Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Radka Loučková Kotasová z ANO věřila v postup do druhého kola jen napůl

24. 09. 2022 | 23:55

Radka Loučková Kotasová z ANO, která se příští týden utká o post senátora za Liberecko s Michaelem Canovem ze Starostů pro Liberecký kraj, v postup do druhého kola senátních voleb věřila jen napůl. Canov je podle ní bezesporu soupeř, který si zasluhuje respekt, je to člověk zkušený a Liberec je regionem, který je baštou Starostů, řekla dnes ČTK Loučková Kotasová v reakci na výsledky prvního kola voleb do Senátu. Chce udělat vše proto, aby mu ve druhém kole byla důstojným soupeřem.

loučkováKotasováANO
Radka Loučková Kotasová z ANO

Canov, který post v Senátu obhajuje, nepředpokládal, že by se o senátorovi rozhodlo hned v prvním kole, i když kandidáti byli jen čtyři, zatímco před šesti lety jich voliči měli na výběr devět. "Počítal jsem vždycky s tím, že bude druhé kolo, a vyšel mi i můj odhad, že to bude znovu souboj s ANO s tím, že se změnil kandidát. Děkuji voličům, kteří mě podpořili, a doufám, že mě přijdou podpořit i ve druhém kole, a také že mě podpoří voliči kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli," řekl ČTK.

Canov vstoupil do politiky v roce 1994, kdy byl poprvé zvolen do zastupitelstva Chrastavy. Starostou je od roku 2002. Třetí volební období je také krajským zastupitelem. Do Senátu se dostal před šesti lety, když ve druhém kole porazil majitele frýdlantského pivovaru Marka Vávru (ANO). Canov zvítězil s velkým náskokem, když pro něj hlasovalo 80,18 procenta voličů. Vyhrál přitom s velkým náskokem už první kolo, kde mu voliči dali 45,30 procenta hlasů. V horní komoře nahradil občanského demokrata Přemysla Sobotku, který byl senátorem od jejího vzniku, tedy 20 let.

I když Canov vyhrál i tentokrát první kolo s výrazným náskokem, rozdělení hlasů je mnohem rovnoměrnější než před šesti lety. Kandidátka ODS Martina Motshagen, je se svým výsledkem spokojena, i když nepostoupila. "Velmi si vážím všech hlasů, které jsem obdržela, protože to je za velmi krátkou dobu, kampani jsem se věnovala 58 dní. Hlas lidu promluvil, je to reflexe aktuální doby, buďme k sobě upřímní. Postupujícím přeju hodně štěstí," řekla ČTK Motshagen, koho z nich by podpořila, ale neřekla.

Ani kandidát SPD Svatopluk Holata nikoho z postupujících nepodpořil, hlasy, které od voličů získal, jsou podle něj zhruba na úrovni, kterou strana očekávala. "Myslím si, že to bylo v mezích možností, i když jsem čekal, že budu k druhému místu přeci jen blíž," řekl ČTK. Poměrně velkou podporu SPD v senátních a zejména obecních volbách připisuje touze lidí po změně, ale také jejich nespokojenosti se současnou vládní politikou.

V Liberci se o Senát střetnou senátor Canov (SLK) a Loučková Kotasová (ANO)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Liberec postoupili Michael Canov (SLK) a Radka Loučková Kotasová (ANO). Canov získal 43,51 procenta hlasů, druhá Loučková Kotasová dostala 26,36 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Voleb se zúčastnilo 41,37 procenta voličů, o hlasy usilovali čtyři kandidáti.

V roce 2016 zvítězil Canov (SLK). Ve 2. kole získal 80,18 procenta hlasů. Druhý skončil Marek Vávra (za ANO). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Výsledky senátních voleb

Kandidát Procenta hlasů Počet hlasů
Michael Canov (SLK) 43,51 19613
Radka Loučková Kotasová (ANO) 26,36 11881
Martina Motshagen (ODS) 15,68 7069
Svatopluk Holata (SPD) 14,43 6504

zdroj: www.volby.cz

čtk