Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dr. Ball: Rada architektů - k čemu je, komu slouží a pomáhá? Vypadá to, že především sama sobě, za což se i sama ocení

14. 10. 2024 | 5:00

Možná jste si už také někdy všimli, jak někteří politici v Liberci chválí Radu architektů (RA), aniž byste věděli kdo, anebo co to vlastně je. Tento typ poradních orgánů využívají i jiná města. Laicky řečeno, je to orgán, který by měl pomáhat k tomu, aby ve městě nevznikala architektura a stavby, které by narušovaly architektonický vzhled města. Ať už hmotově, vzhledem nebo způsobem, kterým by oslabily fungování města v daném místě.

architekti
Primátor a architekti. Foto z webu LIberec.cz

Potud to má logiku, a kdyby to tak fungovalo, je to jenom dobře. Nicméně, RA je pouze poradní orgán. Navíc je to poradní orgán pouze primátora Zámečníka. Ačkoli Zámečník nemá v gesci nic, co by bylo s jejím fungováním spojené. To je trochu unikum, ale v Liberci je možné všechno.

Základem vzniku byla kdysi dohoda mezi někdejším primátorem Batthyánym a jeho statutárním náměstkem Korytářem (volební cyklus 2014 - 18). Mandát RA byl stanoven na dobu šesti let s tím, že v preambuli bylo stanoveno, že mandát jednotlivých členů se nebude opakovat.

Když přišel na radnici primátor Jaroslav Zámečník, tak po dohodě se svým kamarádem, dnes náměstkem Jiřím Janďourkem, nechali běžet vše, jak bylo nastaveno. Janďourek nejprve pracoval na KAMu - Kanceláři architektury města, jako její vedoucí a později se stal náměstkem primátora, který má na starosti právě architekturu.

Když skončilo šestileté období RA tak nedošlo k tomu, že by její členové byli vyměněni, jak stanovila zakládací pravidla. V tichosti byla všem členům primátorem Zámečníkem prodloužena smlouva na další období. Ano, v tomto směru si to udělal primátor Zámečník tak jak se mu chtělo, a dokonce to ani neřešil na platformě Rady města. Její členové to zjistili až ex post. No co už, je to jeho právo, nic tím neporušil.

Zarážející je ovšem to, jakou má tento poradní orgán faktickou sílu a moc. Rada architektů je sice jen poradním orgánem, ale za její rozhodnutí se primátor Zámečník vždycky rád schová, když potřebuje rozhodovat o něčem, co nemá pouze příznivce. V takovém případě se vždy najde nějaký posudek, jímž se vlastně musí řídit a nic jiného mu nezbývá. Navíc, RA se chová loajálně, a jede v kolejích, které si nastavila společně s náměstkem Janďourkem, tak proč něco měnit.

Bohužel tento poradní orgán pouze neradí, ale i rozhoduje. Rozhoduje zcela zásadně o tom, komu dovolí nebo nedovolí v Liberci stavět. Na základě subjektivních pocitů jednotlivých členů poradní Rady architektů jsou mnohdy významní architekti nuceni své projekty předělávat zásadním způsobem jenom proto, že se jejich projekt prostě nelíbí "poradním" architektům, kdy se někteří z nich snaží jen dokázat, že to bez nich prostě nepůjde.

To, že někdo musí na RA se zmuchlanou čepicí v ruce jako prosebník přijít třeba i pětkrát s jedním projektem je veřejným tajemstvím. Následují nové a nové pokyny, jak projekt upravit. Takové "ponižování z moci poradní" jiných autorů mnohdy trvá i rok, což je naprosto neuvěřitelné. V zákulisí se hovoří i o tom, že pokud si dopředu stavebníci zvolí toho správného architekta, který s radními souzní, tak na RA nebudou mít větší problém. Asi na tom něco bude.

Z pohledu laika je zarážející už jenom to, že v RA sedí paní Janďourková – Mendlíková, manželka náměstka Janďourka, který je zodpovědný za architekturu. Spolu vlastní projekční kancelář Atakarchitekti.

O té bude ještě řeč. Ačkoli je RA pouze poradním orgánem, a to jenom primátora, tak pokud chce kdokoli v Liberci stavět, nemá šanci, když mu na to oni nedají palec. Dá se říci, že je to až hraničící se zákonem, jelikož poradní orgán rozhoduje. Ale primátor je v pohodě, on přeci respektuje odborníky, Janďourek je v pohodě a bez jeho požehnání žádný architekt v Liberci nic nepostaví.

A tahle chobotnice propojených architektů pod ochrannou rukou primátora Zámečníka postupně ovládá veškeré stavební konání v Liberci. A už šli tak daleko, že si vzájemně rozdávají ceny. Nově zavedená cena architektury v Liberci je toho důkazem. Hned v prvním ročníku Rada architektů udělila ne jenom jednu, ale rovnou dvě ceny výše zmíněnému studiu Atakarchitekti.

Asi to na udílení cen muselo být zábavné, když za přítomnosti autora nápadu této ankety a zároveň náměstka pro architekturu Janďourka, přebírá dvakrát cenu jeho manželka Janďourková-Mendlíková členka Rady architektů od předsedy Rady architektů, a to za jejich společnou rodinnou firmu Atakarchitekti.

Kdo cenu získá, rozhodla právě ta Rada architektů, ve které zároveň Janďourková-Mendlíková sedí jako její člen už druhé období. Sice deklarovala, že se u hlasování o rodinné firmě Janďourkových zdržela, ale z pohledu etického je to totální chucpe. Je jen s podivem, že členové vedení města v čele s primátorem Zámečníkem proti tomu nic neměli.

Naprosto to dehonestuje jakoukoli anketu nebo cenu, nad kterou má město záštitu. Nikomu z aktuálního vedení krajského města nevadí, jak RA dlouhá léta funguje a jak řídí projekční a architektonický trh ve městě pod Ještědem. Všichni mlčí a nechají tohle léno bez povšimnutí, vždyť je to teritorium Janďourka se Zámečníkem... A na to se přeci pro klid v koalici nebude sahat.

Dr. Ball