Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Orgány činné v trestním řízení musí k veřejnému lynči zjistit víc než to, co si napíchnutí aktéři vyprávěli na mejdanech

15. 06. 2019 | 5:35

Top události končícího týdne patří svorně do oblasti sportu, resp. sportovní diplomacie a managementu. Filip Pešán, úspěšný trenér libereckých Bílých Tygrů, který klub spolu s managementem vytáhl až na totální extraligové výsluní, bude do roka a do dne šéftrenérem české hokejové reprezentace. To se cení.

motýlNew
Slovo týdne: Motýle...

Pešán jako zdejší odchovanec totiž reprezentuje liberecký hokej ve vší jeho úspěšnosti a krok mezi trenérskou elitu je i vizitkou klubu, v němž sérii šancí dostal. Mgr. Filip Pešán, absolvent FTVS Univerzity Karlovy, většinu své hokejové kariéry strávil v dresu Stadionu Liberec, později pak Bílých Tygrů. V roce 2002 byl součástí týmu, který vybojoval postup do extraligy. Trenérskou kariéru zahájil Pešán v ročníku 2005/2006, byl klubem vyslán na roční trenérskou stáž do Kanady… Je držitelem trenérské IIHF licence „A“ a kanadského NCCP…

Záměrně jsem z obsáhlého životopisu 41letého muže, který toho navzdory svému mládí stihnul už docela dost, vytáhla jen nepříliš známé střípky. Ty pro dokreslení portrétu budoucího trenéra národního týmu stačí. Každopádně je a bude to muž na svém místě, který nemohl pro liberecký hokej udělat víc.

Hokej ještě jednou. Novým zástupcem českých klubů v představenstvu Hokejové ligy mistrů se tento týden stal Petr Syrovátko junior, viceprezident libereckých Bílých Tygrů. Jistě, jablko nepadlo daleko od stromu a syn prezidenta libereckých Bílých Tygrů zamířil do nejvyšších pater sportovní diplomacie. Schopný, jazykově vybavený mladý muž s diplomem ze zahraničních univerzit, nahradil na pozici hokejovou legendu Petra Břízu. Syrovátko ml. byl do funkce zvolen na valném shromáždění CHL.

A sport do třetice: Novým trenérem libereckých fotbalistů se stal Pavel Hoftych. Dvaapadesátiletý kouč se vrací do české ligy po osmi letech. Na lavičce Slovanu nahradil Zsolta Hornyáka, který po sezoně skončil. Dvaapadesátiletý kouč se po třech letech vrací na trenérskou lavičku. Nový trenér libereckých prvoligových fotbalistů považuje Slovan na „zřejmě slušnej oddíl“, pro média to ale vyjádřil klasickou „velkou výzvou“ a zmínil Slovan Liberec jako dobrou značku. I to se cení.

Pojďme na politiku. Její zdejší vody zčeřila úterní demonstrace za demisi premiéra, který se do kalu svých minulých skutků noří jak agent přecházející čáru šumavskými blaty. Demonstrovalo se všude mimo Prahu, údajně na 313 místech. Krajská čísla nikdo nevydal, a tak se o místech konání a počtech účastníků referovalo především na facebooku.

Protivládní demonstrace v Liberci

Tady jen musím zopakovat, že si všichni demonstrující zaslouží obdiv, protože odpůrců nepokojů jsou velké zásoby a nepříliš hrdinně buší do klávesnic nevybíravé nadávky i zběsilé teorie. Nejškodlivější je ta o ne/respektování výsledků voleb. Což je ale lež jako věž. Nikdo nemůže zpochybnit, a ani tak nečiní, že ANO vyhrálo sněmovní volby tak šikovně, že se bez něj  jiná parlamentní většina sestavit nedá. Hnutí by ovšem do čela vlády mělo postavit člověka, který nespotřebovává veškerou svou energii na zakrývání osobních problémů. Celá partaj pak povinně vrtí psem, čímž je těm bystřejším už jenom k smíchu. To musí být šichta!

Místní politický rybníček vydal sólokapra. Směrem k MFD unikly odposlechy v kauze dopravního podniku, čímž se dal sestrojit docela slušný lokálpolitický thriller (z angl. thrill: otřást, vzrušit), což je žánr, který má u čtenáře nebo diváka vyvolat silné napětí a emoce. Netuším, jak je to s napětím, protože téma začíná vyčichávat, ale emocí vyvolal fakt dost. Hlavně poté, co exkluzivní materiál agrofertího deníku bez uzardění (resp. z nevědomosti, jak se nakládá s materiálem autorsky označeným jako exkluzivní) vykradl pisálek ze změnařského propagandistického webu a zabalil jej do vlastnoručně spletené pavučiny, kdo s kým a odkud se zná. Na koho si vzpomněl, toho zapletl. Ve snaze vyvinit Změnu.

Já se v tom marastu patlat nebudu, čekám, s čím přijdou oficiální zdroje. Dodám ale časový rámec: Všechny nekalosti se v DPMLJ měly odehrávat mezi lety 2011 – 2018. Změna v té době (2010 i 2014) vyhrála dvoje komunální volby, od roku 2010 měla zimního primátora. Ten ve funkci sice nevydržel, protože ho pro „nekomunikativnost“ odvolali, ale jistý prostor ke zmapování situace tu byl.

Lídr ZPL se dobře placené funkce statutárního náměstka primátora dočkal až o tři roky později, kdy Změna vytvořila podivnou koalici s dnes už bývalými členy ANO. Změna měla v radě pět členů, exANO čtyři, křeslo primátora lídr ZPL přepustil ANO s tím, že si primátora jako politického nováčka bude vodit a v případě neúspěchu se za něj i schová. Tak moc chtěl vládnout... Vůbec ale neodhadl situaci. Po dvou letech se mocenské poměry v radě změnily, protože jeden změnař odpadl, pak se odrodila další radní, atd. Přehlídka promarněných šancí v reále. Že Změna ve vedení města ničeho nedosáhla je výhradně její problém. Otěže v DPMLJ mohla držet minimálně od roku 2014 a ledacos v něm změnit podle vlastního scénáře. Zase to ale nějak neklaplo, skutek jako obvykle utek.

Sebesilnější mediální povyk tak nic nemění na faktu, že ani s takovou vstupní politickou silou Změna a její exponenti v radě města nedokázali udělat pořádek v největší městské akciovce, tedy v dopravním podniku. To je zatím jediný nezpochybnitelný fakt, vše ostatní, co se píše, může, ale také nemusí být pravda. Zveřejněné, resp. převyprávěné odposlechy jsou sice výbušné a místy i bezesporu pikantní, ale každý člověk si za změtí slov může představovat úplně něco jiného.

Osobně celou věc nechávám na policejních a justičních orgánech. Je výhradně jejich vizitkou, že se věc táhne, že se o ní ne/informuje a že unikají informace z živého spisu. Ono to asi tak černobílé, jak se veřejnosti snaží namluvit bývalí radní za Změnu, nebude. Orgány činné v trestním řízení musí k veřejnému lynči zjistit víc než to, co si napíchnutí aktéři vyprávěli na mejdanech.

Pojďme raději k letním tématům, když už léto nastalo: V Libereckém kraji se zlepšila kvalita vody v Hamerském jezeře. Podle posledního měření hygieniků je výborná. Naopak mírně se zhoršila v přírodním koupališti v Novém Městě pod Smrkem v podhůří Jizerských hor, voda tam má sníženou průhlednost. Jako nevhodné ke koupání v kraji hygienici hodnotí jen koupaliště v Chrastavě. Důvodem jsou překročené limity fekálního znečištění z měření z konce května. Koupaliště bylo kvůli tomu vypuštěno, vyčištěno a znovu napuštěno… Lesní koupaliště v Liberci je aktuálně na petlici, ne/opravuje se dno propouštějící vany.

Lesní koupaliště, foto z 14.6.

Parádní, jako vždycky když tam je, je voda v jablonecké přehradě. Nádhernou vodu má i Černá Nisa, pozor, hráz je opravdu hermeticky uzavřena. Někdo moudrý ale nechal tuto skutečnost napsat už na asfaltku před odbočkami k ní a dopravní značka varuje včas. Ověřila jsem na vlastní pedály, když jsem tím směrem vyjela na houby.

Černá Nisa, 14.6.

Prý rostou. Informaci nám čtenáři potvrzovali snímky svých úlovků na našem facebookovém profilu, takže je to asi pravda. Koukla jsem do lesa a… nic. Zase asi rostou někde jinde.

Hezký víkend.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář