Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hejtman Půta své právníky platí z půjčky poskytnuté jeho "rodnou". Předvolební senzace atrakce se nekoná, jen Radio Jerevan v praxi

02. 09. 2020 | 9:04

Do krajských voleb zbývá přesně měsíc. Začínají 2. října. Právě teď se rozbíhá ostrá fáze předvolební kampaně a opět není nouze o podpásovky. Jednu z nich vypustil do světa propagandistický dezinformační web personálně propojený s oběma volebními kandidátkami, které postavili lidé kolem rozhádané Změny.

putaChmel
Změnařské propagandě jsou trnem v oku i seriozní vztahy s ODS, v krajských volbách reprezentované Danem Ramzerem, starostou Frýdlantu. Foto: FB Liberecký kraj

Cílí na společného nepřítele, politického konkurenta v krajských volbách, lídra Starostů pro Liberecký kraj Martina Půtu. Dvojnásobný hejtman se bude pokoušet svůj post získat i potřetí a jeho SLK opět patří k favoritům krajského volebního klání. Proto se hodí každá špína. Změnařská propaganda proto veřejně spekuluje, kde vzal Půta peníze na elitní právníky, kteří ho zastupují ve vlekoucí se cause libereckého kostela sv. Máří Magdaleny.

Této cause navzdory hejtman a jeho SLK vyhráli už minulé krajské volby a v parlamentních volbách se Martin Půta z posledního místa kandidátky STAN dostal i do parlamentu. Post poslance ale ihned opustil, protože se chtěl práci na kraji věnovat ze sta procent a hlavně se nechtěl krýt poslaneckou imunitou.

Hejtman Půta včera spekulace politických protivníků, že mu právníky platí SLK, hravě vyvrátil na svém facebookovém profilu. Napsal: 

"Zaznamenal jsem, že se veřejně diskutuje o tom, jestli je správné, že Starostové pro Liberecký kraj (SLK) platí náklady na moje soudní spory. Je před volbami a někteří lidé prostě a jednoduše neunesli rozhodnutí krajského soudu v Liberci, který mě v květnu zprostil obžaloby. A tak šíří nepravdy.

Skutečnost je přitom jednoduchá: SLK moji obhajobu neplatí, to je nepravdivá informace, zveřejněná s cílem mě poškodit. Hnutí mi poskytlo půjčku v celkové výši 1,5 milionu, na kterou existuje smlouva o úvěru a byla uzavřena v roce 2015. Půjčka figuruje od počátku v mém majetkovém přiznání, které jako politicky činná osoba zveřejňuji.

Předpokládám, že splatit tuhle půjčku mi pomůže odškodnění za nespravedlivé stíhání, kterého se domůžu poté, co soud pravomocně vyhraju. Za to, že celá kauza trvá šestý rok a státní zástupce z ní vytvořil nepřehlednou kauzu, nenesu žádnou odpovědnost.

Soudní spor je nákladný, do dnešního dne mě stál už více než 2 miliony korun a jsem vděčný, že jsem si na něj mohl půjčit od hnutí, ve kterém působím, a nemusím tak být za půjčku zavázaný bance nebo komukoliv jinému."

Kdo jiný, než Martin Půta by měl vědět, kde vzal peníze na právní zastoupení a od koho jiného, než od své "rodné", si měl vypůjčit, když to jde. SLK jako v krajských volbách dvakrát po sobě úspěšná strana mj. za získané mandáty inkasovala velké miliony. Jak s nimi naloží, je její věc a půjčka není nic nezákonného. Proto je úporná snaha konkurentů hejtmana zdiskreditovat jen klasickým plácnutím do vody.

Žádná předvolební senzace - atrakce se nekoná a snaha Půtových politických konkurentů se zase posunula výhradně do roviny informací Radia Jerevan.

uba