Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do komunálních voleb v Liberci půjdou Starostové znovu s TOP 09 a KDU-ČSL. Lídrem bude Zámečník, na Šolce místo nezbylo

25. 04. 2022 | 17:12

AKTUALIZOVÁNO: Starostové pro Liberecký kraj půjdou do podzimních komunálních voleb v Liberci znovu společně s TOP 09 a KDU-ČSL. Lídrem kandidátky a společným kandidátem na primátora bude současný primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Právě Starostové budou mít na kandidátce největší zastoupení. Za TOP 09 a KDU-ČSL bude v každé desítce po jednom zástupci, řekl dnes u příležitosti podpisu koaliční smlouvy na dotaz ČTK Zámečník.

volbySpoluSLK
Twitter M. Půty: Dnes jsme podepsali s předsedkyní TOP 09 a předsedou KDU-ČSL koaliční dohodu o spolupráci pro volby do zastupitelstev obcí 2022 v Liberci.

Všechny tři strany se rozhodly pokračovat v modelu, který uspěl při volbách před čtyřmi lety. Pro koalici tehdy hlasovalo 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec a má šest zastupitelů, za ní skončila ODS, která získala čtyři mandáty a do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a má dva zastupitele.

Na koalici se po volbách kandidátka v čele se Starosty pro Liberecký kraj dohodla s ANO a ODS, dohromady mají silnou většinu 31 hlasů. "Podařilo se nám celou dobu udržet stabilitu pro město a doufám i jistotu pro občany," řekl Zámečník. Za hlavní úspěchy považuje to, že se po 15 letech podařilo schválit nový územní plán a hlasovali pro něj všichni přítomní zastupitelé města. Podařilo se podle něj také splácet dluhy města a zároveň investovat do majetku.

Dvojkou liberecké kandidátky Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL pro podzimní volby je současný náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, trojkou Anna Provazníková, která je zároveň členkou krajského zastupitelstva, čtyřkou bude starosta jediné liberecké městské části Vratislavice nad Nisou Lukáš Pohanka. V první desítce bude za KDU-ČSL Hana Zemanová a za TOP 09 Robert Korselt. Celou čtyřicetičlennou kandidátku včetně volebního programu představí podle Zámečníka koalice zhruba za měsíc.

Ambicí uskupení je výsledek proti minulým volbám posílit, tehdy pro uskupení hlasovalo 32,1 procenta voličů. Podle březnových průzkumů by podle Zámečníka získali starostové v Liberci 32,7 procenta hlasů. "KDU-ČSL a TOP 09 dávaly průzkumy menší procenta, vím, že se to nesčítá, ale budeme rádi, když posílíme výsledek proti minulým volbám," dodal.

čtk

O služby náměstka Šolce už není  SLK zájem, mrzí ho to

Za SLK už nebude kandidovat nynější náměstek pro technickou infrastrukturu, kvůli své výšce nepřehlédnutelný Jiří Šolc. Je nestraník, minule byl zvolen právě na kandidátce Starostů, v éře primátorky Martiny Rosenbergové byl jejím ekonomickým náměstkem a provedl vcelku úspěšně krajské město obdobím ekonomické krize (2011 - 2014). To se po nadcházejících komunálních volbách opakovat nebude, místo na kandidátce pro cyklus 2022 - 2026 se pro něj nenašlo.

Jiří Šolc k tomu na svém facebokovém profilu napsal:

…přemýšlím a rozdýchávám situaci, až jsem se rozhodl „trochu se z toho vypsat“…

V zastupitelstvu našeho města pracuji už šestnáct let, o samosprávu Liberce jsem se začínal zajímat už prakticky před dvaceti lety. Vlastně pořád se stejnou skupinou lidí, ve které se sem tam něco měnilo … vlastně se vyměnili skoro všichni …. prvně jsme byli SOS pro Liberec, pak Liberec občanům s podporou Starostů a nyní dvakrát jako SLK … vždycky až dodnes jsme sestavovali kandidátky na občanském principu, stranická knížka zase tolik neznamenala … mno až dodnes ….

Napřeskáčku dvakrát jsme byli v opozici, dvakrát jsme měli vládní zodpovědnost … mám pocit, že za ta léta jsem nabral zkušenosti, porozuměl příčinám problémů města a pochopil souvislosti … vlastně s jistou nadsázkou vím o každém větším projektu, každé inženýrské síti, vše co město trápí a nebo naopak těší… ale je fakt, že když jsem nastupoval na náměstka pro technickou infrastrukturu, staří úředníci mi říkali „pozor na tuto kancelář, asi má stigma, kdo byl technický náměstek, už nikdy nepokračoval“ hmmm, tehdy jsem jim nevěřil ….

Mno a teď co mne fakt trápí…. Kolegové z SLK se nově rozhodli stavět kandidátku do příštích voleb na stranickém principu a mne jakožto nestraníka nepoctili svojí přízní … jsem z toho zklamaný a to asi není ten správný výraz … žádný problém, žádná výčitka, jen to prostě tak v interním hlasování vyšlo … nemohu být za názor na sebe na nikoho naštvaný za jeho názor, jenom mne to štve, že ten (podle mne lepší) občanský princip byl nahrazen stranickým a Jirka má jít na podzim z kola ven ….

A teď přátelé jak s tím … mám zahodit dvacet let svého života, své znalosti, zkušenosti, dovednosti a jít úplně mimo a nebo spojit síly s jinou kandidátkou ? Když udělám to první, vím že zklamu spoustu lidí, kteří mi věří a chtějí abych pokračoval, konec konců mám před sebou ještě mnoho dobré práce ..… když udělám to druhé, budu poslouchat řeči o převlékání kabátů …. přestože jsem k němu byl vlastně donucen ? ach jo ....

No nic, jsem tady dnes poslední, pověsím to na zeď, vezmu krásný klíč od brány a pojedu domů …

Zdroj: FB Jiřího Šolce