Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jakkoli to vypadá podezřele, můžeme o motivech pouze spekulovat, vytvářet teorie a domýšlet souvislosti 

22. 06. 2019 | 0:25

V pátek začalo astronomické léto, byť letních dnů už bylo víc než dost. Máme týden do prázdnin, ale ty vlastně začaly také v pátek. Příští týden bude na sportovištích Libereckého kraje patřit olympiádě dětí a mládeže, takže učení nikdo už moc nedá.

Do Libereckého kraje se po devíti letech vrací Olympiáda dětí a mládeže, která se bude konat od 23. do 28. června. Letních her se zúčastní více než 4 000 sportovců a trenérů z celé České republiky, kteří budou soutěžit v osmnácti sportech a jedné umělecké disciplíně na 24 sportovištích. Celkem se rozdělí 1163 medailí. Mladí sportovci ve věku 12–16 let zažijí na vlastní kůži atmosféru vrcholné sportovní akce se vším všudy. V klasickém olympijském duchu bude již slavnostní zahájení, které se uskuteční v neděli 23. 6. v Home Credit Areně. Tak budeme držet palce, ať všechno klapne účastníkům i pořadatelům.

Škoda, že se nepodařilo v avizovaném termínu rozjet lanovku na Ještěd. Důvodem jsou technické problémy spojené s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Původně měla lanovka začít jezdit po bezmála tříměsíční výluce od pátku. "Víceméně to je hotové. Doteď jsme to zkoušeli s prázdnými kabinami a jezdilo to s určitými problémy, které jsme ale uměli řešit. Když jsme dělali zátěžovou zkoušku, objevil se závažnější problém," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Konkretizovat ho nechtěl a zatím ani nedokáže odhadnout, kdy bude možné zahájit provoz. 

Horší zprávy přišly i od Máchova jezera, tamní voda je už nyní plná sinic. Na pětiškálové stupnici je kvalita vody v Máchově jezeře hodnocena stupněm tři, hůře je na tom ze sledovaných koupališť v Libereckém kraji jen Chrastava u Liberce. Tamní přírodní koupaliště je na stupni čtyři, což značí, že voda není vhodná ke koupání. Koupaliště má kolísavou kvalitu přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Rozbor z konce května ukázal, že byl překročen limit pro indikátor fekálního znečištění. 

Liberec bude mít městského architekta, tedy šéfa Kanceláře architekta města (KAM). Uzávěrka přihlášek do výběrového řízení byla 20.6., přičemž radniční tamtamy už pár měsíců bubnují, kdo bude jeho vítězem. Bylo by velkým překvapením, kdyby vyhrál někdo jiný než ten, kdo už je poradcem primátora pro architekturu a urbanismus. Takže údiv nad tím, proč se tu vlastně hraje stínohra s výběrovým řízením. Proč se ten, kdo má důvěru vedení města a svoje schopnosti už předvedl, na pozici jednoduše nejmenuje. Bylo by to paradoxně transparentnější než předstírat výběrko.

Do další, bohužel zcela mimochodné fáze, se posunula kauza kolem dopravního podniku, v němž loni zaúřadovala policejní zásahová jednotka, sebrala papíry, počítače i lidi, a od té doby nic. Žádný oficiální výstup, jen dohady a nové pověsti liberecké. Evidentně unikl spis, protože z něj mocně cituje a souběžně spekuluje idnes a posléze její zjištění papouškuje změnařský propagandistický web. Ten tak činí ve snaze získat pro ZPL zásluhy a vyvinit ji ze všech dějů, které se kolem veřejné dopravy udály v letech, kdy se Změna podílela na moci jak na kraji, tak v Liberci.

Zatím jsme se ale dozvěděli jen to, co si některé v té době vysoce postavené osoby štěbetaly na mejdanech a o čem spolu hovořily do telefonu. Nyní se příběh rozrostl o vousaté téma účastníků zájezdu, kteří pod hlavičkou jabloneckého fotbalového klubu vyrazili na zápas s Ajaxem. No a co? Na celé situaci je asi nejzávažnější zjištění, že tam byl i šéf antimonopolního úřadu, kterého si tam „měli vodit“ zástupci jednoho autobusového dopravce.

To je ale výhradně vizitkou tohoto vysokého státního úředníka, který je evidentně hodně kontaktní. Když nesedí v hotelovém pokoji s předsedou poslaneckého klubu ANO, s nímž ladí noty k tendru na mýto, zaletí si na fotbal do Holandska, kde jsou, jistě ne náhodou, osoby, které se přetlačují o miliardový tendr na veřejnou dopravu v kraji. Mimochodem, stejný šéf antimonopolního úřadu je ve funkci pořád a z jeho úřadu padají i taková rozhodnutí, že se mohou spojit dvě největší tuzemské pekárny ze svěřenského fondu českého premiéra, čímž ovládnou 80% tuzemského trhu. Tento ochránce volné hospodářské soutěže zjevně vyrazil i na další výlet - nejspíše k Benešovu, na Čapák.

Jakkoli to vypadá podezřele, můžeme o motivech pouze spekulovat, vytvářet teorie a domýšlet souvislosti. To my ale neděláme. Čekáme, s čím přijde policie. Protože se věc nikam nehýbe, vypadá to, že uniklý spis je jediným exemplářem a pracuje s ním někdo úplně jiný než vyšetřovatel. Což je zase vizitka policie.

Osobně mi nijak skandální nepřijde, když se místní politici a podnikatelé sejdou v jednom letadle a letí na sportovní zápas, případně se jedou podívat, jak veřejná sféta sport podporuje jinde ve světě. Lepší jednou vidět než desetkrát slyšet. Běžná praxe, již není třeba kriminalizovat. A že to pak někdo kritizuje? Motiv je jednodušší, než by se čekalo. Kritiky totiž nikdy nikdo nikam nepozval a ani nepozve.

Na fotbal se bude létat tak dlouho, dokud se kluby působící v kraji udrží ve fotbalové Evropě. Už ale bez politiků a úředníků. Ti mají oprávněný strach, protože veřejné mínění bylo patřičně zmasakrováno v jejich neprospěch.

A ještě fotbalová tečka: Fotbalisty prvoligového Jablonce i nadále povede trenér Petr Rada. Severočeský klub s šedesátiletým koučem, který má za sebou i působení u české reprezentace, prodloužil smlouvu do konce června 2020.

Pojďme na dobré zprávy: Omega dlaha, kterou vyvinuli lékaři traumatologicko-ortopedického centra Krajské nemocnice Liberec, se rozšiřuje i do zahraničí. Dlaha se používá při vážných poraněních pánve a ve srovnání s jinými metodami zkracuje délku operace i následnou rekonvalescenci. Po dvou dnech se pacienti staví na nohy, řekl novinářům přednosta centra Jaroslav Šrám, který spolu s dalšími specialisty za vývojem Omega dlahy stojí. Tomu se říká úspěch!

Chovatelský úspěch si připsala liberecká ZOO. Po několika měsících se tu opět narodila dvě mláďata ohrožených lvů berberských, předchozí dva odchovy se nezdařily. Tentokrát se mláďata jeví jako zdravá, silná a životaschopná. Vzácná koťata se narodila již před sedmi týdny, 8. května. Nyní, ve své nejroztomilejší podobě, už běhají výběhem, kde se dají zahlédnout.

V Krásné na Jablonecku skončila po 15 letech rekonstrukce Kittelova domu, jemuž se přezdívá Burk. Pro veřejnost se dvoupatrová stavba spjatá s postavou místního léčitele a ranhojiče Eleazara Kittela otevře během letních prázdnin. Zpráva měla velký ohlas na našem FB profilu. Aby ne, krásných prázdninových cílů není nikdy dost.

Stejně jako cyklostezek, resp. tras, kde se dá jezdit bezpečně, bez aut za zády. Zpráva, že je konečně hotová liberecká cyklostezka kolem čistírny odpadních vod a že z ní zmizel adrenalinový úsek pod mostem, vyvolala hodně kladných reakcí. A nebylo k tomu ani potřeba, aby radní u jízdárny, kde stezka začíná, pózovali před objektivy, nejlépe maskovaní do helmy a brýlí. Jednoduše slouží a na anabázi, která výstavbu provázela, se raději rychle zapomene. Stejně jako na éru, v níž se stavba zahajovala.

Připomenutím té hrůzy bych vám jen pokazila víkend, což vůbec nemám v úmyslu. Naopak. Popřeji vám úžasný víkend a pokud si ho zkrátíte účastí na nedělní protivládní manifestaci na Letné, přeji, aby bylo hezké počasí a sešlo se tam co nejvíc lidí. Aby bylo jasné, že jsme těch třicet let, co žijeme v relativní svobodě, nehodili dobrovolně do koše.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář