Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro zviditelnění „kraje na severu“ už bylo, díky umístění hokejového klubu v ukončené základní části, vykonáno celkem dost

09. 03. 2024 | 5:00

AKTUALIZOVÁNO: Patrně se shodneme, že největší událostí končícího týdne je start předkola nadstavbové části tuzemské hokejové extraligy, v níž opět účinkuje liberecký tým. Každý rok, protože Bílí Tygři v play off každý rok hrají, píši, že není pro město pod Ještědem a celý Liberecký kraj lepší reklamou, než když místní sportovní klub dosahuje významných výsledků.

playOFFporada
Událost týdne: Podruhé prodloužení, podruhé pro hosty. Na Hané budeme čelit hrozbě vyřazení, přiznali si v pátek v noci Bíl Tygři na síti X. Foto z www.hcbilitygri.cz

Příznivé světlo, díky zájmu médií a televizním přenosům, pak dopadá na celý region. To platí univerzálně, pro každý sport.

Do finále extraligy vede dlouhá a složitá cesta, nicméně pro zviditelnění „kraje na severu“ už bylo, díky umístění libereckého klubu v ukončené základní části, vykonáno celkem dost. Vždyť sedmička je šťastné číslo...

Je to řež o každý metr ledu... Foto z www.hcbilitygri.cz

Play off série s Olomoucí se pro liberecké barvy ještě nějak vyvrbí, je to sport, a každý den opravdu nemůže být posvícení. Tento článek jsem napsala v pátek odpoledne, pár hodin předtím, než se série přesunula na Hanou, kde klání o postup do dalších pater nadstavbové části soutěže za stavu 2:0 pro Olomouc pokračovalo. 

Aktualizuji v momentě, kdy v sobotním zápase na ledě soupeře Tygři s nožem na krku zabrali a v přestřelce vykřesali v Olomouci naději výsledkem 3:4. Po sobotě je stav série 2:1 a rozhodne nedělní zápas. Liberec buď vyhraje a napínavý sportovní kolotoč se přesune zpátky pod Ještěd anebo nevyhraje a pro letošek bude "finito". Nezbývá než Tygrům držet všechny drápy.

Aktualizace v neděli 19.39: Tygři to dali, v Olomouci právě vyhráli 3:5, čímž se série vrací na sever Čech a liberecký celek "do hry". Ufff...

Tygři na X po sobotním zápase: Ten pocit, když rozhodneš v oslabení!V libereckém týmu zajiskřila naděje... Foto z X/Bílí Tygři

Liberec vyhlásil anketu vztahující se k budoucí lanovce na Ještěd. Ptá se lidí, zda by měla mezi Horním Hanychovem a vrcholem dominanty nad městem pendlovat lanovka typu tramvaj nebo kyvadlová anebo oběžná. Všechny typy už byly dostatečně popsány dříve, takže by každému mělo být jasné, o co jde.

Já už jsem svou favoritku prozradila, a tak jsem se jala hlasovat pro oběžný systém, tedy pro bubliny o deseti místech zavěšené na laně, které s nimi mezi stanicemi rotuje. Preferuji ji z mnoha důvodů, ale je mi v podstatě úplně jedno, co tam bude jezdit. Hlavně, že něco.

Ještě by se po mém soudu mělo hlasovat o tom, zda lanovka zachová současnou délku mezi již existujícími stanicemi, nebo se trasa prodlouží až ke konečné tramvaje, čímž by se musela vybudovat dolní stanice podle standardů odpovídajících 21. století.

Jsem velkým příznivcem lanovek všeho druhu a jsem velice zklamaná tím, že Praha zařízla projekt panoramatické lanovky z Troje do Bohnic. Byla by to velká paráda i pro přespolní, protože takovou atrakci přímo v hlavním městě mají jen metropole hodně vzdálené od Evropy.

Vygooglila jsem, že například nejvýše položená a zároveň nejdelší městská lanovka na světě Mi Teleferico přepravuje cestující z centra bolívijské metropole La Paz do vysoko položeného sousedního města Al Alto. Nebo, že legendární lanovku na Cukrovou homoli v brazilském Rio de Janeiru už využilo od zahájení provozu v roce 1912 více než 37 milionů lidí.

Ovšem nějaké nemoudré hlavy na magistrátu hlavního města ČR usoudily, že by taková novota zhatila krajinný ráz tamní lokality. Kdo to tam zná, ví, že už nyní tam existuje řada daleko větších "vředů", jež krajinný ráz této pražské periferie nikterak nevylepšují. Na takovou ČOV na Císařském ostrově není zrovna nejúžasnější pohled ani ze země, natož pak z ptačí perspektivy...

Tak Praha zatím nic, Liberec snad někdy...

Pro novou podobu ještědské lanovky jsem hlasovala přesně podle návodu. Jsem laik, takže jen dojmy: Divné bylo, že systém nijak neregistroval telefonní číslo, z něhož je odesílán hlas. Tudíž se mi povedl i další pokus, a pak další, a další… Takhle jsem nasázela své favoritce bublině asi deset hlasů, a pak mě to přestalo bavit. Pomyslela jsem si něco o nedokonalém hlasování, protože takhle v anketě zvítězí model, kterému nějací hlasovací vytrvalci dají nejvíce klikanců. Stačí k tomu najmout nějaké dobrovolníky…

Internetového hlasování se nijak často neúčastním, ovšem jisté zkušenosti mám. Když posílám svůj hlas například do ankety Golfové hřiště roku, nechá anketní systém mé kdesi zaregistrované telefonní číslo hlasovat pouze jednou. Taktéž v anketě o Strom či Alej roku.

Proto mě absence podobného omezení v anketě na ještědskou lanovku poněkud udivila a nabízí se otázka, zda by se systém neměl upravit tak, aby se z každého telefonního čísla dal poslat jen jediný hlas. Za to bych se velice přimlouvala.

Dodám, že hlasování potrvá do 15. dubna. Půjde o jeden z podkladů pro rozhodnutí zastupitelů města, kteří se obnovou lanovky budou zabývat na svém zasedání zřejmě na konci dubna.

Liberec letos v participativním rozpočtu rozdělí deset milionů korun, což je o dva miliony víc než loni. Návrhy od lidí, na co tyto peníze využít, začne město přijímat v dubnu. Pak se o nich bude hlasovat a šanci mají projekty s největší podporou. Věřím, že alespoň tady bude hlasování patřičně ošetřeno proti klikajícím vytrvalcům. Snad jde o to zjistit, co chce nejvíce lidí, ne o to, kolikrát někdo dokáže hlasovat o tomtéž.

Lyžařská sezona v Libereckém kraji zřejmě o tomto víkendu skončí. Poslední dny provozu mají před sebou zbývající čtyři skiareály v kraji, které jsou ještě otevřené. Lyžuje se na Ještědu v Liberci, v jizerskohorském areálu Černá Říčka v Desné a dvou krkonošských střediscích Harrachov a Vítkovice. Ředitel skiareálu na Ještědu už ale oznámil, že sezonu chtějí ukončit v neděli.

Vypečená sezona…

Na MDŽ, tedy 8. března, začala v botanické zahradě tematická výstava jarních cibulovin. Těšit se můžete na sněženky, krokusy, talovíny, ale také na narcisy, modřence nebo tulipány. Foto: Artur Irma.

 

Lepší časy čekají libereckou Botanickou zahradu v Liberci. Letos tam začnou s obnovou skleníků, které nejsou po čtvrt století provozu v dobrém stavu. Plexisklo je poškozené UV zářením, má mnoho prasklin a navíc zarůstá mechem. Na obnovu pláště prvních tří skleníků přidá iberecký kraj 2,16 milionu korun.

Liberecká botanická zahrada patří k nejstarším v Česku, v současném areálu sídlí od roku 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty. Patří k nim například pět nejstarších kamélií v Evropě nebo největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy v Česku našel. Má patrně i největší sbírku orchidejí v zemi čítající přes 1500 druhů. Loni měla nejvyšší návštěvnost za posledních 13 let, prošlo jí přes 69.800 lidí, což je o 12 procent víc než v roce 2022.

A protože dobrých zpráv není nikdy dost, přidávám informaci, že Liberecký kraj postaví v Jablonci nad Nisou novou základnu záchranné služby včetně záložního operačního střediska. Na projekt, jehož náklady projektanti odhadli na necelých 157 milionů korun, bude kraj žádat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Získat může zhruba polovinu peněz, kraj je ale připraven ji postavit i bez dotace. Stavba by měla začít letos v srpnu, hotovo musí být do konce příštího roku.

Tento týden se o slovo mocně přihlásilo jaro. Zahájila jsem cyklistickou i motocyklovou sezonu a těším se na to, až silničáři zametou posypový materiál z krajnic. To aby si našinec nadcházející krásný čas zbytečně nezkomplikoval silničním lišejem.

Hezký víkend.

Alena Roubalová