Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dikce husákovská a rozhled jakešovský - to je i pro dříve narozené z mého okolí smrtící kombinace

21. 01. 2023 | 5:00

Z toho, čím nás v mezičase mezi dvěma koly prezidentské volby zásobují média, mi vychází, že se PR tým AB (nejmenuji) inspiroval v Světácích, a tam prezentovanou a hojně aplikovanou metodou Když nevíš, co říkat, nasaď Hynaise, je-li řeč o umění, nebo Marii Skłodowskou-Curie, když se hovor stočí k vědě.

jezulátkoTwJHřebejk
Toto je po mém soudu Fotografie týdne. Jen naznačuje, chytře a vkusně. Staženo z twitteru režiséra Jana Hřebejka

Tým PP pak svého svěřence poctivě briefuje k očekávatelným tématům, aby nevypadal jak jantar, když je řeč o věcech, v nichž nemůže být tak docela doma. Naštěstí se prezidentské debaty (alespoň prozatím) vyhýbají například medicíně. To by pak AB nejen všeználkovsky operoval, ale následně i zdatně pitval. Dozvěděli bychom se, s kým se po špitálech zná a na koho má mobil.

PP by zdravotnické téma snad elegantně vymlčel. Umí to, předvedl to. Nemusí za každou cenu pohovořit ke všemu, nač je tázán. I to je velké umění - nedělat ze sebe kašpara.

Vyvažujeme: Pražské estébátko, zdroj: twitter T. ZdechovskéhoKaždopádně je peklo, kolik lží a zlých manipulací dokáže AB pustit do éteru dikcí husákovskou a rozhledem jakešovským. Což je pro osobu mého data narození, která zažila jak Husáka na Hradě, tak Jakeše na Červeném Hrádku, smrtící kombinace. Tohle – vztaženo k umění mluvit, umění mlčet i umění reprezentovat, už nikdy nesmí vstoupit na Pražský hrad jinak než jako turista.

Asi nejvýstižněji soustavné veřejné lhaní a překrucování skutečností made in PR team AB vystihuje tento tweet: "Kdyby proti Babišovi kandidoval na prezidenta např. Jaromír Jágr, věřím tomu, že by byl Bureš schopen v živé debatě říct, že Jágr nikdy NHL nehrál a v Pittsburghu jezdil maximálně s rolbou."

Konec citátu, nemáte zač.

PP samozřejmě není ideál, ale bude přinejmenším dobře vypadat na poštovní známce a kompetentně mluvit při projevech. A nadto má kapacitu se vše nezbytné doučit za pochodu. Předvedl to už jednou, když se přes noc musel z „bolševické gumy“ přerodit v kapitalistickou armádní kapacitu. Dokázal to s přehledem.

Tehdy nebyl jediný, kdo ze dne na den, tzv. v plné palbě, zažil „na vlastní zaměstnání“ přechod mezi režimy. Ti schopní se neztratili a rychle začali budovat další - jinou kariéru. Ti všeho schopní už dávno konzumovali výhody, jež velký třesk přinesl. Po mém soudu k těm schopným patřil PP,  k těm druhým AB.

Tím bych prezidentskou kulturní vložku ukončila. Jsem ráda, že Liberecký kraj jako celek minulý týden volil tak, jak volil. A věřím, že to v druhém kole zopakuje, lépe a výrazněji. Navzdory pátečnímu výsadku AB do Liberce a Jablonce, na kterém bylo zajímavé snad jen to, že avizoval jízdu tramají do Jablonce, přičemž linka už druhým rokem končí ve Vratislavicích. Dál je výluka a náhradní autobusový provoz. Je vidět, že jeho přípravný tým "sockou" moc nejezdí, jinak by zvolil nějakou méně komplikovanou atrakci.

Pro odlehčení: Jeden nikým nevyhlášený souboj na dálku, viz. níže...

Jsme v nejostřejší fázi kampaně došlo tzv. na souboj na kulichy. Foto: Twitter Martin Bartkovský, Reflex

Těsně za polovinou ledna se na sever Čech vrátila zima. Okamžitě nastala kalamita, přestože sněžení meteorologové avizovali už od neděle, a ke spadu došlo přesně podle plánu, ve středu. Nejhustěji bylo s prvním lednovým sněhem na rychlostce mezi Libercem a Turnovem, kde kleklo vše, co kleknout mohlo. Až tak dramaticky, že si hejtman po síti vyšlápl na firmu Eurovia, která má R35 pro Ředitelství silnic a dálnic udržovat.

Ono to samozřejmě všechno bylo složitější a určitě to nebyla žádná schválnost, protože když pluhy dorazily, byla už dálnice zablokovaná stojícími kamiony, takže pluhy neměly kudy pluhovat. A nemohly přijet dříve, neboť ještě nesněžilo. Mimo jiné... Kraj musel nasadit vlastní mechanismy na údržbu silnic i hasiče, to vše s asistencí policie, což kritizovaná firma nemůže. No, bylo to drama. Zejména pro ty, kdo v té šílenosti uvízli, v jakékoliv roli, na několik hodin.

Nakonec to spravila 50tisícová pokuta, kterou ŘSD napařilo Eurovii, která se má o údržbu úseku starat. Dost vás to rozlítilo i pobavilo, i na náš facebook jste si k tomu napsali své.

Osobně mě tato příhoda donutila, aniž bych tam (naštěstí) ztroskotala, abych dala do auta spacák, deku a další propriety pro případ, že bych v podobné kalamitě někdy uvízla. Jednou se mi to podařilo u Humpolce na D1 a později i v Rakousku. Po několika hodinách v netopícím autě (šetříte PHM) přestává platit Království za koně a nastupuje daleko všednější Království za nůž/ky a prázdnou petku. Snad tušíte, jak to myslím.

Pokračujeme motoristicky: Na Autodromu Sosnová na Českolipsku začaly bezplatné kurzy bezpečné jízdy pro začínající řidiče. Uskuteční se ve čtyřech termínech v lednu, únoru a březnu. Určené jsou mladým řidičům z Libereckého kraje, kteří nemají řidičský průkaz déle než tři roky. Výuka bezpečné jízdy se soustředí na rizikové situace.

V bezpečném prostředí autodromu si účastníci procvičí brzdění na kluzkém povrchu, zkoušet budou bezpečný průjezd zatáčkou, zvládnutí smyku a mnoho dalších manévrů. Na polygonu budou frekventanti jezdit ve vlastních vozidlech, aby si každý řidič vyzkoušel možnosti auta, ve kterém běžně jezdí. Připraví se tím na to, jak právě jeho auto reaguje při smyku či jak dobrzďuje při zhoršených podmínkách.

Tak ještě by to chtělo kurzy „pro klobouky“, tedy sváteční řidiče, ti jsou s nevyježděným mládím obdobně rizikoví. Kurzy pro řidiče dříve narozené se, tuším, rovněž na autodromu Sosnová už pořádají, což je jedině dobře. Řízení auta se sice nezapomíná, ale mění se prostředí a pravidla. Ruku na srdce, kdo z nás, léta šoférujících, by dnes udělal řidičák na první dobrou?

Sníh ovšem kromě kalamity uprostřed týdne přinesl i tolik potřebný materiál pro rozjezd skiareálů. Lanovky a vleky se opět mohou dát do pohybu a udělat radost všem, kdo se letos ještě nezklouzli. Tak šup, šup. Ten sníh tam nebude věčně!

Hezký víkend.

Alena Roubalová