Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman: Neumím si představit, že se od pondělí budeme tvářit, že koronavirus neexistuje a čekat, kdy se zaplní nemocnice

12. 02. 2021 | 0:00

Nadcházející víkend je prozatím posledním v nouzovém stavu. Pro lidi se ale od pondělí nic moc nezmění přesto, že poslanecká sněmovna ve čtvrtek v noci odmítla prodloužení nouzového stavu, který v Česku platí kvůli epidemii koronaviru. Na stav nouze se legislativně  váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich je ale možné vydat, resp. v nich pokračovat i jiným způsobem, zejména podle zákona o ochraně veřejného zdraví, kdy na úkor centrální vlády získají větší pravomocí hygienici a kraje.

aRouškyLidem
ilustrační foto

Hejtmani vyzvali vládu, aby se společné jednání uskutečnilo hned v pátek. Chtějí zjistit, jaký bude postup proti pandemii koronaviru, když v neděli skončí nouzový stav. ČTK o stanovisku krajů informovala v tiskové zprávě mediální zástupkyně Asociace krajů ČR Hana Brožková.

"Je důležité si uvědomit, že nouzový stav je jen rámec pro to, abychom i my v krajích měli nástroje pro boj s pandemií. Je škoda, že řada opatření vlády nedávala lidem smysl, a obětním beránkem se tak stal právě nouzový stav," uvedl předseda asociace a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). "Jednoznačně jsme se s ostatními hejtmany shodli na tom, že musíme jako asociace rozpoutat debatu, abychom zjistili, jak chce vláda řídit stát a bojovat proti pandemii bez nouzového stavu," řekl v noci na dnešek Kuba.

Zdroj: FB Alena Pancerová, Deník.cz

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) bezprostředně po hlasování sněmovny vydal na facebooku následující prohlášení: "Nouzový stav skončí 14.2. ve 23:59:59. Na čtvrtečním jednání Asociace krajů České republiky se hejtmanky a hejtmané shodli na tom, že hned v pátek budou chtít od vlády ČR slyšet, jakým způsobem bude pokračovat v boji proti COVID-19 a zmírňování dopadů nemoci do fungování nemocnic.

Všechna další opatření chceme s vládou konzultovat tak, aby dávala smysl, a mohla tak mít podporu veřejnosti.

Jednání s vládou považuji za důležité zvlášť v situaci, kdy za novým nárůstem hospitalizovaných v naší zemi je podle všeho obávaná britská mutace viru, která je o 30-70 % nakažlivější. Jen laboratoř Krajské nemocnice Liberec ji včera zjistila ve více než 70 % náhodně vybraných pozitivních vzorcích.

Neumím si představit, že od pondělí se budeme tvářit, že koronavirus už neexistuje a čekat, kdy se nám zaplní nemocnice," uvedl v bezprostřední reakci na dění ve sněmovně hejtman.

čtk, fb, lo