Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mosty byly opraveny s desetidenním předstihem. Jenže na kvalitě průjezdu krajským městem to není téměř poznat

14. 10. 2023 | 5:00

Vopruz neskončil, vopruz trvá, notovala jsem si v autě při zdolávání průtahu Libercem. Dva mosty už sice byly opraveny, dokonce s desetidenním předstihem. Jenže na kvalitě průjezdu krajským městem to téměř není poznat. Dále pokračují zúžení do jednoho pruhu a nutnost zipovat, což chápe a zvládá jen hrstka řidičů.

jutaD
Událostí týdne je obří požár dvou hal ve firmě Juta v Turnově. Zasahovalo cca 170 hasičů a celé město bylo v noci na středu vzhůru. Foto HZS LK

Jedno zúžení dokonce přibylo, a to v tunelu, a povolená rychlost na rychlostní komunikaci je nadále významně omezená. Zkrátka vopruz, který hned tak neskončí. Ale znáte to: Musíme to opravit, smajlík...

Teď vážně: Průtah I/35 je nejzatíženějším silničním úsekem v Libereckém kraji, denně po něm podle posledního sčítání projede více než 51 tisíc automobilů. Práce začaly loni na jaře bouráním pravé poloviny silnice ve směru od Turnova na Děčín. Mosty ze 70. let minulého století byly v havarijním stavu, jejich rekonstrukce se připravovala několik let. Provoz na nich byl už před rekonstrukcí omezený, mosty byly na některých místech podepřené, vozovka zúžená. Stavbaři zbourali celou estakádu a postavili mosty nové a vybudovali i takzvaný průpletový pruh před sjezdem na Jablonec.

Na průtahu nově přibylo další omezení kvůli opravě kanalizace u Libereckého tunelu. Oprava za 27 milionů korun se dělá bezvýkopovou metodou. Opravuje se úsek od ulice Košická po ulici Jungmannovu. Během první etapy bude provoz omezen uzavřením levého jízdního pruhu ve směru na Děčín, ve druhé etapě bude provoz omezen v levém jízdním pruh ve směru na Prahu a ve třetí, nejkratší etapě, bude omezen provoz v obou levých jízdních pruzích společně. Práce by tam měly skončit do poloviny prosince.

Ok, zanotujeme si a vydržíme. Co jiného taky zbývá...

Kladnou událostí týdne je určtě otevření nového lůžkového pavilonu E v Ústavu chirurgie ruky ve Vysokém nad Jizerou. Po letech odkladů se otevřel v září a jeho výstavba stála 90,5 milionu korun. Bezmála šedesátimilionovou dotací ji podpořilo ministerstvo zdravotnictví. Pavilon výrazně zvýšil komfort pro hospitalizované. Nejvýraznější změnou je, že každý pokoj v novém pavilonu má své sociální zařízení.

Což je pokrok, když uvážíme, jaké se píše století a jaká kouzla zdejší odborníci dokáží. Například s rukama poraněnýma cirkulárkou. Každý určitě zná někoho, komu zde navrátili schopnost jakkoliv zdevastovanou ruku alespoň částečně používat. Nebo úplně, jak na každém tenisovém turnaji předvádí Petra Kvitová, sportovkyně, jíž právě v tomto věhlasném podkrkonošském ústavu dali dohromady ruku po útoku šílencem.

Negativní událostí končícího týdne je bezesporu obří požár v továrně Juta v Turnově. Obří "ohňostroj", který vypukl v noci na středu, zasáhl dvě haly. Podle prvního odhadu způsobil škodu 160 milionů korun. Příčinu budou vyšetřovatelé teprve zjišťovat, požárem se zabývají i kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Při hašení vystřídalo 35 jednotek, tedy zhruba 170 hasičů. Nyní už je spáleniště nejnovější turistickou atrakcí ve městě.

Pozitivní na této jinak velice smutné situaci je, že se majitel Juty nechal ještě před dohašením slyšet, že nikoho ze zaměstnanců, kteří chodili do práce do již neexistujících hal, nepropustí a se všemi počítá i do budoucna.

Víkendové dny patří sklu, koná se Víkend Křišťálového údolí a my celý týden uveřejňujeme pozvánky na nejrůznější akce a produkce vztažené k tomuto svátku tradiční ruční výroby. Například letos sedmdesátileté družstvo umělecké výroby Granát v Turnově poprvé v historii předvede své výrobní prostory a postupy návštěvníkům. Do unikátní výroby může nahlédnout každý, kdo o to bude stát a bude ochoten vystát frontu, která se zřejmě vytvoří. Připravené jsou komentované prohlídky výroby v Granátu. A když už budou lidé v Turnově, neměli by propásnout návštěvu zdejší střední uměleckoprůmyslové školy, kde se šperkaři učí řemeslu.

A nekončíme nikterak idylicky: Analýza s návrhem, jak řešit problémy s parkováním, má vzniknout pro liberecká sídliště Františkov, Staré Pavlovice, Aloisina výšina, Kunratická a Broumovská. Sice byla formou dotazníku a avizovaných besed zapojena veřejnost, což signalizuje, že radnice o tom chce s lidmi mluvit, ale znáte to: Dobře vyřešené parkování je jedině to, které vyhovuje mně, mé ulici, mé lokalitě. A protože na těchto libereckých sídlištích žijí desetitisíce obyvatel, nelze se dobrat dobrého řešení a zase bude platit jediné, na čem se lidé shodnou: Každá změna je jen k horšímu.

Tak si užijte víkend, údajně má být poslední jakž takž teplý.

Alena Roubalová