Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman po projevu premiéra k národu: Musíme změnit počet testovaných osob. Hned teď

24. 03. 2020 | 7:17

Včera večer promluvil k mimořádné situaci v naší zemi premiér Andrej Babiš. Projev jsem neviděl živě, tleskali jsme zdravotníkům a záchranářům, ale dohnal jsem to ze záznamu. Až na nepodstatné detaily souhlasím a ty v těchto dnech nedává smysl řešit. Jednu část chci ale zdůraznit.

coronaHejtman
Hejtman LK v prototypu nanovlákenné roušky narychlo vyvinuté na TUL.

“Jsem na vás všechny opravdu hrdý. Naše země totiž za dobu své existence neprošla podobnou zkouškou. Rád bych vás proto všechny požádal o trpělivost. O shovívavost. Pandemii tak enormního rozsahu řeší celý svět a my, stejně jako vy, se na to teprve učíme reagovat.

Proto nám, prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy. Je jich spousta. Aby ne. Je to krizová situace, na kterou nebyla připravena jediná země v Evropě. Právě teď se nalézáme v jednom z nejtěžších období novodobé historie naší země. Společně. My všichni.”

Tolik slova pana premiéra. Souhlasím s nimi, každý z nás dělá chyby, v téhle době a pod tlakem se to stane úplně každému. Hodnotit chyby nyní by byla ztráta času a energie. Čas na jejich zhodnocení a hlavně poučení z nich ale přijít musí.

Až to celé skončí, budeme muset změnit naše chování v mnoha ohledech. Například přestat vyrábět důležité zdravotnické pomůcky a léky na druhé straně světa a nemít v zemi, kde byly nanotechnologie vyvinuty, potřebnou kapacitu na výrobu ochranných pomůcek.Také proto dnes zachraňují zemí desítky tisíc dobrovolníků šijících roušky.

Jednu věc ale musíme změnit hned. Hned dnes. Je to úkol, který nemohou zvládnout zmínění dobrovolníci ani všichni, kterým každý večer tleskáme. Musí to změnit Ministerstvo zdravotnictví České republiky a to hned dnes. Tou potřebnou změnou je počet testovaných osob. V přiloženém grafu je vidět počet testovaných lidí na milion obyvatel.

Zdroj: WHO

Tenhle souboj zatím bohužel prohráváme a právě počet testovaných lidí je nástroj k zastavení nekontrolovaného růstu epidemie COVID 19. Musíme testovat větší část populace, izolovat nemocné a kontrolovat lidi v karanténě a pokud ji nebudou dodržovat, izolovat je. Je to jediný způsob, jak začít vracet naši zemi postupně do stavu, kdy bude možné uvolňovat zatím přijatá omezení. Bez toho se nenastartuje ekonomika země a dopady na život lidí budou drtivé a pro naši společnost významně horší než dopady koronaviru.

Pane premiére, poučme se prosím od zemí, kde tuhle nemoc zvládají mít pod kontrolou i bez dramatického omezení ekonomiky. Zeptejte se na zkušenosti Jižní Korey, kde testují 4,3 násobek lidí a na opatření epidemiologů právě zaváděná v Německu, kde testují dvojnásobek populace, a zajistěte prosím okamžité navýšení laboratorní kapacity pro testování. Máte na to týmy na ministerstvech a vědce na lékařských fakultách.

Pane premiére, musíte to změnit hned teď.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje