Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Černý scénář se naplnil. Poslanci schválili, že část kompenzací pro podnikatele půjde ze sdílených daní

27. 05. 2020 | 17:29

Poslanecká sněmovna hlasy vládní koalice s podporou komunistů ve středu schválila vládní návrh na pomoc malým s.r.o. formou kompenzačního bonusu, na které se budou z velké části podílet samosprávy ze svých příjmů, uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) na svém facebookovém profilu.

peníze Na retez
ilustrační foto

"Zároveň odmítla návrh Senátu, aby se příspěvek vyplácel přímo ze státního rozpočtu. Tím by se zabránilo tomu, aby obce a kraje přišly o peníze z takzvaných sdílených daní, z nichž se příspěvek vyplácí. Města a obce tak přijdou o 11 miliard korun, kraje o 4 miliardy. Černý den pro obce a kraje dokonán...," dodal Půta, který byl podepsán pod dopisem všem předsedům partajních klubů v parlamentu, v němž před podobným, pro samosprávy rizikovým krokem varoval.

Města a obce důrazně během posledních dní upozorňovaly, že pokud mají nést část nákladů za výplatu státních kompenzací pro živnostníky, nezbudou jim peníze na konkrétní investice. Doplatí na to běžné opravy i plánované projekty. Rozpočty měst, obcí i krajů zasáhla koronavirová krize, která z jejich kasy už neplánovaně vysála mnoho milionů, jež musely vydávat například na dezinfekci či nákup ochranných pomůcek pro zranitelné skupiny svých obyvatel. Proto už řada z nich postavila nový, pokrizový rozpočet, který je o miliony až stamiliony hubenější než původní dokument schválený na rok 2020.

Liberecký kraj včera schválil rozpočet, který má oproti původnímu plánu příjmy o 360 milionů nižší. Rozhodnutím poslanecké sněmovny nyní přijde, stejně jako všechna města a obce v kraji, o další miliony.

lo