Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nejsem typ, který by se uměl nudit doma, říká exnáměstek Němeček. Nechce si přestat vážit sám sebe

25. 10. 2019 | 14:05

Dnes už bývalého statutárního náměstka libereckého primátora Jiřího Němečka z ANO jsme zastihli ve chvíli, když na radnici vyklízel svou kancelář. „Jak jsem řekl včera, končím okamžitě,“ předeslal.

němečekJiříMML
archivní foto Artur Irma

Jiří Němeček (72) na svou pozici v radě města rezignoval včera v průběhu jednání libereckého zastupitelstva. Za důvod uvedl názorovou otáčku v koalici, s níž se nemohl ztotožnit. Rada minulé úterý jednomyslně smetla ze stolu nápad přispět městskými penězi na opravu skokanských můstků na Ještědu. Rada o příspěvku ani nejednala s odvodněním, že Liberec nemá peníze na věci zbytné. Ve středu o tom vedení krajského města na tiskové konferenci informovalo veřejnost.

Po týdnu, ještě před čtvrtečním jednáním zastupitelstva, ale primátor Jaroslav Zámečník (SLK) svolal mimořádnou radu a chtěl po koaličních radních, aby zastupitelé z jejich klubů pro 7,5 milionu, jimiž má město můstkům na opravu přispět, hlasovali. Podle Zámečníka názorový obrat způsobil fakt, že kraj v úterý odhlasoval stejně vysokou částku a bylo by nenormální, kdyby Liberec, který je majitelem sportoviště, finanční injekci do svého majetku odmítl. Tím by město promeškalo historickou šanci, kdy se na modernizaci jeho můstků (do nichž předtím stát, Liberec i kraj investovaly kolem 600 milionů), složí ze tří čtvrtin někdo jiný (stát 15 miliony a kraj 7,5 mil. Kč).

Takovou razantní změnu postoje ale Němeček považoval za nemožnou. „Nechtěl jsem ze sebe dělat šaška, jsem zvyklý držet slovo,“ uvedl pro náš portál dnes ráno. „Kdybych nerezignoval s okamžitou platností, tak bych se zaprodal a zpronevěřil všemu, co jsem dosud vyznával,“ dodal.

K námitce, že situaci učinil nepřehlednou fakt, že s návrhem na opravu můstků přišla „jejich“ zastupitelka za ANO, předsedkyně sportovního výboru Renáta Balašová, uvedl: „To přece není o partaji, když je něco špatně, a tady bylo špatně úplně všechno, musí člověk použít vlastní rozum, pokud si nechce sám sebe přestat vážit“.

Svůj krok nepovažuje ani za předčasný (sporná dotace dosud nebyla přidělena, požádat se o ni musí do konce října), ani za unáhlený. „Vždycky jsem se považoval za svobodného člověka a nechci na tom nic měnit. Včera se jednalo o můstky, co přijde příště? To fakt nemám ve svém věku zapotřebí.“

Jiří Němeček zůstane řadovým zastupitelem za ANO, o post radního přišel spolu s rezignací. Koalici nehodlá dělat  potíže. Pokud ale budou její návrhy v rozporu s jeho míněním, nebude se přemáhat. „Chci jednat za všech okolností slušně,“ uvedl.

Představitelé koalice se po nenadálém Němečkově rozhodnutí krátce sešli jen v přestávce jednání zastupitelstva, takže o budoucí sestavě radních není nic známo. „Já se žádného vyjednávání účastnit nebudu, nechám to jiným,“ konstatoval a na otázku, jak se věc může vyvíjet, když pro ANO platí, že v zastupitelstvu nemá klub, nýbrž spolek satelitů, odpověděl, že se nejedná o 11 satelitů, ale o skupiny, které spolu mluví či nemluví. „Dění a vývoj mě budou nadále zajímat, ale budu jen vnějším pozorovatelem,“ říká.

Němeček je díky svému věku v luxusní situaci, neboť je penzistou a na příjmu z radnice není existenčně závislý. „Zřejmě se vrátím do Technického muzea, kde funguje parta pracovitých lidí, a ještě jim pomohu. I kdybych tu možnost neměl, našel bych si něco jiného. Za svůj život jsem toho zvládnul dost a nejsem typ, který by se uměl nudit doma,“ říká muž, jenž byl celý život vrcholovým manažerem zejména v automobilovém průmyslu, a přesto nikdy neváhal obléknout montérky, aby pomohl oživit například starou tramvaj.  

Čtvrteční názorový kotrmelec nepřekonala ani ODS, která je součástí radniční koalice. Její čtyři zastupitelé se při hlasování zdrželi. Usnesení ale prošlo, protože hlasy SLK a ANO stačily, byť se další tři zastupitelé z těchto stran zdrželi. Koalice je totiž natolik početná (31členná), že její návrhy „nekázeň“ jednotlivců nedokáže ohrozit.

Petr Židek, radní za ODS, k včerejšímu průběhu mimořádné rady a jednání zastupitelstva pro náš portál pouze uvedl, že občanští demokraté názor nezměnili ani po radě, ani během jednání zastupitelstva. Na otázku, zda už probíhají koaliční jednání o doplnění rady pouze podotkl: „Míč rozhodně není na naší straně hřiště“.

Primátor Jaroslav Zámečník pro ČTK uvedl že překvapivá čtvrteční rezignace statutárního náměstka primátora Liberce Jiřího Němečka (ANO) by neměla mít vliv na další fungování koalice pátého největšího města v republice. Kdo Němečka ve funkci nahradí, zatím není jasné. Jeho nástupce zřejmě zvolí zastupitelstvo na příštím zasedání, které bude za měsíc.

Alena Roubalová