Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Petr Židek rezignoval na funkce v radě města i dopravním podniku. Koalice v Liberci bude jednat o dalším fungování

15. 04. 2024 | 13:19

Petr Židek dnes rezignoval na funkce náměstka primátora Liberce, radního města a předsedy dozorčí rady libereckého dopravního podniku.

LBkoalicnismlouva1
Koalice v Liberci si právě plácla, psal se rok 2022. O dva roky později je všechno jinak. Jak? Řešit se to začne dnes večer...

Tiskové prohlášení Petra Židka:

„Vzhledem k tomu, že nechci narušovat práci současné koalice, jsem dnes 15. dubna 2024 v 9 hodin ráno předal primátorovi města rezignaci na pozici náměstka primátora a člena Rady města Liberce a také na pozici předsedy dozorčí rady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Nadále zůstávám řadovým zastupitelem a jsem připraven stále podporovat současnou koalici a její programové prohlášení. Budu se hájit právní cestou a své jméno zcela očistím. I nadále jsem vázán mlčenlivostí, proto nebudu celou kauzu dále jakkoliv veřejně komentovat.“

Koalice v Liberci bude večer jednat o dalším fungování

Radniční koalice v Liberci začne dnes večer jednat o jejím dalším fungování. Důvodem k tomu je obvinění z korupce nyní již bývalého náměstka primátora Petra Židka (býv. ODS). Jeho dnešní rozhodnutí rezignovat na funkce ve vedení města vítají jak primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), tak i náměstek primátora Jan Hruška (Piráti).

"Vzhledem k dané situaci v posledních dnech, je to krok logický a rozumný. Čekali jsme, že s něčím takovým přijde koaliční partner (ODS) dnes v podvečer, pan Židek to svým rozhodnutím urychlil. Teď se musíme sejít v rámci koaličních klubů a řešit, zdali v tomto volebním období s tímto koaličním partnerem pokračovat, a pokud ano, tak za jakých podmínek," řekl ČTK primátor.

Koalici v Liberci tvoří Starostové pro Liberecký kraj (SLK), ANO, ODS a Piráti. Dohromady mají 29 z 39 mandátů, z toho ODS čtyři. I bez občanských demokratů tak má koalice pohodlnou většinu.

Rozhodnutí Židka rezignovat vítá i Hruška, dopředu ale nechtěl říci, co budou při jednání požadovat. "Jsem rád, že pan Židek nechce narušovat práci současné koalice, nicméně je férové si to nejprve říci mezi koaličními partnery, pak teprve informovat veřejnost," dodal Hruška.

čtk