Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kdo se stane další obětí narůstající lidské zloby? Ten, před jehož domem zastaví zelená sanitka?

06. 04. 2020 | 7:37

Podle posledních informací by se tzv. chytrá karanténa měla na území celé České republiky aplikovat po Velikonocích. Tento týden už ale i v Libereckém kraji budou probíhat přípravy na celoplošnou akci na základě vyhodnocení poznatků z pilotního testování, jež se uskutečnilo na jižní Moravě. Jediný, kdo zatím zveřejnil jednoznačné informace a fotografie, je Armáda ČR. Ta se totiž bude na chytré karanténě podílet. Chystají se i liberečtí chemici.

chytrakarantena1ačr
Foto: FB AČR

Armáda na svém FB píše: Odběrové týmy vyrážejí do akce. Jsou to vždy dva vojenští zdravotníci v ochranných oblecích. Před příjezdem k potenciálně nakaženému se tým ohlásí. Odběr vzorku provedou výtěrem z nosohltanu. Vzorek zavezou do laboratoře.

Díky chytré karanténě:
✔️ nikam nebudete muset jezdit
✔️ minimalizujete riziko nákazy svého okolí
✔️ dozvíte se výsledek co nejdříve
✔️ postupně se uvolní plošná opatření

Už včera jsme psali, že liberečtí armádní chemici mají své dezinfekční týmy připraveny ve třech městech, vedle Liberce jsou ještě v Olomouci a Bechyni. Díky tomu jsou schopni v rámci chystaného projektu takzvané chytré karantény působit po celé republice. V podstatě čekáme jen na aktivaci, řekl v neděli ČTK mluvčí 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Pavel Tichý.

Podle něj se ještě dolaďují pravomoci, kdo a za jakých podmínek bude rozhodovat o nasazení týmů, takzvaných odřadů. Projekt chytré karantény na vyhledávání možných nakažených novým koronavirem se zatím testuje na jižní Moravě, postupně by se měl rozšířit do všech krajů. Odřady v Liberci, Bechyni i Olomouci tvoří vždy asi 20 vojáků a další týmy jsou připraveny v záloze. "Střídat se budou v desetidenních cyklech," řekl mluvčí chemiků.

Tomu, co mají vojáci na sobě se, odjakživa říká atombordel. Název již zlidověl. Foto: FB AČR

Opatření teoreticky dobré, ale: Umíte si představit, co udělá s národem, až před sousedním domem zastaví taková sanita a zdravotníci v "atombordelech" začnou dělat svou práci? Co se začne dít v zemi, kde se obyvatelé venkova bojí lidí z města natolik, že neváhají vlastním tělem zabránit jim, aby se ocitli právě v jejich obci? V zemi, kde mediálně zdatní starostové vlastnoručně instalují na silnice zákazové značky, aby jim po lese "necourali" lufťáci a nevytvářeli tam "podpapíráky", jež oni po nich nehodlají uklízet? V zemi, kde vedení obce svévolně zakáže pohyb osob na svém území a vyhrožuje vysokou pokutou? V zemi, kde chtějí občané vytloukat dlažebními kostkami okna lázeňského zařízení jenom proto, že tam byli do karantény přesunuti pozitivně testovaní senioři z domova důchodců?

Každý odběr za asistence armády bezpochyby způsobí poprask ve městě i na vsi. Davová psychóza funguje stále intenzívněji. Někteří lidé z města po víkendu chtějí těm z venkova oplácet jejich víkendové manévry tím, že by jim s chutí zakázali vstup do supermarketů a lékáren, aby se tu náhodou nenakazili, když se tolik bojí. A to zdaleka není všechno.

Na strachu z neznámého a kritice zakázaného už rozjeli svou kampaň před podzimními krajskými volbami někteří lokální politici, kteří v krizovém období nejsou vytíženi prací pro celek, a tak mají čas i příležitost přihřívat si na nynějším neblahém dění svou "politickou polívčičku". Záleží jen na tom, jaká omezení ještě krizový štáb vymyslí pro předvelikonoční týden, jenž má být téměř letní, i pro Velikonoce samotné s čtyřdenním volnem. Kritizovat se dá úplně všechno, žijeme v nenormální době.

Národ potřebuje zklidnit. Otázka zní, kdo by to měl učinit. Ministr vnitra, který vymýšlí stále tužší represe za nenošení roušek a poklesky vůči shromažďování se? Ten sotva. Zvlášť poté, co úřadoval bez pokrývky obličeje na krizovém štábu a vzápětí se zúčastnil mnohahlavé schůze u prezidenta v Lánech, aniž si zachoval dvoumetrový odstup. Lánskou schůzkou, kde pospolu u jednoho plného stolu seděli nejen ministři a hlava státu, ale i podivní prezidentovi muži, žily sociání sítě celý víkend.

Nic nerozptýlil ani prezident republiky, který v nedělním rozhovoru pro bulvární médium opět působil spíše jako mimoň, ne jako hlava státu. Papalášská rétorika a podivné větné kontstrukce byly tím nejmenším zlem. Na jeho projevu byla nejzajímavější asi pasáž, kterak vdechnout skrz roušku kus klobásy.

Měl by snad situaci uklidňovat premiér, který komunikačně vybouchl hned v prvních krizových dnech? Ten premiér, který je v mamutím střetu zájmů, že i kdyby udělal nejlepší rozhodnutí v životě, bude to snadno vztáhnutelné k tomu, že jen chrání svůj rozsáhlý byznys závislý na chodu státu?

Nebo snad "šéf" chytré karantény, někdejší velitel krizového štábu z ministerstva zdravotnictví, který chtěl zakázat slevové akce a preventivně strašil, že se hranice neotevřou dva roky? Ten, který k celoplošnému opatření jménem chytrá karanténa zatím řekl jen minimum relevatních informací - a odpovědi na základní otázky - co, kdy, kde, jak? - stále dluží? Nebo ještě lépe - ministr zdravotnictví? Muž, který sice vypadá uštvaně, ale všechno se mu tak nějak rozpadlo pod rukama:

Samé otázky...

Když už se armáda, na rozdíl od vlády a krizového štábu, rozhodla k tzv. chytré karanténě zveřejnit alespoň něco, měla by asi v komunikaci s veřejností pokračovat. Jasně, stručně, nekompromisně. Doufám, že nejsem sama, kdo stále jasněji vnímá, že zloba v národě narůstá každým dnem. Každý je proti každému. Venkovu vadí město, městu vesnice. Mladí kritizují staré, staří oplátkou ty později narozené. Policista dá slečně pěstí jenom proto, že je drzá. A to si na čtyřčlennou partičku údajně vyšlápla hned šestičlenná četnická jednotka. Zdraví spílají nemocným. A vše se už obrací i vůči těm nejzranitelnějším. Ve slatinných lázních za Prahou to jsou aktuálně bezbranní senioři, které sem s diagnózou čínské chřipky svezli z pražských "starobinců". Na libereckém Františkově údajně vystěhovávají zdravé klienty z bloku, jenž byl určen karanténním tak, že jim hodí věci do pytle a přesunou je jako třetího na dvoják, na jakoukoliv empatii prý není čas...

Kdo bude další na řadě. Ten, před jehož domem zastaví zelená sanitka?

Alena Roubalová