Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký bazén se vysoce pravděpodobně konečně dočká rekonstrukce. Opozice znovu naládovala hnojomety

10. 02. 2024 | 5:00

Veřejná soutěž o největší stavební zakázku v novodobé historii krajského Liberce skončila, a je to bez diskuse událost končícího týdne No.1. Obeslalo ji šest zájemců, kteří mají zájem kompletně zrekonstruovat liberecký bazén za cenu, jež nedosahuje ani miliardy korun.

zemedelciprotest1
Nejfotogeničtější akcí končícího týdne byl protest zemědělců. S hnojem a traktory nejdříve přijeli do České Lípy a poté i do Liberce. Foto: Artur Irma

Přitom se strašilo, že se cena může vyšplhat dost vysoko nad miliardu. Předkladateli nejnižší nabídky by za dokončené dílo stačilo 748,8 milionu korun.

Nyní se budou nabídky v souladu se zákonem vyhodnocovat, pak poběží lhůty a obejde-li se všechno bez průtahů, začne se konečně stavět.

Je s podivem, kolik zbytečných a mnohdy hloupých vášní tendr vzbudil v libereckých politicko-aktivistických kruzích. Ty se ještě na poslední chvíli snažily očernit příslušného gesčního náměstka primátora tím, že na hlásné troubě opozičního hnutí zveřejnily upoceně vykonstruovanou příhodu, kterak se náměstek o budoucí rekonstrukci bazénu radil s odborníky z oboru stavebnictví.

I kdyby to nebyl zákeřný blud vypuštěný do světa s průhledným cílem uškodit, nabízí se otázka, no a co? Proč by tak nemohl (teoreticky) učinit, zvlášť když se předem vědělo, že se zmíněná, a pisálkem propagandistického webu už tisíckrát pošpiněná firma, soutěže nezúčastní? To je tedy fakt senzace-atrakce hodná „investigativního novináře“ (jak sám sebe tituluje, byť k tomu nemá ani papír na hlavu ani talent) odhalit, že se muž z radnice baví o stavařině se stavaři!

Měl snad náměstek primàtora, odpovědný za největší stavební zakázku města, (teoreticky) konzultovat vysoce odborné věci kolem přestavby bazénu (například) se zubaři?

Jenže on se v rámci rešerše (doopravdy) poradil i s nějakými lidmi z Transparency International. To proto, aby zakázka nebyla zbytečně protikorupčními aktivisty zdržována a vláčena propagandistickým bahnem, jak političtí neziskovkáři s gustem praktikují. A dal i na doporučení od opozičního zastupitele, a ten se tím teď veřejně chlubí ve snaze ohřát se na výsluní cizího úspěchu.

Což je ovšem pro pisálka, který nedokáže ani respektovat pravidla citování převzatých pasáží v psaném textu, úplně v pořádku. Z toho senzaci – atrakci vykřesávat netřeba, to by se nevábně trefil do vlastního hnízda

No, první kolo je konečně za námi, a bude ještě mnoho dalších, protože radniční opozice čítankově žárlí na úspěchy jiných a nestrávila, že se ikonická budova s plaveckými bazény opravuje zgruntu a ne po kouskách, jak prosazuje nyní. S tím ale vyrukovala až poté, kdy jí voliči vykázali z vedení města, a ona přestala mít na cokoliv vliv. Vydala se proto na populistickou, snadnou cestu, kdy stačí bez zodpovědnosti plkat „coby kdyby“...

A naládovala hnojomety!

A já zase potisící zopakuji, že dnešní opozice měla ve své čtyřletce (2014 – 2018) dost času na to, aby s opravou bazénu začala podle svých představ a podle takového projektu, který by obstál i v časech budoucích. Nestalo se, a tak je zcela zřetelné, že po ní zbyly jen ty kecy.

Nic moc neví, mnoho toho neumí, jen už dvě dekády otravuje vzduch.

Do částečného finále dospěla causa, která vznikla v době, kdy otěže nad krajským městem třímala právě Změna (dnes LOL nebo Zelení, jak se jí to právě hodí) s bývalými členy ANO, tedy rovněž ve čtyřletce 2014 – 2018. Je to spletitý příběh, z nějž je podstatné asi jen to, že podmíněný a peněžitý trest liberecký soud uložil bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (býv. ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku města Liberce (DPMLJ).

Soud schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit 100.000 korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.

Dnešní opozice se sice urputně tváří, že s tím nemá pranic společného, ale letopočet se ošálit nedá. ZPL tehdy byla nejsilnější stranou v libereckém zastupitelstvu a zpočátku měla i většinu v Radě. A ta má s dopravním podnikem společného hodně. Proto je od pohrobků Změny velmi pokrytecké, jak nyní zoufale předstírají, že se jich ta ostuda ani v nejmenším netýká a kobercovým náletem špiní všechno a všechny, kteří šli byť jen náhodou kolem.

Jejich boj, jejich vizitka.

Dlužno doplnit, že patrně prvním člověkem v Liberci pravomocně odsouzeným za korupci byl velmi paradoxně manžel někdejší změnařské zastupitelky.  Nejmenuji, odkazuji, podotýkám. To aby byl kontext úplný.

Pryč od toho...

Na podporu sportovní infrastruktury dá letos Liberecký kraj bezmála 51 milionů korun, je to pětkrát víc než loni. Kromě programu, který už od roku 2018 přispívá na malé projekty, otevře letos kraj nový dotační program určený na velké investice do sportovišť. Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce v něm bude k dispozici 45 milionů korun.

Zřízením nového dotačního programu reaguje kraj na poptávku měst a obcí, které se snažily získat na své projekty dotace z Národní sportovní agentury (NSA), ale neuspěly ani s opakovanými žádostmi. Třeba v Semilech připravili modernizaci atletického areálu za 60 milionů korun, práce by měly začít na jaře. Město si bude muset na projekt půjčit, dotace z kraje by tak radnici pomohla. Podobně by chtěly získat dotaci na sportoviště třeba Česká Lípa nebo Turnov.

I Bedřichovu v Jizerských horách pomůže s chystanou modernizací stadionu pro běžkaře a prodloužením zasněžovacího systému Liberecký kraj. Náklady obec odhaduje na 113 milionů korun, kraj by měl z toho zaplatit 30 procent. Realizace projektu je ale závislá i na získání dotace z Národní sportovní agentury, o kterou bude obec teprve žádat.

Že by zasněžovací systém nikterak nezahálel, tušíme. Už kvůli tomu, že se tento týden musela zrušit legendární Jizerská 50, protože sníh zmizel stejně rychle, jako koncem minulého roku napadl.

A když jsme u těch dotací z Národní sportovní agentury, vrátíme se ještě k libereckému bazénu: Modernizaci plaveckého stadionu chce radnice též zaplatit částečně z dotací. Přislíbeno má 150 milionů od Libereckého kraje, žádá o 139 milionů z Národní sportovní agentury a žádost si bude podávat i do programu Státního fondu životního prostředí. Pokud radnice u všech uspěje, mohly by dotace pokrýt zhruba polovinu nákladů na modernizaci bazénu.

Ta druhá půlka, zhruba 400 milionů, „půjde“ za Libercem. Do příští rady města bude primátor předkládat návrh, aby Liberec zbývající náklady hradil přes kontokorentní úvěr. Město má v tuto chvíli dvě zajímavé nabídky od České spořitelny a od UniCredit Bank, se kterými chce dál jednat.

Zajímavá je bezesporu i informace, že DPH Liberec za modernizaci bazénu platit nemá, takže není třeba vysoutěženou částku povyšovat o aktuální sazbu DPH. Primátor v médiích vysvětlil, že vychází ze dvou právních posudků, které si nechala radnice zpracovat. "Bazén je považován za ekonomickou činnost města. To znamená, my ho pronajímáme k další ekonomické činnosti naší městské organizaci, a tudíž máme nárok na odpočet daně z přidané hodnoty," uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze SLK.

Končíme oddychově: Botanická zahrada v Liberci ve čtvrtek zahájila výstavu jablek a příběhů, jež se vážou k jejich šlechtění. Po areálu jsou rozmístěny plody 61 historických, tržních i novošlechtěných odrůd. Výstava potrvá do 18. února. Podílí se na ní Ústav experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR, který se šlechtění jablek věnuje v osadě Střížovice u Turnova přes 60 let. Na výstavě představí ústav i novinky, které zatím nejsou ani na trhu.

Tak se do botanické běžte podívat. Je fajn, že i tato vážená instituce ožívá netradičními novinkami.

Páteční duel na Women’s Euro Hockey Tour, kterou hostí Liberec, sledovalo 3313 diváků, což je rekordní návštěva na zápase ženského hokeje v tuzemsku. Vítězství domácích barev se sice nekonalo, když české hokejistky podlehly Finkám 1:6, ale v Home Credit areně se konala jiná show: Mezi diváky se zjevil divoký tanečník, který rozpáluje fanoušky a rozhazuje trička na velkých sportovních akcích od olympijských her či finále NBA až po hokejové zápasy. To je Cameron Hughes. Tanečník, který už roztančil davy fanoušků i největší sportovní celebrity, zavítal právě na liberecký zápas ženského ledního hokeje Česko – Finsko. A rozjel to ve velkém, jak dokládá fotogalerie níže.

Hezký víkend, letos bohužel bez Jizerské padesátky, kterou spláchlo únorové horko. Větru, dešti pořadatelé neporučili. Což start jarní části fotbalové 1.ligy, jíž patří oba volné dny, naštěstí nevyžaduje.

Alena Roubalová