Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká písmena dostanou druhou šanci. Nezhroutí se, až bude někdo po hmatu hledat cestu domů

06. 08. 2022 | 5:00

Letně-okurková aférka s hroutícími se písmeny u vchodů do paneláků v jablonecké Liberecké ulici jasně signalizuje, že kampaň před komunálními volbami vypukla i v sousedství. Z komára velbloud, z prdu kulička - nic, než podobná lidová mudrosloví, nedokáže lépe vystihnout, oč jde.
 

jablonexILustr Mad2
Událostí končícího týdne je bez diskuse 11. ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása v Jablonci nad Nisou. Archivní foto: Mad

Písmena na zídkách u jednotlivých vchodů do paneláků mají nejlepší roky z sebou, nikdo se o ně léta nestaral, a tak se začala bortit. Je to nebezpečné pro lidi a domácí mazlíky, proto se město, jako majitel, rozhodlo s polorozpadlými zídkami s mozaikami rozloučit. A je zle. Téma uchopila tamní radniční opozice a rozehrála tradiční hru O trapáka měsíce. Kdo bude vítězem netuším, ale historku s písmeny sdělím.

Víte, proč vůbec vznikla? No přece proto, aby lidé trefili domů na první dobrou. Tak nějak se žertovalo už zhruba před půlstoletím, kdy v Jablonci shluk paneláků postavili. Všichni jsme v té době měli za sebou zkušenost z jiných sídlišť, kde se domy a vchody podobaly jako vejce vejci, takže nebylo nic zvláštního, když se našinec vloudil do jiného vchodu, než bydlel, a poté se opíral o zvonek u "svého" bytu, jen ve vedlejším vchodě.

Abecedáři tudíž měli o starost méně. A protože nikdo nemládne, napadlo mě, že mnozí nyní o svá písmena bojují z obdobných důvodů. Jen příčinu změnil čas. Netřeba už za tím hledat například dobrovolně si způsobený výpadek paměti, nýbrž něco trvalejšího, s vyšším věkem souvisejícího. Jak že se jmenují ti dva, co mi pořád schovávají věci?

Rozhodně se nechci nikoho dotknout, spíše žertuji. Nicméně lpění na dost šílené ojeté mozaice, na níž mocně zahlodal zub času, a která nedokáže skrýt prvky socrealismu, mi přijde dost mimo. Zídky dosloužily a třeba místo nich vznikne něco současnějšího, byť je každá změna k horšímu. Výjimka, jak známo, potvrzuje pravidlo.

Příslušný radniční náměstek už se nechal slyšet, že písmena v nějaké podobě u paneláků zachovají, dostanou druhou šanci. Jen budou bezpečnější. Nezhroutí se, až bude někdo po hmatu hledat cestu domů.

Minulou neděli začala fotbalová liga a oba zástupci našeho rajonu šokovali hned v prvním kole. Jablonec pod novým koučem podlehl Bohemce a nakrátko jí katapultoval do čela prvoligové tabulky, nad čímž blahem hlasitě vrněli příznivci pražských klokanů. Liberec zase na Spartě porazil Spartu, čímž se postaral o senzaci kola.

Doteď se zápas probírá i proto, že sparťanský fotbalista Jan Kuchta si příštích pět soutěžních zápasů nezahraje. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace na čtvrtečním zasedání potrestala pětadvacetiletého českého reprezentanta za vyloučení po surové hře v nedělním utkání úvodního ligového kola proti Liberci, v jehož závěru šlápl na hlavu brankáři Slovanu Olivieru Vliegenovi.

Tak to fakt ne...

Ale ani toto: U letní dětské rekreace řešili hygienici v Libereckém kraji problémy se štěnicemi. Nešlo o tradiční letní tábor, ale o zotavovací akci, která se konala v penzionu s celoročním provozem. Výskyt parazita potvrdili hygienici ve dvou pokojích. Následovala speciální ochranná dezinsekce cílená na hubení štěnic jednak v zasažených pokojích a dále preventivně v celém penzionu.

Hygienici samozřejmě neuvedli, v jakém penzionu to bylo, protože by mu uštědřili příslovečný polibek smrti. Jenže tím se do nemilosti odstaly všechny penziony světa, protože štěnice mohou číhat kdekoliv. Snesou import i export, zabydlují se a přeskakují k dalšímu nositeli hbitě a spolehlivě. Pamatuji scénu, když kolegovi kdysi vrátili z nemocnice dítě i se štěnicemi a pak na sebe se špitálem pokřikovali, kdo za to může. Štěnice nebrat!

Ani sinice: V Libereckém kraji není kvůli přemnoženým sinicím vhodný ke koupání rybník Bažantník v Českém ráji. Dvouhektarový rybník v areálu Autocampu Sedmihorky se se zvýšeným výskytem sinic potýká v posledních letech pravidelně, v letech 2018 a 2019 museli dokonce hygienici v srpnu koupání v rybníce kvůli sinicím zakázat. Všechny ostatní sledované vodní plochy v kraji mají podle hygieniků vodu vhodnou ke koupání, někde je ale kvalita zhoršená.

Zelená řasa například zhoršila vodu Lesního koupaliště v Liberci. Na zbývajících sledovaných koupalištích v kraji je ale podle hygieniků kvalita vody dobrá. Platí to stále i pro přehradu v Jablonci nad Nisou, která patří v horkých dnech po Máchovu jezeru k nejnavštěvovanějším vodním plochám.

Skončím příjemně a zase v Jablonci nad Nisou: Až do neděle tu trvá  11. ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása. Svou produkci zde předvádí, ale také prodává 40 výrobců perlí, bižuterie, skla a vánočních ozdob. Výstava Křehká krása se v Jablonci poprvé uskutečnila v roce 2012, organizátoři tak chtěli navázat na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století.

My pamětníci víme, že výstava skla a bižuterie se v Jablonci konala plus minus soutěžně s Libereckými výstavními trhy. LVT už nikdo nevzkřísí, protože koncept, kdy se lidé chodili dívat na výrobky, které si nikdy v obchodech nemohli koupit, naštěstí odvál čas.

To jablonecký veletrh se oživit podařilo, protože sklo, šperky, bižuterie i vánoční ozdoby sice podléhají módním trendům, nejsou ale závislé na žádné ideologii. Proto má tato akce budoucnost, byť celý obor prožívá kvůli covidu a válce a jimi způsobené ekonomické krizi hodně bídné roky. Na kráse a kvalitě výrobků to ale pochopitelně není vidět.

Tak se jeďte do Jablonce podívat. Vedra si mají dát na víkend pohov.

Alena Roubalová