Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jízda na ruském kole fakt není povinná, rozjímat ve svátečním tichu lze na řadě jiných míst v kraji

07. 12. 2019 | 5:10

Asi se shodneme na tom, že končícímu týdnu dominovaly republikové události. Opět máme trestně stíhaného premiéra a evropští auditoři vydali verdikt, že tento trestně stíhaný premiér je v takovém střetu zájmů, že na to doplatí celá země. Obě kauzy provází tolik sebestřednosti a mocenské nadutosti, že jsme zase o krok blíže k esenciálnímu Babišistánu.

rusKoloUpr
archivní foto

V Liberci, ve stínu celorepublikového absudrního divadla, pokračuje zbytečná diskuse o ruském kole na náměstí. Je tam, ve všední dny rotuje od 13 hodin, o víkendech od 10 hodin. A bude tam do 22. prosince. Bydlí-li někdo v domech na náměstí, kolem jejichž oken ta atrakce sviští denně do 19 hodin, chápu, že není nikterak nadšen. Je to ale daň za bydlení v srdci stotisícového města.

Nechápu ale ty, kteří kolo kritizují, aniž by je jakkoliv rušilo v adventním rozjímání či sebeméně obtěžovalo. Jakoby svezení za stovku na hlavu s výjimkou dětí do 100 cm bylo povinné. Kolo i celý adventní trh lze vynechat, tišších a méně křiklavých předvánočních akcí je všude v okolí dost a dost. A s blížícím se Štědrým dnem budou přibývat.

Z velkého množství pozvánek a aviz, které se scházejí v redakčním e-mailu, jsem vyštrachala pozvání na advent konaný v Krásné na Jablonecku. Kittlův dům je tajuplný sám o sobě, v každé roční době. Což teprve v čase, kdy se tady chystá velká adventní podívaná s podílem vlastního přičinění. Příští sobotu si zde můžete vyzkoušet mj. pletení z pedigu (pedig je přírodní materiál, který se dováží z tropů jihovýchodní Asie. Jedná se o vnitřní část stonku popínavé palmy Calamus rotang neboli ratanu, vygooglila jsem), plstění a suché filcování, spřádání, paličkování, výrobu šindelů a tisk. Lze si tu vyrobit linoryt s vánočními motivy a použít jej třeba na dárkovou jmenovku.

Můžete si také odlít svíčku do ořechové skořápky, nechat si věštit z litého olova nebo vosku či si protočit mozkové závity ve vánočním kvízu. Přichystána je i adventní hra s Létajícím andělem a kejklířské představení. Připravena je i ochutnávka pečených kaštanů, které k adventnímu času patří odjakživa.

A takových akcí, hodně vzdálených od komerčního pojetí adventu, najdeme po kraji desítky. V Semilech se například vystavuje Sytovská madona, málo známá, ale velmi vzácná gotická plastika z přelomu 14. a 15. století. Je vyřezaná z jednoho kusu lipového dřeva. Unikátní exponát semilskému muzeu zapůjčilo Biskupství litoměřické na dobu pěti let. 

V Libereckém kraji přibude s novým jízdním řádem nízkopodlažních vlaků. Nově začne v kraji od 15. prosince jezdit společnost Arriva, která nízkopodlažními vlaky Siemens Desiro zajistí spojení z Liberce přes Turnov a Starou Paku do Lomnice nad Popelkou a mezi Tanvaldem a Železným Brodem. Přibudou také další vlaky na trase z Nového Boru do Rumburku. 

Foto: archiv 

Spojení z Liberce do Lomnice a mezi Železným Brodem a Tanvaldem zajišťují v současné době České dráhy, Liberecký kraj chtěl smlouvu o dva roky prodloužit, s dopravcem se ale nedohodl. Nabídka, kterou kraji České dráhy původně doručily, znamenala asi třetinové zdražení bez jakéhokoliv zlepšení kvality služeb. Proto se LK rozhodl oslovit další dopravce s tím, že požadoval kvalitnější vozidla. Vyplatilo se. Arriva dala lepší nabídku i vlaky.

V pátek se u pražského soudu Liberec dočkal nepravomocného rozsudku, že Český lyžařský svaz a Liberec nenesou odpovědnost za dluhy z mistrovství světa v klasickém lyžování, jež se na Ještědu a ve Vesci konalo před deseti lety. Soud nepravomocně zamítl žalobu dodavatelských firem, kterým pořadatel šampionátu zůstal dlužen. Sdružení firem se už více než osm let domáhá částky přes 37 milionů korun a úroků. Svaz i město od počátku odmítají, že by měly převzít odpovědnost za primárního dlužníka - organizační výbor šampionátu OC Fis Nordic, jenž skončil v insolvenci.

Soudy ale zdaleka nekončí, protože právní zástupce věřitelů má ještě řadu opravných prostředků. Takže o kauze ještě uslyšíme a o výroky typu "svaz a město si na Mezinárodní lyžařské federaci nestandardně vymínily zřízení organizační složky, tedy OC Fis Nordic, na kterou se pak domlouvaly veškeré závazky. Implikuje to pocit, jako byste si zřídili bílého koně..." nebude nouze.

Liberec už začal hledat nového dlouhodobého provozovatele městského plaveckého stadionu. Město by ho chtělo najít ještě před zahájením nákladné rekonstrukce bazénu za stovky milionů korun, tedy do roka a půl. Městský bazén má nyní dlouhodobě pronajatý Ještědská sportovní, její majitelé už ale nemají zájem po rekonstrukci bazén dál provozovat. Jako důvod uvedli, že už "jsou na to staří". Ano, první polistopadová generace podnikatelů je starší o tři desítky let... Bude zajímavé sledovat, kdo bude mít o budoucí pronájem městského sportoviště zájem. V Liberci žádný med, tady se dokáže zpolitizovat i taková činnost jakou je provoz bazénu.

Průzkumem na potenciálního provozovatele chce krajské město zároveň otestovat, zda se náhodou někde nevyskytuje potenciální investor, který by se podílel na financování rekonstrukce s příslibem, že by poté bazén provozoval. Tak hodně štěstí.

Liberec chce zkrátit dobu silničních uzavírek tím, že opravované komunikace bude stavebním firmám na dobu prací pronajímat. Město se inspirovalo v Ústí nad Labem. Podle zjištění liberecké radnice byly termíny kratší asi u pětiny akcí. Stavbaři si navíc větší akce rozdělují do více etap a uzavírky nejsou tak rozsáhlé. Za pronájem komunikací začnou firmy v Liberci platit od příštího roku. 

Teoreticky dobré opatření, vzhledem ke zkušenostem, jež s opravami silnic pod Ještědem aktuálně jsou. Otázka zní, zda se o takové zakázky zatížené novým opatřením budou firmy vůbec ucházet. Při dnešním nedostatku kapacit, kdy už dávno neplatí, že se uchazeči o stavební zakázky podbízejí podnákladovou cenou i množstvím bonusů, se novinka nápadně podobá losu do tomboly.

Novinkou v řízení krajského města je i participativní rozpočet, kdy obyvatelé rozhodují o pár korunách z libereckého rozpočtu. Liberec pro příští rok plánuje příjmy ve výši 2 328 215 274 Kč a výdaje ve výši 2 458 803 733 Kč. Rozdíl doplatí z tzv. financování ve výši 130 588 459 Kč. Město na participativní rozpočet vyčlenilo pět milionů korun a v premiérovém pokusu se sešlo 45 návrhů. Odhadované náklady na ně se ale blíží k 20 milionům, takže poptávka vysoce převyšuje nabídku. Deset požadavků se týká dětských hřišť, nechybějí samozřejmě požadavky na úpravy veřejného prostoru. Asi nejzajímavějším přáním je zhotovení a umístění busty herce Františka Peterky anebo oprava hodin ve vesecké škole.

A aby byl výčet stěžejních novinek končícího týdne komplet, nutno ještě zmínit, že do areálu Krajské nemocnice v Liberci jeřáb nastěhoval nový CT simulátor. Moderní přístroj za 17 milionů korun přispěje ke zlepšení péče o pacienty Komplexního onkologického centra. Pracoviště má od roku 2016 dva moderní lineární urychlovače a pro jejich plné a kvalitní využití v léčbě nemocných se zhoubnými novotvary je nutný kvalitní přístroj pro přípravu ozařovacích plánů. 

Na nový přístroj přispěl krajské nemocnici 15 miliony korun Liberecký kraj, který je majoritním vlastníkem KNL. Náměstek hejtmana Přemysl Sobotka (ODS) považuje přístroj za velmi důležitý. "Musí nasimulovat na pacientovi lokalizaci, kde se má ozařovat, aby ten paprsek ozařovací byl co nejsilnější, aby nebyl rozptyl a aby nedocházelo k zbytečnému poškozování okolních tkání," řekl o přístroji Sobotka, původním povoláním lékař. Je fajn, když politik ví, o čem mluví.

archivní foto

Abychom nekončili u neblahého tématu, který s víkendovou pohodou příliš nekamarádí, zabrusleme ještě k ledu. Do Liberce se 18. prosince chystá Popelka, show na ledě plná výpravných kostýmů, sportovního umu i pohledných kulis, které budou liberecké areně slušet. Za Popelku mluví a zpívá Lucie Bílá. Když prohlížím sérii fotografií, které představení avizují, říkám si, jak je dobře, že se ledová show může díky existenci areny zastavit i v Liberci a že za podobnými představeními už nemusíme jezdit do Prahy. Znám to z dětství, kdy se na "kapitalistickou" podívanou jezdilo do tzv. Juldy Fuldy, tedy holešovického parku kultury a oddechu pojmenovaném po komunistickém novináři. Bývávala tam sportovní hala s dostatečně velkým kluzištěm, jedna z mála v republice, kde se lední revue mohla jezdit.

Dnes máme ledové, resp. multifunkční areny v každém významném českém městě, Liberec nevyjímaje. V pátek se tam odehrála další nevídaná podívaná, když hokejoví Bílí Tygři nasázeli pět gólů Třinci a sami udrželi čisté konto. Hokejisté Liberce tak v repríze finále minulé sezony porazili Třinec 5:0, připsali si desátou výhru za sebou a v tabulce se posunuli na druhé místo před Oceláře. Dlouho vyrovnaný duel rozhodli domácí ve třetí třetině, ve které vstřelili čtyři góly. Premiérovým čistým kontem v sezoně se na výhře Bílých Tygrů podílel brankář Dominik Hrachovina. Jinými slovy, dobrá práce.

Užijte si druhý adventní víkend. I ten sníh, co právě napadl.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář