Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Půta se pokusí o hattrick, změnaři se zelenými se rozptýlili do dvou kandidátek s obdobnými názvy

21. 07. 2020 | 16:13

Své kandidátky do podzimních voleb podalo zatím v Libereckém kraji osm uskupení. ČTK to dnes řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Která to jsou, zatím sdělit nemohla. Před čtyřmi lety vybírali voliči v Libereckém kraji novou krajskou reprezentaci z 19 kandidátek. Poslední termín pro předložení vyprší za týden, 28. července. Volby se uskuteční 2. a 3. října.

hejtof5v pozadí obrazy
Archivní foto současného hejtmana, který se pokusí o třetí zvolení v řadě.

Funkci hejtmana bude už podruhé obhajovat Martin Půta, jeho Starostové pro Liberecký kraj znovu sestavili kandidátku jen s účastí zástupce Unie pro sport a zdraví, stejně jako ve dvou předcházejících volebních obdobích. Spojení s TOP 09 nebo KDU-ČSL většina členů už loni na podzim odmítla. TOP 09 a KDU-ČSL sestavily v kraji společnou kandidátku s názvem Společně pro Liberecký kraj, kterou vede vedoucí CHKO Český ráj Jiří Klápště.

Už v pondělí podalo svou kandidátku do krajských voleb hnutí ANO. ČTK to řekla krajská manažerka Jana Hajná. ANO, které před čtyřmi lety skončilo druhé za Starosty a je členem vládnoucí koalice, vede do voleb znovu náměstkyně hejtmana a starostka České Lípy Jitka Volfová. Stejného lídra jako před čtyřmi lety mají například i komunisté, které vede Stanislav Mackovík, nebo ODS, kde je znovu lídrem frýdlantský starosta Dan Ramzer.

Poněkud matoucí budou krajské volby pro příznivce Změny pro Liberecký kraj, která sestavila před čtyřmi lety společnou kandidátku se zelenými. Teď jdou do voleb samostatně s podobnými názvy. Dlouholetý lídr Změny Jan Korytář vede Změnu pro lidi a pro krajinu. Předseda krajské organizace Zelených Josef Šedlbauer, který byl před čtyřmi lety dvojkou kandidátky Změny, vede letos do voleb kandidátku nazvanou Pro KRAJinu. Samostatně jde do voleb také SPD, před čtyřmi lety kandidovala se Stranou Práv Občanů.

V posledních krajských volbách V Libereckém kraji se do zastupitelstva dostali lidé ze sedmi kandidátek, což bylo nejvíc v historii kraje. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci obhájit. Starostové vyhráli s výrazným náskokem, hlas jim dala téměř třetina voličů a v zastupitelstvu mají 18 míst z 45. Druhé bylo ANO s devíti mandáty, třetí komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

 

Volby 2020 název strany

či koalice (řazeno abecedně)

 

 

Lídr Volby 2016 název strany či koalice Výsledky voleb 2016 v procentech Výsledky voleb 2016 v mandátech
ANO Jitka Volfová ANO 17,08 9
ČSSD Josef Jadrný ČSSD 8,04 4
Společně pro Liberecký kraj Jiří Klápště Budoucnost pro Liberecký kraj 2,91 -
    TOP 09 3,42 -
KSČM Stanislav Mackovík KSČM 8,10 4
ODS Dan Ramzer ODS 7,91 4
Piráti Zbyněk Miklík Piráti 3,26 -
Starostové pro Liberecký kraj Martin Půta Starostové pro Liberecký kraj 32,35 18
SPD Michal Švarc Koalice SPD a SPO 5,20 2
Změna pro lidi a pro krajinu Jan Korytář Změna pro Liberecký kraj 7,06 4
Pro KRAJinu Josef Šedlbauer      
    Volte Pr.Blok www.cibulka.net 0,20 -
    HOZK,NOS,Pat ČR,SPRRSČ 0,20 -
    Romská demokratická strana 0,06 -
    Národní demokracie 0,11 -
    Úsvit s Blokem proti islamiz. 1,12 -
    Svobodní a Soukromníci 1,92 -
    NE ILEG.IMIGRACI-PEN.PRO LIDI 0,33 -
    DSSS-Imigranty, islám nechceme! 0,56 -
    Národní­ socialisté - LEV21 0,07 -

Zdroj: volby.cz

čtk