Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Post senátora na Českolipsku bude obhajovat Jiří Vosecký, do vysoké politiky se chce vrátit i exhejtman Petr Skokan

03. 11. 2019 | 9:28

Post senátora na Českolipsku bude příští rok obhajovat Jiří Vosecký. Má na to už nominaci od sněmu Starostů pro Liberecký kraj. Bude kandidovat jako koaliční kandidát i za Starosty a nezávislé (STAN), řekl ČTK předseda hnutí a liberecký hejtman Martin Půta. Starostové pro Liberecký kraj jsou v kraji prvním politickým uskupením, které má o kandidátovi do Senátu jasno.

voseckySenat
J. Vosecký v Senáru, na snímku je zcela vpravo

Postavit svého kandidáta do Senátu chce většina parlamentních stran v Libereckém kraji, konkrétní jména ale zatím většinou nemají. Třeba ČSSD teprve sbírá nominace, stejně jako komunisté. Koho postavit zvažuje i ANO nebo SPD. Už ve druhé polovině listopadu chtějí mít jasno o kandidátovi do Senátu Piráti. Většina subjektů ale bude rozhodovat až po Novém roce. Žhavým kandidátem občanských demokratů je dlouholetý starosta Kravař na Českolipsku Vít Vomáčka.

archivní fotoSvou kandidaturu znovu zvažuje i někdejší českolipský starosta a později hejtman Petr Skokan, který už do Senátu kandidoval v roce 2008. "Dostal jsem nabídky od několika politických subjektů, pokud se ale rozhodnu, raději bych kandidoval jako nezávislý," řekl ČTK Skokan.

Před šesti lety si mohli voliči v senátním obvodu 36, který zahrnuje Českolipsko a část Liberecka a Mělnicka, vybírat z devíti kandidátů. Přihlášku do senátních voleb podalo původně deset subjektů, kandidát politického hnutí SMĚR - česká cesta, ji ale před registrací stáhl. Svůj post tehdy obhajoval senátor za ČSSD Karel Kapoun, ve druhém kole ho ale Vosecký porazil, když získal 59,32 procenta hlasů.

čtk