Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prázdniny jsou v druhé polovině, pobyt u moře je pro mnohé již minulostí. Nastal čas toulek po vlastech českých

03. 08. 2019 | 6:00

Vždy když v jakémkoliv dopravním prostředku protínám centrum Liberce přes Šaldovo náměstí, jeden z nejvýživnějších dopravních rébusů v krajském městě, říkám si, že by Šalďáku slušel kruháč. Něco ve stylu pražského Kulaťáku v Dejvicích, kde se rovněž stýká hodně ulic z mnoha směrů a je vcelku bezpečně zdolatelný i bez nekonečného poskakování na semaforech.

cykloSlunečnice
ilustrační foto

Mám proto radost, že se o podobném dopravním řešení začalo uvažovat i v Liberci. Samozřejmě, že se nebude stavět nový megakruháč, což by byla akce na víc než jednu radniční čtyřletku, může ale dojít ke zjednosměrnění přilehlých ulic, čímž by vznikl pomyslný okruh zhruba s kilometrovým obvodem. Zahrnoval by ulice Jablonecká, Komenského, Boženy Němcové, 8. března a Palachova. Začínal a končil by na Šaldově náměstí. To je spíše model Žitava než Dejvice, ale posun k lepšímu by to byl každopádně.

O nové dopravní úpravě na nejfrekventovanějším místě Liberce se ale nezačalo uvažovat proto, že se na Šaldově náměstí pravidelně tvoří špunt a po jakémkoliv zlepšení se marně volá už pěkně dlouho, ale proto, že se má postavit nový parkovací dům u nemocnice, čímž se dopraví zátěž v lokalitě zahustí až k nefunkčnosti. Dobrá zpráva je, že se vlastně vyřeší dvě mouchy jednou ranou. U nemocnice bude možné zaparkovat, což je bezpochyby úžasná vidina, a souběžně může být město průjezdnější! Už aby to bylo…

Končící týden byl ve znamení doznívání Benátské noci, která dominovala uplynulému víkendu. Padl návštěvnický rekord, za čtyři dny konání festivalu nabušeného hvězdami přišlo přes 40 tisíc lidí, což je slušná porce. Jenomže: Jdou i hlasy, že ne všechno bylo tak úžasné, jak se prezentuje. Například výměna zakoupených vstupenek za pásky na ruku, jež opravňovaly ke vstupu do areálu, se neobešly bez několikahodinových front.

Moje známá, která šla na Gotta, jenž ze zdravotních důvodů stejně nedorazil, vzala za vděk náhradníkem Daliborem Jandou. Ovšem dobu, kdy už jeho Hurikán chraptěl na veseckém pódiu, prostála ve frontě. Podobných drobných příběhů se mi seběhlo více, takže si dovolím konstatovat, že když už někdo investuje hodně přes tisíc korun do nákupu vstupenky v předprodeji, nemusel by být, při dnešních technických možnostech, obtěžován jakoukoli povinností stát ještě ve frontě. Identifikátor v podobě proužku na zápěstí lze přece distribuovat rovnou se vstupenkou. Tak třeba už příště, kdy se bude nejspíše atakovat padesátitisícová hranice návštěvnosti.

Kritizovaný tah libereckého primátora, že dal na radnici nějaký vedlejšák „prudilovi“ už roky pravidelně exhibujícím na krajském i libereckém zastupitelstvu M. Kroutilovi, není zas tak negativní, jak se snaží vykreslit opozice. Možná tím alespoň ustanou jeho pravidelná, dost nesrozumitelná vystoupení a při tvorbě jakési ročenky může být i trochu užitečný. Penzista Kroutil je mj. bývalým spolupracovníkem soukromého „protikorupčního“ pracoviště Jana Korytáře. Sem byl najat na špinavou práci, aby sestrojoval „kompra“ na politické odpůrce Změny. Pak se ale něco zvrhlo, Kroutil se stal nepřítelem číslo jedna, s nímž si to Korytářovci rozdali i u soudu. Asi úspěšně, protože teď svého bývalého kolegu označují nejhanlivějšími přívlastky. Já se v té změnařsko-kroutilovské špíně hrabat nebudu, ale pravda je, že placený kšeftík otupí každou hranu.

Ostatně, takových „kamarádíčků“ s vedlejšákem na radnici už jsme zažili! V éře zimního primátora Korytáře (kolem roku 2010) se po radnici pohyboval jeden, co na fakturu dokonce dělal mluvčího primátora! Za minulé vlády, jíž byla Změna nedílnou součástí, se zase fakturovalo i za administrativní práce, které by měl úřad zvládnout levou zadní. A tak pořád dokola. Jak že to je s tím házením kamenem?

Raději přejděme k věcem příjemným: V Botanické zahradě v Liberci kvetou vedle sebe hned tři největší leknínovité rostliny světa - viktorie královská, viktorie Cruzova a euryalie vzdorná. Což je opravdový unikát, který žádná z evropských botanických zahrad vypěstovat nedokáže. Pracovníci botanky chystají na srpen několik nočních prohlídek, jelikož viktorie svůj květ otevírá na noc. Šanci vidět ho neuzavřený zatím mají jen návštěvníci, kteří přijdou hned ráno. Viktorie by měla kvést až do podzimu, zatím stále roste. Její list má nyní průměr asi 140 centimetrů a botanici počítají, že může mít až 180 centimetrů. To už stojí za jedno prázdninové ponocování.

Za návštěvu stojí i nový exponát vratislavického muzea. Závodní speciál z Le Mans se od srpna představuje v muzeu umístěném v rodném domě Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích nad Nisou. Porsche 919 s hybridním pohonem a výkonem 900 koní vyhrálo slavný čtyřiadvacetihodinový závod v roce 2016. Fascinující hybrid se stal ústředním bodem jednoho ze tří tematických okruhů vratislavické expozice nazvaného Mobilita.

A když už jsme zabrousili do světa motorů, pak se sluší připomenout, že od soboty se dopravně propojí dvě oblasti Jizerských hor. Provoz na turistické lince 790 z Tanvaldu na Smědavu a do Hejnic kolem nádrže Souš a zpět zajistí elektrobus pro max. 29 pasažérů. Půjde zároveň o první jízdu elektrobusu v Libereckém kraji na příměstské autobusové lince.

Dosud museli cestující absolvovat desítky kilometrů dlouhou zajížďku přes Jablonec nad Nisou a Liberec, nebo se na Souš vysápat po vlastní ose od Tanvaldu nebo z druhé strany – od Hejnic a Bílého Potoka. V autě „brnkačka“ s parkováním za stovku na Smědavě na celý den, v pedálech ale velká prověrka fyzičky.

Prázdniny jsou v druhé polovině, pobyt u moře je pro mnohé z nás již minulostí, takže nastal čas toulek po vlastech českých. Proč tedy nevyzkoušet něco nového a užitečného k tomu. Jízdní řád elektrobusu jsme uveřejnili už v pátek.

Užijte si první srpnový víkend. Snad si dá policie pohov a nebude s balonkem číhat ani u Jizery na Malé Skále ani u cyklostezek. Zpráva o provedených dechových zkouškách mezi vodáky, koloběžkáři a cyklisty  měla na našich sociálních sítích velký ohlas. Dílem proto, že všichni kontrolovaní, navzdory tomu, že dýchali v neděli odpoledne, byli lihuprostí, a druhým dílem proto, že se takové kontroly vůbec uprostřed prázdnin uskutečnily. Když se z jednoho piva požitého na lodi či na kole dělá politikum v parlamentu, zní to hodně vzdáleně. Když vás ale policie kontroluje, vracíte-li se z výletu, člověku dojde, že ten další stupeň, pardon, státní buzerace, není vůbec nic imaginárního.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář