Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří pomoc potřebují i v Libereckém kraji

10. 04. 2020 | 18:29

TOP 09 spouští projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

„Jsem nesmírně hrdý na všechny, kteří v této době přiložili ruku k dílu. Vidět, že se lidé dokáží spojit a táhnout za jeden provaz, je tím největším povzbuzením do budoucna. Jsem hrdý na všechny, co šíjí roušky, dělají jejich rozvozy, starají se o své sousedy, aby měli vše potřebné, nebo vzdělávají studenty po internetu. Tuto energii bych rad vídal mnohem častěji. Proto je projekt 'Musíme to zastavit' tak prospěšný,“ říká krajský předseda TOP 09 Liberec Martin Chroust.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. Díky mapě se tak dozvíte například o rozvozu roušek od libereckých zastupitelů napříč celým krajem. A také že na jedné z turnovských základních škol bylo připraveno zázemí pro mezinárodní humanitární organizaci ADRA na distribuci potravin seniorům.

„V Liberci se do dobrovolného šití roušek zapojili zastupitelé a zastupitelky napříč politickým spektrem. Bez rozlišení opozice a koalice přiložily ruku k dílu všechny politické subjekty v Libereckém zastupitelstvu.

Desítky lidí, kteří nám pomáhají s materiálem, organizací, distribucí a samotným šitím poznávají, že zastupitelé jsou obyčejní lidé, kteří dokáží docela obyčejně pracovat,“ sděluje liberecký zastupitel Zdeněk Chmelík.

Když jde o důležité věci dokážeme spolupracovat, a to je, i přes velké názorové rozdíly, dobrá zpráva po Liberec i jeho obyvatele,“ dodává Chmelík.

„V Turnově jsme navrhovali odpuštění nájemného živnostníkům a podnikatelům po dobu mimořádného stavu, zatím prošlo pouze odložení, ale ještě se k tomu vrátíme. Zrealizovali jsme také dotazník otevřených prodejen a provozů, aby se informace dostala k zákazníkům,“ říká turnovský zastupitel Michal Loukota.

TZ/Martina Rambousková