Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nynější kufrová aféra je jen další kapitolou do objemné knihy hříchů letecké dopravy. Liberec mocně nakupoval

05. 07. 2024 | 5:00

Červencové sváteční volno přejde plynule do víkendu, příští rok bude ještě hůř: Oba letní sváteční dny vyjdou na sobotu a neděli... Jsem zpět z dovolené a velmi letmo se ohlížím, co přinesl nejen končící krátký týden.

létoLasturyL
Kdo máte, tak hezkou dovolenou...

Republika si užívá aktuální letištní katastrofy, kdy nemá kdo skládat a nakládat kufry, a odpovědní se diví, že lidé v létě cestují. S kufry. Že je cosi shnilého v letecké dopravě vím z vlastní zkušenosti, která udělala nepěknou předehru i tečku za dny strávenými pod jižním sluncem. A bylo to ještě před vypuknutím letních prázdnin.

Notně opožděné letadlo z Prahy nám málem uletělo, protože jsme čas do neustále odsouvaného odletu trávili v letištním salonku. A tam nepouštějí hlášení letištního rozhlasu, takže fakt, že se nás týká náhle vyhlášený last call (poslední výzva) jsme zjistili více méně náhodou. Následoval sprint a velká klika, protože nám ještě nástup umožnili. Sice jsme pak „čumákovali“ další hodinu na ploše, ale už bylo o historku víc.

Zpáteční cesta byla o poznání dramatičtější, protože ostrov, na němž jsme byli, postihl v den našeho odletu blackout (rozsáhlý výpadek dodávek elektrické energie na velkém území). Přestalo tudíž fungovat úplně všechno. Kupodivu i silniční doprava, takže už svoz z hotelů na letiště byl velké drama. Letištní hala byla nacpaná neodbavenými lidmi polehávajícími kde se dalo, nešla klimatizace ani počítače. Zkrátím to: Cesta jindy trvající necelé dvě hodiny se protáhla na celou noc.

Nejpikantnější byla potyčka mezi cestujícími do Prahy s lidmi mířícími do Brna a Ostravy. To proto, že letadlo do Prahy odlétalo nejdříve a lidé jím letící potřebovali odbavit jako první. Personál letiště pro ně ale nevyčlenil sólo přepážku a nadále odbavoval všechny značně opožděné lety do Česka souběžně.

Brňáci a Ostraváci tudíž Pražáky nechtěli pouštět před sebe a odletová hala letiště na řeckém ostrově zažila nefalšované české „maso“. „Chachaři“ zocelení v dolech tasili na „pražské lebky“ potetované svaly a další bodří Moraváci rozehráli řadu epizod na téma „nesnáším Pražáky“. Míněni všichni „čehúni“, protože letadlem do Prahy samozřejmě cestovali lidé ze všech českých regionů. No, přežili jsme to a naše kufry zázrakem přistály na Ruzyni stejně jako my.

Nynější kufrová aféra je tak jen další kapitolou do objemné knihy hříchů letecké dopravy. Tam to drhne nejen o prázdninách, mám bohaté celoroční zkušenosti a fakt si nevzpomínám, kdy se nějaká má cesta letadlem obešla bez komplikací.

Během polehávání na letišti jsem si ze záznamu poslechla jednání libereckého zastupitelstva, takže vím, že Liberec mocně nakupoval. Do majetku si pořídil zámek i zhroucenou lanovku na Ještěd. V pořádku, pokud má vyřešené financování obou projektů. U lanovky bych se přimlouvala za velkorysé řešení, protože „přibližovadlo“ k dominantě kraje se realizuje maximálně jedenkrát za století, a tudíž by si zasloužilo minimálně nadčasový design.

Se zámkem mám trochu problém, protože se nikdo netají stupidním nápadem, že se tam mj. přestěhují úředníci. To je špatně. Když už si Liberec kupuje zámek, který nikdy nepotřeboval a nepotřebuje ani nadále, měl by pro něj mít využití, z nějž obyvatelům i návštěvníkům krajského města spadne brada. Úžasem, ne trapností... A ony tam mají sedět bobtnající odbory magistrátu. Nulová přidaná hodnota, jen tutové mandatorní výdaje!

Během projednávání se velmi opatrně přešlapovalo už kolem množství milionů, jež si vyžádá uvedení zámku do provozuschopného stavu. Vedení města populisticky šermuje vyššími desítkami milionů, znalci v oboru ovšem vědí, že přestavění části zámku na úřednickou budovu vyjde násobně dráž. Viz. budova Uranu, jejíž rekonstrukce oproti prvotnímu předpokladu stojí už min. pětkrát víc a úředníci se do ní stejně nevejdou...

Zámek ano, ale pro účel, z něhož bude mít nepopiratelný užitek celé město a bude generovat výnosy, z nichž se alespoň zaplatí finančně náročný provoz. Pokud takový účel neexistuje, nebo jej vedení radnice nedokáže vymyslet, jde o promarněnou příležitost a čítankovou nehospodárnost.

První prázdninový týden byl rovněž na události výživný, stačí titulky, komentářů netřeba. Popsané skutečnosti jsou dokladem, jak moc je aktivistická propaganda mimo mísu, když tvrdí, že se život v kraji péčí nynějších vládců zastavil. Nezastavil, jen se ve větší míře odehrává mimo krajské město a mimo jeho vedení.

ŘSD ve čtvrtek otevřelo dokončený čtyřpruh na silnici I/9 mezi Svorem a Novým Borem. 

U přehrady v Jablonci nad Nisou začalo sloužit nové zázemí pro návštěvníky.

Správa železnic, kraj a Liberec chystají soutěž na podobu dopravního terminálu.

Parkoviště v Pastýřské ulici v Liberci pro 140 aut bude v provozu od pondělí.

Linkové autobusy doplní v Libereckém kraji chytré minibusy na objednávku... atd.

A končíme sportem. Redakce tygřího webu byla vyhodnocena jako nejlepší v republice. V anketě sportovních novinářů Zlatý Gregor a v kategorii Redakce roku obhájili Bílí Tygři triumf z minulého roku a posbírali i několik individuálních ocenění. Za sebe mohu podotknout, že tygří web je suverénně nejrychlejší ve zveřejnění reportu z právě skončeného utkání. Je to obdivuhodné.

V této kategorii bych o stříbro a bronz podělila oba prvoligové fotbalové celky, jež působí na severu Čech. Redakce jejich webů a postů na sociálních sítích jsou rovněž rychlé jako blesk.

V nesportovní oblasti bych dělenou zlatou medaili za rychlost zveřejňování informací dala Libereckému kraji a jablonecké radnici. Dalšími cennými kovy šetřím. Ne všichni si s rychlostí tykají.

Hezké volné dny.

Alena Roubalová