Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec kvůli rozpočtovému určení daní zvažuje ústavní stížnost. O zvýšení podílu ve prospěch města usiluje už třetí čtyřletku, zatím bez efektu

18. 05. 2023 | 5:00

Liberec kvůli rozpočtovému určení daní zvažuje podání ústavní stížnosti, současné rozdělení považuje za nespravedlivé. Primátor stotisícového města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) novinářům řekl, že podporu pro podání stížnosti chce získat i od dalších krajských měst, zmínil Olomouc nebo Hradec Králové.

LBradnicesníhvletě
Že se stát rozdělí se stotisícovými městy o vybrané daně v jiném poměru než určuje RUD, je pravděpodobné asi tak, jako že v Liberci v létě napadne sníh. Leda by mu na nařídil ústavní soud... Archivní foto

Stížnost k Ústavnímu soudu by chtěl podat ještě v letošním roce. O změnu systému rozdělování daní obcím Liberec neúspěšně usiluje přes pět let, tedy už druhý volební cyklus, kdy je u moci koalice s dominantními SLK. Předtím se o totéž, rovněž bez úspěchu, snažilo i vedení radnice vedené ZPL a exANO.

"Právníci doporučili, abychom nebyli osamocení," řekl k aktuálnímu hledání podpory u dalších měst primátor Liberce, který je pátým největším městem v zemi.

Liberci dlouhodobě vadí, že v přepočtu na každého obyvatele jsou koeficientem zvýhodněná kromě Prahy už jen tři další největší města, tedy Brno, Ostrava a Plzeň. "A tento koeficient způsobuje, že my máme na sdílených daních zhruba asi 19.000 korun na jednoho obyvatele, kdežto tato města mají zhruba asi kolem 30.000 na jednoho obyvatele," uvedl primátor. Zvýhodnění jen pro tato tři města považuje za nespravedlivé i s ohledem na to, že stejné služby poskytují všechna ostatní krajská města v zemi.

Na Ústavní soud se chce primátor obrátit kvůli tomu, že veškeré dosavadní pokusy Liberce o změnu selhaly. "Já jsem v minulosti celé čtyři roky zkoušel přes komoru statutárních měst a obcí, kde jsem členem, najít nějaké řešení, ale i to nakonec selhalo. A komora statutárních měst před pár měsíci řekla, že toto je pro ně neřešitelné," uvedl Zámečník. Neúspěšný byl i při jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), Svazem měst a obcí ČR nebo při hledání podpory mezi poslanci.

Zhruba 80 procent rozpočtu Liberce tvoří příjmy ze státního rozpočtu rozdělované právě na základě takzvaného rozpočtového určení daní. "Kdybychom dostávali po přepočtu na obyvatele stejnou výši z rozpočtového určení daní jako například Plzeň, budeme ročně disponovat částkou zhruba o jednu miliardu vyšší než nyní. A to je ohromný rozdíl," uvedl již dříve Zámečník. Letos bude stotisícový Liberec hospodařit s více než 3,5 miliardy korun.

čtk