Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký hokej zase sahá k metě nejvyšší a dělá svému městu tu nejlepší reklamu. A radnici to nic nestojí

17. 04. 2021 | 5:00

Vítězné gesto kapitána libereckých Bílých Tygrů Petra Jelínka ilustruje nejpodstatnější událost končícího týdne. Hokejový Liberec porazil v semifinále play-off extraligy pražskou Spartu a jde opět do finále. S Třincem, který v neméně dramatické sérii vyřadil Mladou Boleslav. Poněkud prořídlý chrup tygřího kapitána pak ilustruje, jak tvrdé boje se o hokejovou trofej svádějí. Nepomohou ani chrániče a zubaři mají po ukončení každé hokejové sezony žně.

jelínek
Petr Jelínek, liberecký hokejista s kapitánským Céčkem. Foto: www.hcbilitygri.cz

Kdo by ale takovou lapálii řešil teď, když se už v neděli na ledě Třince, v aréně, již tamním borcům postavili liberečtí stavbaři, rozjede finále. Koronavirové a s 300 povolenými diváky v hale, ovšem s nesmírnou podporou u televizních obrazovek. Liberecký hokej zase sahá k metě nejvyšší a dělá svému městu tu nejlepší reklamu. Z hlediska eráru je sympatické, že to radnici nic nestojí, protože se starají jiní.

Stejně dobrou reklamu udělala v tomto týdnu krajskému městu firma, v níž vyvinuli nový experimentální lék na covid-19. Farmaceutická společnost InStar Technologies z Liberce uvedla, že pokud lék úspěšně projde dalším testováním, měl by napomoci zamezit vážným průběhům nemoci. V brzké době by měl být experimentální lék nasazen v rámci klinického hodnocení v USA. O povolení žádá firma i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). ČTK to za InStar Technologies řekla Denisa Stránská. "Jsme ve fázi, kdy se dokládá (pro SÚKL) dokumentace ke schválení," dodala.

Léčivý přípravek je ve formě tenkého papírku, který se rozpustí v ústech. Lék by měl bránit vzniku takzvané cytokinové bouře, která způsobuje velmi závažný průběh onemocnění s poškozením řady životně důležitých orgánů.

Čím víc léků na zákeřného nepřítele, tím lépe. Zatím mu spíše donkichotsky čelíme jen málo zvládnutou očkovací akcí, kdy stále fakticky chybí to nejdůležitější – vakcíny. Existují jen v malém než větším množství a pak ve formě příslibů, model Slibem nezarmoutíš. Nejspíš se očkovací látka vyskytuje, podle zjištění investigativních novinářů, i někde v centrálních skladech. Daleko od lidí, protože trh je třeba vyhladovět, aby národ začal toužit po sputniku a dalších neschválených dryácích. Alespoň tak evidentně míní rudí bolševičtí noci, kteří už neskrývaně hrají ve vakcinační partii prim.

Celý týden jsme svědky neuvěřitelného vládního ochotnického představení, kdy se kvůli Sputniku, který sice svět neviděl, ale padají kvůli němu vlády, odhazují zbytky soudnosti i rozumu. Vládnoucí věrchuška z Hradu i ze Strakovky už ani nepředstírá, že chce zachovat, aby naše místo na politické mapě zůstalo na Západě Evropy. Chorovod kolem neschválené vakcíny nabral takové grády, že nelze přestat, jen padnout.

Foto: FB KNLProto je každá příznivá a necovidová zpráva doslova balzámem na duši. V kraji se vyskytly: Novou hvězdu sociálních sítí a především budoucí posilu terapeutického týmu na spinální jednotce má Krajská nemocnice Liberec. "Golden Royal Victory Druhá šance alias Viky bude brzy novou posilou našeho libereckého týmu. A věříme, že má ty nejlepší předpoklady k tomu být skvělou terapeutkou," informovala krajská nemocnice na twitteru i facebooku a přidala neodolatelné fotografie huňaté terapeutky. Viki se okamžitě stala týdenní rekordmankou našeho facebookového profilu.

Jiná zpráva zase udělala radost obyvatelům družstevních bytů, kteří je chtějí do osobního vlastnictví, když už si je zaplatili: Nahrazením chybných smluv novými může Liberec podle společného stanoviska tří ministerstev vyřešit problematické převody svých podílů na bytová družstva. Pro členy družstev by to znamenalo, že nebudou muset za byty stavěné se státní dotací znovu platit. V Liberci se to týká 1150 bytů v deseti bytových družstvech. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) ČTK řekl, že takový postup město připravuje pro všechna družstva.

K úspěchu, o který se svou neústupností zasloužili především obyvatelé těch bytů, se okamžitě začali hlásit úplně všichni. Zainteresovaní ale vědí, že jde o dílo společné a je-li třeba vypíchnout jediné jméno, pak je to Petr Židek z ODS. To proto, velice lapidárně řečeno, že ODS věděla, jak to bylo před dvaceti lety a jak by to mělo být správně dnes. Držela lajnu a s přispěním ostatních, i těch, kteří na tom chtěli jen vyvařit politický kapitál, uspěla. Na šampus to ale bude, až budou družstevníci v katastru nemovitostí zapsáni jako jediní vlastníci.

K bytům se váže historka, kterou jsem vyčetla z posledního zveřejněného zápisu z Rady města Liberce. Když se jednalo o právní kanceláři, která bude pro město zajišťovat agendu právě kolem těchto bytů, došlo k úkazu, o němž nelze pomlčet. Vedení města „soutěžilo“ právní zastoupení oslovením tří zájemců, jeden z nich vyhrál. Když ale primátor zjistil výsledek, přikázal oslovit ještě jednu právní kancelář s tím, že musí být levnější než vítěz. Stalo se a tato kancelář byla levnější, protože patrně znala cenu konkurence. Průběh popsán zde. Narolujte si bod 14.

Tomu říkám vynález, jak snižovat cenu u veřejných zakázek. Vypíšu tendr, někdo vyhraje. Poté oslovím konkurenci, která se neúčastnila a nastíním, jak vysoká musí být nabídka, aby byla nejnižší. A je to. Sice to není ani trochu košer, ale kdo by to řešil. Vždyť se ušetřilo...

U zakázek za pár statisíců to je možná jen „veselá historka z radnice“ a nadto - právníci si pořádek zjednají raz dva. Až se ale podobná metoda použije u zakázky v řádech stamilionů, zas taková psina to nebude. Opoziční propaganda a její pisálkové sice nejsou nejostřejšími tužkami v penále, ale téma to je výživné. A to raději nezmiňuji, jak se asi zachovají ti, co řádně soutěžili, a po uplatnění této finty utřeli.

Končí týden, kdy do školy začaly chodit alespoň některé děti. O rozruch republikového významu se postaral ředitel Waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký. Odmítl dělat ze školy testovací centrum. Děti mají podle něj právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat. Takto jednoduše a všeobecně přijatelně si vyložil vládní nařízení o povinném, leč diskutabilně účinném testování dětí.

Je z toho „vopruz“ neboť školská rada s jeho postupem nesouhlasí, škola má ale právní subjektivitu, a tak radnice nemůže zakročit. V pondělí proto bude městská rada na svém zasedání jednat o jeho možném odvolání, řekla ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily). V pátek vznikla petice na podporu ředitele a jeho postupu, takže atmosféra patřičně houstne. Tak uvidíme, i když moc dobře víme, kdo všechno už kvůli koronaskopičinám musel ve funkci skončit. Víme, že korona si oběti vybírá i mimo zdravotnictví.

Jenom ti, kteří je do toho navezli, stále drží. Jak ona příslovečná hmota košile.

Hezký víkend.

Alena Roubalová