Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký zámek? Jen pod podmínkou, že tam nebudou sedět úředníci, a jeho využití bude mít hlavu, patu a správná čísla

01. 06. 2024 | 5:00

Květové jednání libereckých zastupitelů bylo jiné, než stejné schůze roky předtím. Jednak se změnily poměry v radě, takže ten, který byl ještě před necelými dvěma měsíci její součástí, se nyní ocitl tak trochu na druhé straně, ne ale úplně. Jen se mu dostalo luxusu rozhodovat se a jednat podle svého rozumu a politických preferencí, ne podle koaličních not.

DDvaldštejn
FOTO TÝDNE: První den a první sobota v červnu patří Mezinárodnímu dni dětí. Oslavy připravil i Hrad Valdštejn. Foto z FB Regionální turistické informační centrum Turnov

A ten, co je na druhé straně už zaslouženě dlouho a vyznačuje se neuvěřitelnou vlastností všechny v sále i u monitorů (kromě své aktivistické party, samozřejmě) urazit jen co otevře svá ukázkově nevymáchaná ústa, výjimečně chyběl. Takže na zastupitelstvu nebyl nikdo na kašpaření ani na očekávatelné podpásovky.

Zbytek těch politických aktivistů by směle mohl uspořádat přebory v uspávání hadů, protože rétorické schopnosti řady jejich reprezentantů jsou tak zoufalé, že se pravidelně vkrádá naléhavá otázka, jak s takovým projevem mohli uspět ve svých povoláních. A pak je tam expertka s dikcí a rozhledem hrdinů z legendárních Světáků, kdy každý z nich zvládl jen jedno konverzační téma. Pamatujete nesmrtelnou konverzaci „k popukání“ na téma Marie Curie Sklodowska nebo Vojta Hynais?

Tak i tato osoba má své jediné téma - bazén. Aktuálně jí zajímalo, proč se nemůže plavat v „zazimované“, protože z provozu už dva měsíce odstavené padesátce. Nikdo jí to sice moc nevysvětloval, protože šampionát v metání hrachu na zeď evidentně nebyl na programu, ale já bych to řekla asi tak: Protože se v ní pouze udržuje voda tak, aby neshnila. Voda ke koupání lidí má především úplně jiné chemické složení a další povinné parametry. Asi jako když na zimu zazimujete rodinný bazén tím, že v něm ponecháte vodu a naperete do ní megadávky speciální chemie. Normální člověk by se do toho vykoupat nešel, i kdyby v únoru teplota vystartovala ke třicítce.

A v disciplíně zase polevila nynější koalice. Jednání zastupitelstva už dávno nezačínají úderem 15. hodiny a vyhlášené přestávky mnohanásobně překračují avizovaný čas. Teď ve čtvrtek se z oznámené desetiminutovky, vyhlášené téměř na konci jednání pro dohodu klubů, stala více než půlhodina, což nesvědčí o zvládnutém timemanagementu. Navíc se ladily koaliční noty k tématu EPC projektů, což jsou stavební realizace opatřené technologiemi spadajícími do kategorie obnovitených zdrojů.

To říkám laicky, zde je definice: Energy Performance Contracting (EPC) je komplexní služba, která v sobě zahrnuje návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování projektů vedoucím k úsporám energie budov alias Energetické služby se zaručeným výsledkem, našeptal Mr. Google.

Vzhledem k tomu, že na radnici už nějaký čas existuje energetický odbor a po velkém třesku v radě nově i náměstek primátora pro smart city, je s podivem, jak málo ve vedení města tématu rozumějí. Což opozice velmi snadno vypozorovala a cítila se poprávu „na koni“. Výsledkem pak bylo stažení příslušných bodů z programu a návrh uspořádat seminář, tedy „nalejvárnu“, o čem „to vlastně je“. Bylo, jest a bude, protože na EPG projekty je vyčleněn hodně tučný balík státních a evropských veřejných peněz a byl by hřích je kvůli neznalosti nové problematiky nečerpat na věci nezbytné a užitečné.

Opakuji, škoda je nečerpat. Ne je nesmyslně vyčerpat na konzultace, poradenství a dělání EPG projektů na klíč, jak se vysoce pravděpodobně děje doposud, protože radnice vsadila na externí síly.

Což asi není ta správná cesta při existenci radničních úředníků - specialistů a gesčního náměstka, jenž by měl mít nejen jasno v problematice, ale i dovednost tématiku vysvětlit kolegům v čele radnice. Opozice nadto kritizovala, že cena prvních veřejných zakázek z tohoto ranku záhadně vyrostla i na dvojnásobek oproti ceně předpokládané, a tendrů se zúčastnily pouze dvě firmy, které si jen prohodily pořadí.

Nikdo z vedení města nedokázal uspokojivě vysvětlit ani tuto zásadní věc, takže došlo na standardní řešení: Protože je projekty potřeba schválit, aby se nečinností „nezazdily“ vyčleněné peníze, sejde se k tomu v půli června mimořádné zastupitelstvo. Předtím bude seminář s externisty, tedy s těmi, kteří problematice rozumějí. Čímž se dosáhne alespoň toho, že se první EPG projekty schválí s vidinou, že alespoň někdo v sále bude vědět, o čem hlasuje.

To až se bude na červnovém jednání zastupitelů hlasovat o koupi Libereckého zámku do majetku města, bude mít jasno každý. Už teď je zjevné, že největší koaliční kluby i ten větší opoziční mají jasno. Zámek chtějí a zvolily strategii: Kupme to, co s tím - to se pak uvidí...

Ono se ale vidí už dneska, že to bude největší Drahouš mezi Libereckými Otesánky, byť ještě nebyl zveřejněn ani hrubý odhad, kolik bude muset být nasypáno do rekonstrukce, aby zámek mohl sloužit jakýmkoliv účelům. O jejich existenci ale není mnoho známo.

Zato je ale dost dobře známo, že Anifilm chce natrvalo do Liberce jen pod podmínkou, že získá prostory pro své expozice ve vlastním, nikoliv pronajatém objektu. A pro ZUŠku je zámek tak trochu luxus. Ne že by si ho talentované děti nezasloužily, ale někdo bude muset náklady za výbornou adresu, bohužel trochu stranou od MHD, zaplatit. Tak snad to nebudou rodiče, kteří do Základní umělecké školy děti za úplatu posílají už nyní.

Nechci radit, ale potřebám animovaného filmu by báječně posloužil machnínský zámeček, kterého se město nemůže už léta zbavit a mohl by tudíž tu trosku prodat docela levně. Zámeček plný loutek a dalších divácky zajímavých exponátů za městem, na výletní trase, by se určitě stal turistickým magnetem.

A zuška by mohla docela dobře fungovat i v Liebiegově paláci, u něhož se dodnes zjevně tápe, jak jej smysluplně využít. Dětem a múzám by posloužil dost dobře a jistě by se tam vešly i s nynějšími ojedinělými akcemi.

Jistě, v tu chvíli by chyběla náplň pro zámek a muselo by se hlouběji zapřemýšlet, jak jej využít s patřičnou přidanou hodnotou a částečně i komerčně. Stěhovat sem úředníky, kterým po rekonstrukci nebude stačit Uran (!), je úplně mimo mísu.

Opakuji, nejsem proti koupi zámku, ale jen pod podmínkou, že tam nebudou sedět úředníci, a jeho využití bude mít hlavu, patu a správná čísla.

A co ještě přinesl končící týden? K rychlému přehledu postačí už jen titulky. Napovědí, že mnohde je nového hodně, jen v tom Liberci jsme se nějak a na hodně dlouho zasekli s nulovými výsledky:

Turnov zahájí opravu povrchu atletického stadionu a rozšíření zimního stadionu nebo Frýdlant dokončil první etapu rekonstrukce kempu za 31 milionů Kč nebo U přehrady v Jablonci nad Nisou dokončují stavbaři nové zázemí pro návštěvníky nebo Česká Lípa se dočkala nového koupaliště v Dubici (dole ve fotogalerii)... atd, atd.

Můžete hádat, čím to je...

Alena Roubalová

Foto ve fotogalerii dole: Artur Irma (3x) a FB starostky České Lípy Jitky Vofové