Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Předvolební evergreen: Liberecký primátor chce s novým ministrem financí řešit systém rozdělování daní

18. 01. 2022 | 13:56

AKTUALIZOVÁNO: Liberec se nevzdává myšlenky na změnu systému rozdělování daní obcím ze státního rozpočtu, neúspěšně se o to pokouší už zhruba pět let. Přepočet považuje vedení pátého největšího města v zemi za nespravedlivý, jednat o tom chce s novým ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). V tiskové zprávě o tom informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Ke změně rozpočtového určení daní je nutná novela zákona.

zamečníkOficCivil
Jaroslav Zámečník.

"Požádal jsem pana ministra o schůzku a zároveň ho pozval přímo k nám do Liberce. Důvodem je, že bychom mu spolu s kolegy z vedení radnice rádi představili argumenty, které jasně potvrzují, že současný systém je vůči našemu městu a jeho občanům řadu let nespravedlivý," uvedl primátor.

Ročně stotisícový Liberec hospodaří zhruba s 2,5 miliardy korun, z toho zhruba 80 procent tvoří příjmy ze státního rozpočtu rozdělované právě na základě takzvaného rozpočtového určení daní. "Kdybychom dostávali po přepočtu na obyvatele stejnou výši z rozpočtového určení daní jako například Plzeň, budeme ročně disponovat částkou zhruba o jednu miliardu vyšší než nyní. A to je ohromný rozdíl," dodal Zámečník.

Vedení Liberce míní, že systém neodůvodněně zvýhodňuje čtyři největší města v republice, Prahu, Brno, Ostravu a Plzeň. V přepočtu na každého obyvatele dostávají více než ostatní krajská města. U minulé vlády liberecká radnice podporu pro změnu přepočtu nenašla.

čtk