Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pokračování koalice SLK s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je málo pravděpodobné. Byť by byla silnější

25. 09. 2022 | 21:04

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci dnes vítězní Starostové pro Liberecký kraj pokračovali ve vyjednávání o nové koalici. Pokračování koalice s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je ale málo pravděpodobné, řekla ČTK Šárka Prachařová, lídryně kandidátky ANO. Starostové dnes s ANO nejednali, schůzka je naplánovaná na pondělí, řekl po skončení dnešních jednání lídr Starostů, primátor Jaroslav Zámečník.

rada
Poslední předvolební tisková konference po jednání rady města. Foto z www.liberec.cz

Starostové dnes podle něj vyjednávali s ODS, Piráty a také s uskupením Liberec otevřený lidem (LOL). K žádné dohodě ale zatím nedošlo. Zámečník, věří, že nejpozději v úterý bude možné představit obrysy nové koalice. "Záležet ale samozřejmě bude na partnerech," dodal.

Volby ve stotisícovém Liberci vyhráli Starostové pro Liberecký kraj a získali 12 z 39 mandátů v zastupitelstvu. I když si proti minulým volbám pohoršili a ztratili čtyři mandáty, jsou v zastupitelstvu nejsilnější. Těsně za nimi skončilo ANO, které má 11 zastupitelů. Na třetím místě je LOL se šesti mandáty, čtyři získala SPD stejně jako ODS, dva zástupce budou mít Piráti. Spolupráci s SPD ale Zámečník už v sobotu odmítl.

"My jsme se se Starosty sešli ještě v sobotu večer, od té doby ne. Pan Zámečník ráno jasně řekl, že chce jít bez ANO," řekla Prachařová. Hnutí podle ní jedná i s dalšími subjekty, které se do zastupitelstva v krajském městě dostaly. "Ale zatím je to spíš takové oťukávání, čekají na výsledky jednání se Starosty. Byli jsme nakloněni pokračování koalice, protože by tam byla pohodlná většina a dost se jí povedlo, ale to bylo rázně Starosty odmítnuto. Zatím to nevzdávám, ale jsme připraveni jít i do opozice," dodala.

Zástupci LOL jednali podle lídra uskupení Jaromíra Baxy se Starosty už v pátek a znovu v sobotu i dnes. "My jsme vyloučili jen koalici s SPD, takže je to otázka jednání. Samozřejmě se nemůžeme tvářit, že se v minulých letech nic nestalo a máme pár věcí, kde se naše pohledy liší, takže uvidíme, zda se dokážeme dohodnout," řekl ČTK Baxa. Záležet tak podle něj bude na tom, zda se podaří najít shodu na prioritách případné koalice. Zatím se podle Baxy diskutuje o koalici SLK, LOL a Pirátů, která by ale měla jen 20 mandátů z 39. Taková koalice by podle Baxy byla příliš křehká a slabá, preferuje proto spolupráci s dalším partnerem. Jednat se chystá i s ANO.

Zámečník už v sobotu nevyloučil spojení s ODS, uskupením Liberec otevřený lidem (LOL) nebo Piráty. "Vše se bude odvíjet také od souladu volebních programů, protože přeci jenom si nechceme sednout do zastupitelstva a jenom si rozdělit vládu, chceme také plnit volební program," řekl ČTK Zámečník. Ve všech volebních programech konkurenčních stran lze podle něj najít zajímavé projekty. "V případě Pirátů to je třeba komunitní energetika, u LOL je zase zajímavý důraz na ekologii," doplnil.

Pokud by se Starostové spojili s LOL, ODS i Piráty, měla by koalice bezpečnou většinu 24 mandátů z 39 v zastupitelstvu. Pokračování koalice z minulých čtyř let by ale bylo podstatně silnější, dohromady by mělo většinu 27 mandátů v zastupitelstvu.

čtk