Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejlépe se pochválíš sám: Eurovolby na severu Česka podtrhly sílu Pirátů

30. 05. 2019 | 0:00

V roce 2019 Piráti z Krajského sdružení pro Liberecký kraj opět předvedli velmi dobrý výkon, přesto europoslance nezískali. V Libereckém kraji se podařilo dosáhnout vynikajícího výsledku 14,92 %, což představuje 2. místo za ANO a před koalicí STAN-TOP09 a celorepublikově 3. nejlepší výsledek mezi Piráty z jiných krajů. Tento zisk hlasů znamená nárůst o 3,5 procentních bodů proti roku 2017.

Bartoš, Tatrhy v Jablonci nad Nisou
Archivní foto Ivana Bartoše, předsedy České pirátské strany, na Tatrzích v Jablonci.

Poznámka redakce:

Piráti za to nemohou, ale začínají se na ně lepit místní aktivistické skupiny, které už prohlédly nemožnou politiku na místní úrovni reprezentovanou Změnou pro ... (doplňte dle voleb). Už jim došlo, že se Změnaři to nikam nedotáhnou, tak otočka a piráti na obzoru.

„Pozitivně laděná kampaň s velkým nasazením členů krajského sdružení a dalších příznivců přinesla své plody. V Libereckém kraji se nám již dlouhodobě daří držet laťku poměrně vysoko a často jsme na špici hned po Praze či Středočeském kraji, kde pravidelně kandiduje Ivan Bartoš. Oproti roku 2017 jsme v preferencích vyrostli téměř o třetinu. Nepochybně jsme díky výkonu našich kandidátů získali nové voliče,“ zhodnotil výsledek eurovoleb pirátský krajský předseda Ondřej Kolek.

Procentuální zisk Pirátů podle okresů v Libereckém kraji:

Jablonec nad Nisou 16,14 % (účast 28,43 %); Semily 15,79 % (účast 33,32 %); Liberec 14,62 % (účast 28,89 %); Česká Lípa 13,36 % (účast 23,63 %)

„Jsem rád, že Liberecký kraj byl pro Piráty jedním z nejúspěšnějších a výsledek byl nad republikovým průměrem. Výsledek 14, 92 % řadí Piráty na druhé místo hned za vítězné hnutí ANO. Je vidět, že mnoho lidí v  kraji přemýšlí a nedají na zavádějící kampaně některých konkurenčních stran,” vyjádřil se k eurovolebnímu výsledku i pirátský poslanec za Liberecký kraj Tomáš Martínek.

TZ ČPS