Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na co výběrové řízení na městského architekta, když jím patrně bude ten, co už na radnici působí?

18. 06. 2019 | 0:00

Agentura Jeden pán povídal tvrzená radničními tamtamy vytroubila do světa, kdo se stane novým šéfem Kanceláře architekta města (KAM). Jde o změnu organizační struktury magistrátu, kdy vznikne nový odbor se zkratkou KAM, a tomu bude patrně šéfovat nynější poradce primátora pro architekturu a urbanismus Jiří Janďourek. V reále se tak stane městským architektem.

Podle zasvěcených je už o osobě městského architekta rozhodnuto. Tedy dávno předtím, než skončí „transparentní“ výběrové řízení na tuto pozici. Tuším, že výběrko má dedline až 20. června. Potenciální vítěz výběrového řízení architekt Janďourek se po radnici pohybuje už hezkých pár měsíců, radí primátorovi, analyzuje materiály, chodí na jednání... Jen tak činí mimo systém a je třeba jej začlenit do struktur magistrátu. Proč ne.

V tom případě ale nechápu, proč architekt Janďourek nebyl na pozici rovnou jmenován, proč se mlží s výběrovým řízením. Nynější vládnoucí koalice má na obsazení místa vlastní personou dostatečnou politickou sílu a je veřejným tajemstvím, že případné výpadky koaličních hlasů je ochotna dodat opoziční Změna. Snadným googlováním lze vydedukovat, že Janďourek je díky své kolegyni z ateliéru totiž i tak trochu člověk souznící se ZPL.

Tudíž je tento aktuálně rozšířený nešvar, kdy se předstírá výběrové řízení, a přitom je už dávno vybráno, zcela zbytečný. Praktikuje se hojně ve vládních sférách (naposledy nový šéf národního dopravce), není ale třeba používat jej i v Liberci. Tady je s takovým výběrkem – nevýběrkem hořká zkušenost.

V této souvislosti totiž nemohu nevzpomenout, jak se mocně transparentně vybíral ředitel krajské nemocnice, přičemž vyhrál ten, o kterém se vědělo, že vyhraje, už půl roku předem. Byl to mimochodem dnes dostatečně mediálně známý Luděk Nečesaný a ono velice zbytečné výběrko pořádala Zuzana Kocumová, tehdy krajská náměstkyně pro zdravotnictví v dresu Změny.

Věřila jsem, že tyto zbytečné manévry nynější vedení krajského města nemá zapotřebí. Už kvůli ostatním účastníkům personálního tendru, kteří jsou odjinud a netuší, kdo s kým a na jakém kopci v Liberci sáňkuje.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář