Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jaroslav Zeman se stal členem SLK. Nadále ale zůstává členem senátního klubu ODS, v níž má pozastavené členství. Podpořil i Trikolóru

02. 12. 2020 | 9:21

Senátor Jaroslav Zeman je prvního prosincového dne členem regionálního hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK). Nadále ale zůstává členem senátního klubu ODS. V tiskové zprávě o tom  informovala manažerka hnutí SLK Kateřina Knopová. SLK úzce spolupracuje s politickým hnutím Starostové a nezávislí (STAN), de facto ho v kraji zastupuje.

Zeman senátor
Senátor Jaroslav Zeman, dosud ODS, od včerejška SLK

Zeman, který je senátorem za obvod Jablonec nad Nisou - Semily, pozastavil své členství v ODS loni v únoru. K tomuto rozhodnutí ho měl tehdy přivést nespecifikovaný lokální problém.

"V roce 2018, při mé druhé kandidatuře do Senátu Parlamentu ČR jsem kandidoval za SLK a ODS. Součástí mé kandidatury byly dohody mezi vedením SLK a vedením ODS, které jsou nyní mým vstupem do SLK naplněny," uvedl Zeman v tiskové zprávě SLK.

Zeman je senátorem od roku 2012, ještě o šest let déle je starostou. "Jaroslav Zeman je dlouholetým úspěšným podnikatelem a starostou Albrechtic v Jizerských horách, v Senátu vždy hájil zájmy obcí a měst a lidí, kteří žijí na venkově. Jsem rád, že se rozhodl s námi ještě více spolupracovat a vstoupil do SLK," uvedl k jeho vstupu předseda SLK a hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

archivní foto

Jméno Zemana je spjato se společností Detoa Albrechtice (dříve TOFA), kterou v roce 1991 zprivatizoval. "A povedlo se tak díky tomu udržet v našem regionu i celé zemi ojedinělou výrobu dřevěných hraček a mechanik do klavírů," uvedla Knopová. Výroba dřevěných hraček má v Albrechticích více než stoletou tradici, v roce 1908 ji založil Johann Schowanek. Za první republiky, v dobách největšího rozmachu, zaměstnávala kolem 1300 lidí, dnes jich tam pracuje zhruba desetina.

čtk

Politická kariéra: Do ODS Jaroslav Zeman vstoupil v roce 2002 a již v komunálních volbách v témže roce se se ziskem 59 hlasů (z počtu 189 voličů) stal členem obecního zastupitelstva Albrechtic v Jizerských horách. Během komunálních volbách 2006 získal 86 hlasů (z počtu 186 voličů) a byl zvolen starostou obce. Funkci starosty obhájil i při komunálních volbách 2010, když dostal 137 hlasů (z počtu 209 voličů). V komunálních volbách 2014 obhájil post zastupitele obce Albrechtice v Jizerských horách, když vedl kandidátku ODS. Na konci října 2014 byl pak zvolen potřetí starostou obce. V komunálních volbách 2018 byl opět zvolen zastupitelem Albrechtic, kdy jeho ODS získala 43,05 % hlasů. Obhájil také post starosty obce. V pozici starosty se dlouhodobě zasazoval a koordinoval činnost revitalizace protržené přehrady na Bílé Desné, která katastrálně spadá pod území Albrechtic.

V senátních volbách v roce 2012 se stal senátorem za Jablonecko, když v druhém kole porazil tehdejšího hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera. Ve volbách do Senátu PČR v roce 2018 svůj mandát senátora za ODS v obvodu č. 35 – Jablonec nad Nisou obhajoval. Se ziskem 34,31 % hlasů vyhrál první kolo voleb a ve druhém kole se utkal s nestraničkou za hnutí Senátor 21 Michaelou Tejmlovou. Tu porazil poměrem hlasů 56,42 % : 43,57 % a zůstal tak senátorem.

V prezidentských volbách 2018 se otevřeně postavil za Miloše Zemana. Jako důvod uvedl podobný názor na sankce vůči Rusku, vztah k Číně a kladný vztah k Donaldu Trumpovi. Na začátku roku 2019 pozastavil kvůli sporům své členství v ODS. V červnu 2019 pak podpořil nové hnutí Trikolóra.

Vše o J. Zemanovi (SLK) mj. zde.