaží s opozicí vycházet co nejšetrněji, tohle by bylo hodně přes čáru.

V míře politického marťanství Korytářovi mezi libereckými zastupiteli konkuruje snad jen Jaromír Baxa z béčka Změny - LOLu, v míře neotesanosti pak jeho služebně mladší klon Jindřich Felcman, kterému není trapné vůbec nic. V plné síle se to projevilo v okamžiku, kdy svorně tepali Michala Hrona za to, že mu během převodu Technických služeb z akciovky na příspěvkovou organizaci města budou radit lidé z účetní a poradenské firmy, v níž doyen zastupitelstva ze SLK do roku 2014 pracoval jako zaměstnanec.

O zakázku se v poptávkovém řízení nikdo nijak zvlášť nedral a poradenskou firmu ze dvou došlých nabídek vybralo představenstvo TSML a.s. Korytář to považoval za vrchol nevkusu a klientelismu a srovnal ten případ s tím, kdy jeho spolek Čmelák nemohl vyhrát výběrové řízení jen proto, že on byl zároveň statutárem za objednatele (město) i zhotovitele (spolek). Smlouvu by tak podepisoval sám se sebou.

Hron je samozřejmě v úplně jiné pozici. V poradenské firmě byl vždy zaměstnancem a v technických službách je jen dočasným ředitelem na miniúvazek. Je třeba, aby nějaký schopný cifršpión, jímž emeritní daňový poradce a účetní bezesporu je, pohlídal bezproblémový přechod od jedné právní firmy v jinou. Dávat rovnítko mezi situaci, v níž se dobrovolně ocitl Korytář se stavem, do nějž se dostal Hron, je tak jen další důkaz toho, že je s exponenty Změny něco v zoufalém nepořádku.

Popisem několika „nezapomenutelných“ okamžiků z lednových zastupitelstev ale neskončíme. Není třeba si kazit víkend… Je čas na něco pozitivního:

Domov pro seniory, v nějž se proměnil někdejší Zámecký hotel Sychrov, má v rekordně krátkém čase první obyvatele. K dispozici je v něm 93 lůžek, z toho 82 je pro lidi s Alzheimerovou chorobou nebo demencí starší 55 let. První klienty domov přivítal na začátku ledna, nyní jich má deset a pět desítek žádostí o umístění. Většinou jde o klienty z Libereckého kraje. Jak je všeobecně známo, kouzelný hotel a celý areál vybudovala skupina SYNER Group (dříve S group), která ho loni v létě prodala společnosti DS Sychrov. Interiéry bývalého hotelu byly kompletně přestavěny pro potřeby nové klientely a senioři a lidé se zvláštními potřebami tak dostali důstojné místo pro podzim života. Což je ta nejlepší zpráva končícího týdne.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová